Neizvršenje odluka visokog predstavnika:Državno tužilaštvo optužilo Milorada Dodika i Miloša Lukića

Istražujemo

Neizvršenje odluka visokog predstavnika: Državno tužilaštvo optužilo Milorada Dodika i Miloša Lukića

Sudu BiH podnijete su na potvrđivanje optužnice protiv predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića

Državno tužilaštvo optužilo Milorada Dodika i Miloša Lukića
Optužnica protiv Milorada Dodika

Tek nešto više od mjesec dana nakon što je Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt objavio odluke kojima poništava zakone Narodne skupštine RS o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS i neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na području RS uz prateće izmjene Krivičnog zakona BiH, uslijedila je reakcija Tužilaštva BiH na prve prekršitelje tih odredbi.

Sudu BiH podnijete su na potvrđivanje optužnice protiv predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića.

"Možemo potvrditi da je Tužiteljstvo BiH, podiglo optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića koji se terete za kazneno djelo-Neizvršavanje odluka visokog predstavnika iz članka 203.a stavak 1. KZ BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH", stoji u odgovoru na upit "Nezavisnih novina", a istu informaciju su prema nezvaničnim saznanjima pojedini bh. mediji.

Nakon što su ih inspektori SIPA-e prethodno saslušali u Banja Luci, Dodik i Lukić su optuženi za neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH po članu 203 Krivičnog zakona BiH. Lukić je potpisao odluke o objavljivanju ukaza predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o proglašenju zakona kojim se odluke visokog predstavnika neće objavljivati u Službenom glasniku kao i da se odluke Ustavnog suda BiH neće primjenjivati na teritoriji Republike Srpske, iako je Christian Schmidt svojim odlukama od 1. jula obustavio primjenu navedenih zakona.

Istim izmjenama je za neprovođenje tih odluka predviđena kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

Da bi optužnica bila pravosnažna treba da je prethodno potvrdi Sud Bosne i Hercegovine.

„Izmjene zakona koje je donio Visoki predstavnik, su precizirale određene radnje i postupanja, koja se smatraju krivičnim djelima, u članu 156. (Napad na Ustavni poredak), članu 203a. (Neizvršavanje odluka visokog predstavnika) i članu 239. (Neizvršenje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine, Doma za ljudska prava ili Europskog suda za ljudska prava) će olakšati tužiocima donošenje tužilačkih odluka“, saopšteno je tada iz Tužilaštva BiH.

Kao odgovor na te odluke Milorad Dodik je 8. jula podnio Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci, krivičnu prijavu protiv Kristijana Šmita, sa tvrdnjom da se „neovlašteno bavi poslovima visokog predstavnika za šta nema odluku o imenovanju donesenu od strane nadležnog organa, a koja je neophodna za imenovanje visokog predstavnika i što kontinuirano, u namjeri da Republici Srpskoj nanese neku štetu, lažno se predstavlja kao službeno lice odnosno kao visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini“.

Podsjetimo, 31. jula administracija Sjedinjenih Američkih država je na listu sankcionisanih lica uvrstilo člana Predsjedništva BiH Željku Cvijanović, premijera RS Radovana Viškovića, predsjedavajućeg Narodne skupštine RS Nenada Stevandića i entitetskog ministra pravde Miloša Bukejlovića, sa obrazloženjem da su direktno odgovorni za podsticanje donošenja zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske kojim se odluke Ustavnog suda BiH proglašavaju neprimjenjivim u RS, čime se opstruiše i ugrožava provedba Daytonskog mirovnog sporazuma. Milorad Dodik kao predlagač Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH označen je kao glavni zagovornik njegovog usvajanja.

Cvijanović, Višković, Stevandić i Bukejlović pod sankcijama SAD-anova crna listaCvijanović, Višković, Stevandić i Bukejlović pod sankcijama SAD-a

(zurnal.info)