Tajkunsko doba:POD DODIKOVIM POKROVITELJSTVOM: Karijera laktaškog tajkuna Milenka Čičića
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

POD DODIKOVIM POKROVITELJSTVOM: Karijera laktaškog tajkuna Milenka Čičića

Da li je Čičić u Tužilaštvu pričao o svom dugogodišnjem prijatelju Miloradu Dodiku, zahvaljujući čijoj političkoj moći je postao jedan od najpoznatijih tajkuna u RS

POD DODIKOVIM POKROVITELJSTVOM: Karijera laktaškog tajkuna Milenka Čičića
FOTO: rtvbn

Milenko Čičić, vlasnik laktaške firme “Kaldera company”, u četvrtak je nekoliko sati proveo u Tužilaštvu BiH, gdje je saslušan. S obzirom da iz Tužilaštva BiH nije saopšteno u kojem svojstvu je Čičić saslušan, a on sam je odbio da da izjavu novinarima, ostalo je nejasno šta su sve tužioci pitali Čičića i da li je saslušan samo u svojstvu svjedoka ili se našao i na spisku osumnjičenih u istragama koje je u poslednje vrijeme pokrenula ova pravosudna institucija. U nekoliko od tih predmeta, kako saznaje Žurnal, pominje se i predsjednik RS Milorada Dodika.

PRIČA O PRIJATELJSTVU

Prema jednim izvorima, Čičić je u Tužilaštvo pozvan zbog utaje PDV-a. Radi se o dva miliona KM poreske utaje, za šta ga tereti Uprava za indirektno oporezivanje (UIO). Prema drugim izvorima, Čičić je saslušan zbog plaćanja određenih konsultantskih usluga. O čemu je riječ, naši izvori nisu željeli precizirati.

Zanimljivo bi bilo znati da li je Čičić u Tužilaštvu pričao o svom dugogodišnjem prijatelju Miloradu Dodiku, zahvaljujući čijoj političkoj moći je postao jedan od najpoznatijih tajkuna u RS (uz Slobodana Stankovića, Budu Stankovića, Ljubu Ćubića…), i da li je zborio o mnogobrojnim sastancima koje je Dodik sa raznoraznim političkim, poslovnim i stranim partnerima i prijateljima poslednjih godina u pravilu imao u Čičićevom hotelu “Kaldera”. Nema sumnje da bi Čičić imao mnogo toga da otkrije o Dodiku i njegovim poslovima, kao što Tužilaštvo BiH, ako pokrene istragu, može da raskrinka mnoge malverzacije u čijem je središtu Čičićeva firma.

Evo nekih od spornih poslova u koje je umiješana Čičićeva“Kaldera company”.

KREDITI I OBVEZNICE

Poznato je da je Vlada RS posredstvom Investiciono razvojne banke RS (IRB RS) izdašno pomagala režimske prijatelje, među kojima su bili i Vladimir Romanov vlasnik UKIO grupe, koja je je bila većinski vlasnik  Balkan investment banke (BIB), i Milenko Čičić vlasnik laktaške “Kaldera Company“.
Kombinacijama kredita, emisijama akcija i obveznica i njihovim trgovanjima na Banjalučkoj berzi, između IRB RS, BIB-e i “Kaldera Company“ „provozano“ je ukupno 22.786.000 KM budžetskih para.

Čičićeva firma je od IRB RS je direktno u dva navrata dobila kredite u ukupnom iznosu od 5.786.000 KM. Osim toga, “Kaldera” je emitovala obveznice nominalne vrijednosti 7.000.000 KM, koje je BIB otkupila polovinom 2011.godine, a potom je te iste obveznice krajem 2012. godine od BIB kupila IRB RS.

Prosta računica kaže da je IRB RS na taj način Čičićevoj firmi obezbijedila 12.786.000 KM. IRB od “Kaldere company” potražuje 12.786.000 KM bez kamata na kredite i obveznice, a od BIB-a ništa, jer je ta banka propala. U dokapitalizaciju BIB Vlada RS je uložila 30 miliona KM i preimenovala je u Bansku Srpske, koja je takođe propala, pa su sada sve njene poslovnice zatvorene.

FOČANSKA BISTRICA

Čičićeva firma umiješana je i u malverzacije oko osnivanja Koncesionog preduzeća Hidroelektrane „Bistrica“ d.o.o. Foča. To preduzeće osnovano je Odlukom Skupštine akcionara Zavisnog preduzeća „Elektrodistribucija“ a.d. Pale 16. maja 2008. godine i istog mjeseca registrovano kod Osnovnog suda u Trebinju. Osnivački kapital Preduzeća iznosio je 9.000 KM. Po izvršenoj registraciji Komisija za koncesije je dala saglasnost o prenosu prava koncesija sa ZP „Elektrodistribucija“ a.d. Pale na preduzeće HE „Bistrica“ d.o.o. Foča.

Preduzeće je osnovano kako bi se realizovali ugovori o koncesijama iz 2006. godine za izgradnju male hidroelektrane „Janjina J-1“ na rijeci Janjini i za izgradnju hidroelektrana „Bistrica B-1“, „Bistrica B-2a“ i „Bistrica B-3“ na rijeci Bistrici.

Posao za izradu urbanističko tehničke dokumentacije za izgradnju tri hidroelektrane na rijeci Bistrici i hidroelektrane na rijeci Janjini dobili  su „Projekt“ a.d. Banja Luka i KREBS UND KIEFER INTERNATIONAL GM&CO Darmstadt. Vrijednost ovog posla je iznosila 4.928.691,60 КМ bez PDV.
Većinski vlasnici „Projekt“ a.d. Banja Luka su Miroslav Vujatović – bivši direktor Urbanističkog zavoda RS-a, Borko Đurić – predsjednik Privredne komore RS-a i Milenko Čičić, vlasnik „Kaldere“. (Đurić i Čičić su suvlasnici GP „Krajina“, firme koje godinama unazad dobija sve velike građevinske poslove u Banjaluci.).

Za izgradnju svih objekata procijenjena investiciona vrijednost je 76.314.581 evra.

Čičićeva firma u martu 2008. godine uputilo je pismo namjere, izražavajući inicijativu da se uključi u Projekat izgradnje hidroelektrana i da zajedno sa ZP „Elektrodistribucija“ a.d. Pale dovrši izgradnju ovih objekata kao suosnivač.

Nadzorni odbor „Elektrodistribucije“ Pale daje zeleno svjetlo Čičićevoj firmi, a potom ponudu „Kaldera Company“ prihvataju i resorno ministarstvo i Vlada RS.

Čičićeva firma u avgustu 2008. godine uključuje se u projekat i u osnovni kapital novoosnovanog preduzeća Hidroelektrane „Bistrica“ unosi novčani ulog od 81.000 KM, čime stiče svojstvo novog člana Preduzeća. Osnovni kapital preduzeća tako se povećava na 90.000 KM, a zanimljivo je da nakon svega Elektroprivreda Republike Srpske, odnosno „Elektrodistribucija“ Pale, postaju vlasnici 10 posto kapitala firme, a “Kaldera Company” preostalih 90 posto.

POTRAGA ZA PARTNERIMA

Ugovorne strane (Elektrodistribicija Pale i Kaldera Company) su se složili da je nosilac izrade Glavnog projekta preduzeće “Krebs und Kiefer internacional” gm&co Darmstadt i „Projekt“ a.d. Banja Luka, a njihove tehničke revizije preduzeće “ES energo systems” d.o.o. Beograd. Praktično Čičić sam sebi daje posao, jer je, već smo rekli, jedan od vlasnika „Projekt“ a.d. Banja Luka Milenko Čičić.

Iako je izgradnja ovih hidroelektrana trebalo davno da počne, to se nije desilo do dana današnjeg, jer Čičićeva firma nema novca. Sam Čičić je pokušavao naći finansijera kojem bi prodao svoj udio u firmi.

Znalo se da Čičić nema novca za ovaj posao i ranije, ali mu je Vlada RS svjesno omogućila ulazak u ovaj projekat iako je od samog početka bilo jasno da „Kaldera company“ ne može da obezbjedi potrebnu finansijku konstrukciju za izgradnju predmetnih hidroelektrana.

Jedini Čičićev cilj bio je da proda svoj udio i da zaradi ekstra profit.

„Kaldera“ je pokušala da pronađe strateškog partnera u austrijskoj firmi KI-KELAG International GmbH iz Austrije, kojoj su ponudili suvlasništvo od 51 posto udjela za 6.000.000 evra (a čija je nominalna vrijednost oko 5,2 milion maraka, odnosno zaradili bi oko 6,8 milina maraka), dok bi sami zadržali vlasništvo nad 39 posto.

Taj posao je propao iz nepoznatih razloga.

Nakon toga “Kaldera” za 6.000.000 evra dio vlasničkog udjela prodaje BDY Czech a.s. Prag. U preduzeću Hidroelektrane „Bistrica“ d.o.o. Foča uspostavila se sljedeća vlasnička struktura: BDY Czech a.s. Prag, postaje vlasnik 60 posto kapitala, „Kaldera Company“ 30 posto, EP RS, odnosno „Elektrodistribucija“ Pale deset posto.

Još traju dogovori/pregovori/ prepucavanja sa češkom firmom i tu stvari nisu dovedene do kraja.

Na kraju, Čičić je na ovom poslu zaradio oko 8,8 milina maraka, i pritom zadržao 30 posto udjela u HE Bistrica. Osim toga, “Kaldera” je dala pozajmicu HE Bistrici od 2.603.329 KM, koja je konvertovana u kapital, a, prema izvorima Žurnala, najvjerovatnije se radi o fiktivnoj pozajmici na osnovu kojoje je povećan kapitala HE Bistrica. Uz sve to, prema nezvaničnim informacijama, “Elektrokrajina” Banjaluka je krajem 2012. godine “Kalderi” otpisala potraživanja u iznosu oko 6 milona maraka.

AGROPROM BANKA

Milenko Čičić dovodi se u vezu i sa spekulacijama da je Milorad Dodik, za vrijeme prvog premijerskog mandata, koji je trajao od 1998. - 2001. godine, kupio državni kapital u „Agroprom banci“.

Kako je Žurnal ranije pisao, Dodik to nije to učinio direktno, već preko posrednika. Ministarstvo finansija RS – Jedinica za privatizaciju banaka, izdalo je saopštenje 17.11.2000. godine da je prodano 32 posto državnog kapitala u „Agroprom banci“. Prema tom dokumentu, (koji je u posjedu „Žurnala“), Slobodan Radovanović iz Ženeve kupio je 14,11 % kapitala za iznos od 1,5 miliona KM; „Sokić-Kaldera kompani gradnja“ za 9,41% kapitala banke platila je milion maraka, dok je „Karavan“ sa Sokoca kupio 8,09% kapitala u banci za 860 hiljada KM.

Državni kapital u „Agrorpom banci“ plaćen je 3,36 miliona KM i Dodik je nebrojeno puta rekao da je ova finansijska institucija „najbolje prodana“. Na ovom mjestu važno je istaći nekoliko stvari: Radovanović je tada bio odličan Dodikov prijatelj; Milenko Čičić, vlasnik firme „Kaldera company“, bio je i tada, kao i sada, njegova produžena ruka, dok su vlasnici firme „Karavan“,Mirko i Brane Čolović visoki funkcioneri SNSD-a i Dodikovi najbliži saradnici u istočnom dijelu RS.
Radovanović, Čičić i Čolovići jesu isplatili novac za državni kapital, ali im dionice nisu pripale u mjeri u kojoj su ih kupili.

Tačnije, u cijelom poslu bio je i Dodik, s tim što on nije uložio ni marke, već je u svakoj uplaćenoj cifri participirao njegov dio.

Tako je Radovanović uložio 1.180.000 za sebe i 320.000 KM za Dodika, (ukupno 1,5 miliona); „Kaldera“ pola miliona za sebe i pola miliona za Dodika, dok je „Karavan“ Sokolac platio pola miliona za sebe i 360 hiljada KM za aktuelnog predsjednika RS, tvrde izvori Žurnala.

Tužilaštvo BiH, ako krene istraga, može otkriti mnogo toga. I o Čičiću i o njegovom političkom pokrovitelju Miloradu Dodiku.

(zurnal.info)