Republika Srpska:POLITIČKA TRGOVINA: Pet slobodnih poslanika odlučuje o sudbini SNSD-a
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

POLITIČKA TRGOVINA: Pet slobodnih poslanika odlučuje o sudbini SNSD-a

Vlada RS iza sebe više nema potrebnu skupštinsku većinu. Prema nezvaničnim informacijama, vladajuća koalicija je ostala bez pet poslaničkih ruku

POLITIČKA TRGOVINA: Pet slobodnih poslanika odlučuje o sudbini SNSD-a


Republiku Srpsku drma teška politička kriza, izazvana činjenicom da Vlada premijerke Željke Cvijanović u ovom trenutku nema podršku većine od 42 narodna poslanika u entitetskom parlamentu. Ma koliko to vrh vlasti RS osporavao i tvrdio drugačije.

“Skupštinska većina je stabilna, a priče o navodnoj promjeni te većine plasiraju se radi destabilizacije Republike Srpske”, tvrdi predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik.

Tvrdnje opozicije da je Vlada Željke Cvijanović ostala bez podrške parlamentarne većine, Dodik tumači kao “spin” Srpske demokratske stranke u namjeri da prikrije svoju “izdajničku i podaničku” ulogu srpskih nacionalnih interesa u zajedničkim institucijama BiH.

PLUTAJUĆI POSLANICI

Notorno je, međutim, da Vlada RS iza sebe više nema potrebnu skupštinsku većinu. Prema nezvaničnim informacijama, vladajuća koalicija je ostala bez pet poslaničkih ruku, tako da je sa potrebnih 42 poslanička glasa spala na svega 38, što je za jedan manje od većine koju je u međuvremenu, prema izjavama lidera opozicije, uspio da sakupi Savez za promjene. Ovaj blok je, prema nezvaničnim tvrdnjama, uspio da okupi i više, 41 poslanika, pa im trenutno za skupštinsku većinu, kojom bi oborili Vladu Željke Cvijanović, nedostaje još jedan poslanički glas.

Bilo kako bilo, trenutno je pet “plutajućih” poslanika, koji se nisu priklonili nijednom političkom bloku.

Mnogi su skloni ustvrditi kako vlast, koja je zasnovana na političkoj korupciji (afera kupovine poslanika), nije ni imala šanse za uspjeh. Vlada Željke Cvijanović izabrana je zahvaljujući glasovima takozvanih “preletača” Ilije Stevančeviča i Vojina Mitrovića, mada je prethodno u javnost procurio snimak na kojem Cvijanovićka govori o tome da su “kupljena dva poslanika”, ako poslanici Napredne Srpske otkažu podršku njenom kabinetu.

Stevančević je kao predstavnik Partije ujedinjenih penzionera u parlament ušao na listi SDS-a, dok je Vojin Mitrović poslanički mandat dobio kao kandidat opozicionog Narodnog demokratskog pokreta. Nakon trgovanja u parlamentu (u novembru prošle godine) uveliko se govorilo da su i jedan i drugi dobro nagrađeni za ovaj politički transfer iz opozicionih redova u tabor vladajućih.

Bez obzira na sumnje, o kojima je svjedočila Cvijanovićka, poslanici Napredne Srpske Adam Šukalo i Goran Đorđić podržali su izbor nove Vlade i ostali u vladajućoj koaliciji. Pola godine kasnije, istupili su iz vladajućeg bloka, a kao glavni razlog su naveli odbijanje vlasti i Specijalnog tužilaštva RS da istraži aferu kupovinje poslanika, poznatu i kao afera “Dva papka”.

“Svima je jasno da Vlada RS više nema podršku u parlamentu, a još je jasnije da nema podršku ni u javnosti Republike Srpske”, rekao je Šukalo za Žurnal.

On kaže da je Napredna Srpska pred prošlogodišnje oktobarske izbore podržala savezništvo sa SNSD-om, s obzirom da je to bio stav Kolaicije centra, u koju je Napredna Srpska ušla zajedno sa Demokratskim narodnim savezom i Srpskom radiklanom strankom Dragana Đurđevića.

“Mi smo  zbog institucionalne stabilnosti RS, ali zbog odnosa unutar Koalicije centra dali šansu Vladi političkog kontinuiteta i staroj skupštinskoj većini. Međutim, ni nakon pola godine od izbora ove Vlade nema rezultata i sada je jasno da Vlada RS, ali i koalicija koja je poslednjih deset godina vladala RS, izgubila potencijal  i da mora doći do promjena”, kazao je Šukalo.

On je dodao da je lideru DNS-a Marku Paviću i predsedniku SRS RS Draganu Đurđevićiu predložio da i oni istupe iz vladajuće koalicije i da se napravi politički sporazum sa opozicionim Savezom za promjene i formira stabilnu skupštinsku većinu, koja će biti sposobna da iznese reformske procese.

Šukalo se slaže sa ocjenom da u RS sad postoji pat pozicija, ne isključujući više scenarija rasplate krize, od kojih je jedan i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.
“U RS i BiH se mora početi spremati jedna po jedna stvar i mi smo na tom putu”, zaključio je on.
     
Šef poslaničkog Kluba SDS-a u parlamentu RS Vukota Govedarica kaže da Vlada RS više nema podršku skupštinske većine, što je bilo jasno i na poslednje dvije sjednice parlamenta, kada su na jedvite jade obezbjeđena 42 poslanička glasa.

“Vlada koja je zasnovana na korupciji i koja predstavlja staklenu skupštinsku većinu je sada na koljenima i to je nešto što ne može da se sakrije”, ocijenio je Govedarica za Žurnal.

To da vladajuću koaliciju u parlamentu više ne predstavljaju 42 poslanika, on je potkrijepio i odlukom da se nastavak skupštinskog zasjednja pomjeri za tri sedmice, kako bi vlast pokušala da zbije redove.

SUKOB SA RADOJIČIĆEM

Opozicija je, s druge strane, pokrenula inicijativu za zakazivanje posebne sjednice parlamenta, na kojoj bi se raspravljalo o aferi “Dva papka”, za šta je do sada prikupila 39 potpisa poslanika.

“Među tih 39 nisu oni narodni poslanici koji su u parlament ušli preko Saveza za promjene, a koji su je kasnije napustili- Nenad Stevandić, Slavko Dunjić, Ilija Stevančević i Vojin Mitrović”, kazao je Govedarica.

Prema njegovom mišljenju, RS je ušla u neizvjesnu situaciju i pat poziciju, čiji ishod trenutno nije poznat.

Ono što se odavno zna je da Milorad Dodik i Željka Cvijanović nemaju problem samo sa opozicijom i njihovim nastojanjem da obore Vladu, već da da su suočeni sa velikim potresima unutar sopstvene stranke, koje su izazvali politički stavovi Igora Radojičića.

Prema izvorima iz vrha SNSD-a, sukob između Radojičića i Dodika je nepomirljiv i seže još od oktobarskih prošlogodišnjih izbora. Radojičić se tada protivio imenovanju Cvijanovićke za predsjednicu Vlade, a poslednjih mjeseci od Dodika je tražio da iz stranke, osim nje, isključi Zorana Tegeltiju, aktuelnog ministra finansija, Zorana Stevanovića, načelnika Zvornika, Dušana Petrovića, predsjednika mladih SNSD-a i Slavka Mitrovića, jednog od Dodikovih najbližih saradnika.

Radojičić smatra da Dodik vodi katastrofalnu kadrovsku politiku, a da su narečeni svojim djelovanjem najviše doprinijeli sunovrAtu rejtinga SNSD-a u javnosti. Prema njegovom mišljenju, Željka Cvijanović je potpuno nesposobna da vodi Vladu RS, te da je kontrolu nad njom u poslednje vrijeme u potpunosti preuzeo Tegeltija, koji je postao stvarni gospodar finansijskih tokova u RS, koje je uglavnom preusmjerio prema tzv. Mrkonjićkom klanu.

Poslednji “incident” između Dodika i Radojičića desio se prije nekoliko dana kada je objelodanjeno da je Radojičić napustio klub SNSD-a, da bi dan kasnije stvar navodno bila izglađena tvrdnjama da se radilo o nekim tehničkim pitanjima u klubu, koja su razriješena.

Notorno je, međutim, da pomirenja među Dodikom i Radojičićem nema. Pri tome, Radojičić ne misli napuštati SNSD i prelaziti u opozicioni tabor, dok Dodik ne smije izbaciti Radojičića iz stranke (mada je poručio kako “trakavica” sa Radojičićem predugo traje), opravdano se plašeći da bi za njim mogao iscuriti i veći dio SNSD-a.

Kako se tvrdi, ni sam Radojičić trenutno ne zna koliko bi, ako bi bio izbačen iz SNSD-a, sa sobom mogao povući poslanika.

Zna se, pak, da je Radojičićev cilj političko uništenje Milorada Dodika, bilo da Dodika sruši unutar SNSD-a i preuzme stranku ili da bude izbačen i formira novu stranku.
Ono što ide u korist Radojičiću, a Dodika dodatno čini nervoznim je potpuna besparica, koja bi, prema procjenama, već u septembru mogla dovesti do pada aktuelne Vlade.

Trgovina na političkoj pijaci u RS je otvorena, a u igri su veliki ulozi.

Neki se, poput bivših SDS-ovaca Nenada Stevandića i Slavka Dunića, okreću političkim dinosaurusima – tzv. stvaraocima RS predvođenim Momčilom Krajišnikom i Slavkom Vučurevićem, čiji je uticaj minoran i predstavlja davno prošlo političko vrijeme, mada najavljuju osnivanje nove stranke – Izvornog SDS-a.

Koliko je kalirao politički uticaj i moć Milorada Dodika pokazuje i činjenica da i on u “stvaraocima” vidi svoju šansu, računajući da bi oni mogli biti politička snaga koja će oslabiti SDS, pa samim tim i opozicioni blok.

S duge strane, lider SDS Mladen Bosić smatra da Milorad Dodik neće dočekati kraj mandata na funkciji predsednika Republike Srpske.

"Ako Republika Srpska u najmanjem mogućem obimu postane pravna država, Milorad Dodik neće dočekati kraj mandata na funkciji predsjednika Republike Srpske. U to sam ubijeđen", rekao je Bosić.

Upitan koji je to način na koji će, po njegovom mišljenju, Dodik otići s političke scene, Bosić je kratko odgovorio: "Ne znam, možda avionom, kao i 1992. godine".

(zurnal.info)