Krivotvorenje pravde:Oslobođen prodavač diploma iz Žurnalovog videa!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Fokus

Krivotvorenje pravde: Oslobođen prodavač diploma iz Žurnalovog videa!

Kantonalni sud u Bihaću donio je pravosnažnu presudu u predmetu “Diploma” kojom je prodavač diploma iz Žurnalove priče Senad Pehlivan oslobođen optužbi. Prokurista u Centru za obrazovanje Multilingua, Šemsudin Habibović osuđen je na zatvorsku kaznu u trajanju od 13 mjeseci. Direktorica Centra za obrazovanje Multilingua Nejra Šabić uslovno je kažnjena zatvorom od osam mjeseci s rokom provjere od tri godine

Oslobođen prodavač diploma iz Žurnalovog videa!
foto:zurnal.info

Početkom januara 2019. godine Žurnal je objavio priču o kupovini diploma, četiri godine kasnije Kantonalni sud u Bihaću oslobodio je Senada Pehlivana prodavača diploma iz Žurnalovog videa, dok je prokurista škole koja je izdala diplomu osuđen na 13 mjeseci zatvora a direktorica škole na  osam mjeseci uslovno.

Za 17 dana stekli smo diplomu srednje medicinske školePogledajte istraživačku akciju ŽurnalaZa 17 dana stekli smo diplomu srednje medicinske škole

Podsjetimo, početkom januara 2020. godine Općinski sud u Sanskom Mostu potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv Senada Pehlivana, prodavača diploma iz Žurnalovog videa, Šemsudina Habibovića prokuriste u Centru za obrazovanje odraslih Multilingua i direktorice ove škole Neire Šabić

Senad Pehlivan optužen je za posredovanje pri primanju dara. Šemsudin Habibović prokurista u Centru za obrazovanje Multilingua optužen je za primanje dara sa zloupotrebom položaja. Direktorica škole Multilingua Neira Šabić optužena je za zloupotrebu položaja.

Potvrđene optužnice protiv aktera prodaje lažne diplome novinarki ŽurnalaNAKON GODINU DANAPotvrđene optužnice protiv aktera prodaje lažne diplome novinarki Žurnala

Godinu dana kasnije na Općinskom sudu u Sanskom Mostu počelo je suđenje u ovom predmetu a Senad Pehlivan, prodavač diploma iz Žurnalovog videa na sudu je negirao krivicu. Ni Šemsudin Habibović nije se osjećao krivim kao ni direktorica Multilingue Neira Šabić.

Advokat Senada Pehlivana zatražio je od suda da ne prihvati snimak prodaje diplome koji je objavio Žurnal kao ni svjedočenje novinarke Žurnala, jer smatraju da je upravo ekipa Žurnala počinila krivično djelo neovlaštenog snimanja i podstrekivala na činjenje krivičnog djela.

Počelo suđenje prodavačima diploma iz Žurnalovog videaSanski MostPočelo suđenje prodavačima diploma iz Žurnalovog videa

Žurnal je ranije pisao i da je bez obzira na optužnicu Senad Pehlivan nastavio primati platu iz federalnog budžeta. Senad Pehlivan ostao je zaposlenik federalnog Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Drin u Fojnici. Direktor ove ustanove Edin Ramić u ranijim razgovorima za Žurnal rekao je da on ne može otpustiti Pehlivana zbog „kuolarskih priča“ jer se protiv njega ne vodi postupak, nije optužen niti osuđen.

Senad Pehlivan i dalje je slobodan čovjek koji prima platu iz budžeta Federacije!PRODAVAČ DIPLOMA IZ ŽURNALOVOG VIDEASenad Pehlivan i dalje je slobodan čovjek koji prima platu iz budžeta Federacije!

Nakon što je potvrđena optužnica direktor Ramić kazao je da će on, bez obzira na optužnicu, i dalje ostati uposlenik ove ustanove.

- Ništa posebno vam nemam reći izuzev da je proces u toku, čekat ćemo ishod pa ćemo onda... Dok se proces ne završi on će ostati zaposlenik Zavoda, rekao je tada Ramić.

Od danas Senad Pehlivan i zvanično je oslobođen krivične odgovornosti za prodaju diploma pa više nema ni zakonskih prepreka da i dalje nastavi primati platu iz federalnog budžeta.

(zurnal.info)