Proljeće, devetog u decembru:Parada korupcije i mita
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Eldin Karić

Proljeće, devetog u decembru: Parada korupcije i mita

Korupcijski Diznilend, kakav mi imamo, neodoljiv je mamac za turiste. Nigdje na svijetu nema da se ovoliko njih bori protiv korupcije, a da smo na vrhu svih top lista najkorumpiranijih na planeti

Parada korupcije i mita

Proljeće, dolazi u Bosnu i Hercegovinu devetog u decembru. Taj dan je praznik. Nijedan drugi datum se ne obilježava tako svečano, kako u Zavidovićima, tako jednako i u Kneževu, Uskoplju, Brčkom... Međunarodni dan borbe protiv korupcije jedini je dan u godini kada su svi političari u državi, sve vjerske vođe, ali i radnička klasa i poštena inteligencija ujedinjeni oko jedne ideje. Svi su za borbu protiv korupcije. Okrugli stolovi, konferencije, workshopovi, flajeri, power point prezentacije..., na sve strane. Ne možeš sale za vjenčanje naći od kojekakvih konferencija povodom obilježavanja Dana borbe protiv korupcije. Ali, što je oni više obilježavaju, to korupcija više buja. K'o ambrozija ili neki karcinom, gluho bilo.

PARADA I SAJAM

Kada se čovjek probudi bilo kojeg od preostala 364 jutra, čini mu se da bi taj 9. decembar bilo prikladnije obilježiti paradom korupcije. Taj dan bi glavnim gradskim ulicama prodefilovali političari sa svojom užom i širom familijom, direktori javnih preduzeća i njihovi poslovni partneri... Poseban ešalon bili bi tužioci i sudije u havajskim košuljama, sa čašama daikiri koktela u ruci. Toga dana građani bi uživali, a  predstavnici ambasada u Bosni i Hercegovini mogli bi im do besmisla aplaudirati, kao što to čine u svojim izvještajima.

Nakon parade trebalo bi organizirati sajam korupcije. Političari, funkcioneri, javni službenici..., svi oni koji žive od naših para, mogli bi na jednom mjestu predstaviti rezultate svoje dugogodišnje korupcije.

Na jednom od štandova političke partije mogu predstaviti svoju ponudu funkcija, građevinskih parcela, grantova, subvencija, radnih mjesta... Direktori javnih preduzeća, zajedno sa svojim poslovnim partnerima mogu predstaviti javne poslove koji će biti urađeni naredne godine, kao i one koji će to raditi. Svakako se već zna, a i red je, što se kaže, da „Narod zna“ gdje ide njegov novac za koji ni sam ne zna odakle mu.

Tužioci i sudije bi mogli na licu mjesta odabrati atraktivne turističke destinacije, gdje se najbolje prikupljaju znanja i prakse za borbu protiv korupcije, gdje se na miru uči kako izgraditi vlastiti integritet.

Profesori i nastavnici bi mogli predstaviti cjenovnike diploma sa sve licencama političkih partija jer, kako studentima reče zastavnik Dodik, ništa im ne vrijede diplome ako nisu članovi političkih partija.

Ljekari mogu ponuditi svoje usluge po sajamskim cijenama. Na primjer, operacija slijepog crijeva košta hiljadu eura, u koverti; smrtni list je gratis.

Za nas iz nevladinog sektora dobro bi došao jedan ogromni okrugli stol jer to je, valjda, najbolji način da se potroše donatorska sredstva, a da se ništa ne uradi.

Sajam je prilika i za medije. Na jednom mjestu mogu ponuditi svoje usluge. Da i novinari malo odmore koljena izlizana od klečanja.Pa, da se konačno zna koliko košta pretvaranje pljačkanja države u poslovni poduhvat decenije. Ili, koliko košta da se sistemska korupcija predstavi kao zaštita nacionalnih interesa. Ili, koliko košta da se proglase izdajnicima svi oni koji se bore protiv nakaradnog sistema...

KORUPCIJSKI DIZNILEND

Koliko samo turističkog potencijala ima ovaj 9. decembar. Korupcijski Diznilend, kakav mi imamo, neodoljiv je mamac za turiste. Nigdje na svijetu nema da se ovoliko njih bori protiv korupcije, a da smo na vrhu svih top lista najkorumpiranijih na planeti.

Slogan bi mogao biti: Posjetite Bosnu, prije nego što Bosna dođe kod vas. Enjoy Bosnia... 

(zurnal.info)