UDT okončao istragu:Podignuta disciplinska tužba protiv Jadranka Grčevića, predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikta
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

UDT okončao istragu: Podignuta disciplinska tužba protiv Jadranka Grčevića, predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikta

Grčević je na poziciji predsjednika Osnovnog suda u Brčkom već duže od 20 godina i do sada je protiv njega podneseno više od 50 prijava. Sudija Tabaković ga je, između ostalog, prijavio za zloupotrebe sa CMS-om, a na šta se odnosi jedna od tačaka disciplinske tužbe

Podignuta disciplinska tužba protiv Jadranka Grčevića, predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikta
Na čelu Osnovnog suda u Brčkom je duže od 20 godina

 

 

Ured disciplinskog tužioca okončao je istragu i podigao disciplinsku tužbu protiv Jadranka Grčevića, predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikta BiH, saznaje Žurnal.

Iz UDT-a kratko su potvrdili da su podnijeli tužbu zbog disciplinskih prekršaja: propuštanje da traži svoje izuzeće od postupanja po predmetima kada postoji sukob interesa, donošenje odluka kojima se očigledno krši zakon ili uporno i neopravdano kršenja pravila postupka, te zbog nemara ili nepažnje u vršenju službenih dužnosti.

Žurnal je u nekoliko navrata pisao o nepravilnostima u brčanskom sudu.

 

Zloupotrebe CMS-a

 

Sudija iz Brčkog Nedeljko Tabaković podnio je nekoliko prijava protiv Grčevića zbog zaobilaženja CMS-a, a jedna od njih se odnosi i na predmet za ubistvo Edina Zejčirovića u Brčkom.

O zloupotrebi CMS-a u slučaju Zejčirović pisali smo i ranije. CMS je Muhameda Avdića odredio kao sudiju pred kojim su se trojica optuženih za otmicu i mučko ubistvo Zejčirovića trebali izjasniti o krivici, dok je njegova kolegica sutkinja Sanja Ević trebala da bude predsjedavajuća Sudskog vijeća pred kojim će se voditi redovno suđenje.

Međutim, po usmenoj naredbi predsjednika Grčevića sudije su zamijenjene, odnosno on je Avdića odredio kao predsjednika Vijeća u predmetu Zejčirović, dok je sutkinja Ević dobila fazu u kojoj se optuženi izjašnjavaju o krivnji.

Do zloupotreba CMS-a dolazilo je u još nekoliko predmeta, o čemu je Žurnal također ranije pisao. Jedan od njih se odnosi na zloupotrebu iz aprila 2014. kada je Grčević, predmet zaveden pod brojem 96 0 O 078115 14, a u kojem je on jedan od suvlasnika nekretnina, presignirao na tačno određenog sudiju – Selima Karamehića.

 

 

Pisali smo ranije i o tome da je Grčević ostavinske postupke, gdje je trebao suditi kao sudija pojedinac prepuštao stručnim saradnicima, a on se potpisivao na zapisnike kao da ih je on vodio. Pisali smo i o tome da je Grčević prisustovao sjednicama Pravosudne komisije, baš u onim trenucima, kada je “vodio” ostavinske rasprave.

 

 

Također, onog dana kada je, peti put, imenovan za predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikta, prema zapisniku, on je vodio ročište u jednom ostavinskom predmetu. Prema zapisnicima sa ostavinskih ročišta, sjednica Pravosudne komisije i jedne sjednice VSTS-a, ispada da je Jadranko Grčević u isto vrijeme bio na dva mjesta.

 

 

Predmete koji su predmet pritužbe, a koje su stručni saradnici završavali pod njegovim imenom, što proizilazi iz zapisnika koji su dostavljeni UDT-u, Grčević je iskazivao u svoju normu, tako da, iako postoje dokazi da on nije vodio te postupke, on ih prikazuje kao rezultat svog rada.

 

Karijera obilježena disciplinskim prijavama 

 

Jedna od mnogobrojnih prijava protiv Grčevića odnosi se i na to da se u jednom krivičnom predmetu koji se vodio pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH (96 0 K 100607 17 K), a u kojem je bio član Vijeća, nije izuzeo iako je po zakonu to morao uraditi.

Naime, advokat Dragan Oparnica koji je u tom krivičnom predmetu zastupao jednu od optuženih, istovremeno je zastupao i Grčevića u nekoliko parničnih predmeta koji su se vodili pred Osnovnim sudom u Brčkom. Iz tog razloga, Grčević se morao izuzeti iz tog predmeta, s obzirom da su postojale okolnosti koje izazivaju sumnju u njegovu nepristrasnost.

Grčević je na poziciji predsjednika Osnovnog suda u Brčko distriktu BiH već duže od 20 godina i za to vrijeme protiv njega je podneseno više od 50 disciplinskih prijava.

(zurnal.info)