Prodajom diploma napravili zgradu:Maloljetna djeca osumnjičenih su suvlasnici i investitori
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Prodajom diploma napravili zgradu: Maloljetna djeca osumnjičenih su suvlasnici i investitori

Kantonalni sud u Bihaću je na prijedlog Tužilaštva Unsko-sanskog kantona Šemsudinu Habiboviću i njegovoj supruzi Maidi Cepić-Habibović privremeno oduzeo stambeno-poslovni objekat u Sanskom Mostu, zbog sumnje da su kroz izgradnju tog objekta pokušali legalizovati nezakonito stečeni novac. Suinvestitori ovog objekta su njihova djeca koja su u vrijeme izgradnje bila maloljetna

Maloljetna djeca osumnjičenih su suvlasnici i investitori
Centar za obrazovanje odraslih Multilingua: Sumnja se da su za četiri godine izdali 217 nezakonitih diploma

Šemsudinu Habiboviću i njegovoj supruzi Maidi Cepić-Habibović, koji su osumnjičeni da su kao vlasnici i prokuristi Centra za obrazovanje odraslih Multilingua prodavali nelegalne diplome, privremeno je oduzet stambeno-poslovni objekat u ulici Prijedorska u Sanskom Mostu, saznaje Žurnal.

Ovu privremenu mjeru osiguranja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom na zahtjev Tužilaštva Unsko-sanskog kantona izrekao je Kantonalni sud u Bihaću u januaru ove godine.

Sumnja se da je ovaj objekat izgrađen sa novcem koji su stekli prodajući nelegalne diplome od osnivanja škole za odrasle u maju 2015. pa do sredine 2019. godine. Dosadašnjom istragom utvrđeno je da su u ovom periodu omogućili da 217 osoba iz BiH dobije diplomu, bez dana nastave, a za pojedina zanimanja nisu imali ni potrebna odobrenja za izvođenje nastave ili obuke. 

Vlasnici škole za odrasle Multilingua za četiri godine prodali 217 nezakonitih diplomaŽurnalova istraživačka priča otkrila kriminal (1)Vlasnici škole za odrasle Multilingua za četiri godine prodali 217 nezakonitih diploma

Cijena jedne diplome, prema svjedočenju onih koji su ih kupovali, iznosila je od oko 1.500 konvertibilnih maraka, tako da se pretpostavlja da su osumnjičeni stekli od oko 325.000 KM imovinske koristi. Ovaj novac su, saznaje Žurnal iz dobro obavještenih izvora, tokom 2017. godine uložili u izgradnju stambeno-poslovnog objeta u ulici Prijedorska, s namjerom da ga stave u legalne tokove.

Suvlasnici ovog objekta su djeca osumnjičenih. Finansijskom istragom je, saznajemo, utvrđeno da se oni pojavljuju i kao suinvestitori, iako su u vrijeme izgradnje zgrade bili maloljetni. Sin je u to vrijeme imao 14, a kćerka 17 godina.

izvor: Akta.ba

Sve neophodne pravne radnje, kao što je podnošenje zahtjeva za izdavanje odobrenja za građenje ili zaključenje ugovora o izvođenju radova, poduzimao je njihov otac Šemsudin Habibović, kao zakonski zastupnik. On je taj koji je u njihovo ime plaćao sve usluge izvođenja radova.

Žurnal saznaje da je finansijska istraga pokazala da bračni par Habibović nije imao dovoljno zakonito stečenih prihoda kojim bi, u ime svoje djece, finansirali izgradnju stambeno-poslovne zgrade.

Šemsudin Habibović je na svoje ime izvršio i uknjižbu doživotnog uživanja i korištenja ovog objekta.

Četiri godine nezakonito štampali diplome za sedam zanimanja!Centar za obrazovanje odraslih Sanski mostČetiri godine nezakonito štampali diplome za sedam zanimanja!

Žurnal je, podsjetimo, pisao da je Tužilaštvo USK krajem prošle godine otvorilo istragu protiv bračnog para Habibović, te bivše direktorice škole za odrasle Multilingua Neire Šabić zbog sumnje da su počinili krivična djela organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja, krivotvorenjem isprava i pranjem novca.

Oslobođen prodavač diploma iz Žurnalovog videa!Krivotvorenje pravdeOslobođen prodavač diploma iz Žurnalovog videa!

Habibović je ranije zbog krivotvorenja isprava pravomoćno osuđen na 13 mjeseci zatvora, a Neira Šabić na osam mjeseci uslovno.

(zurnal.info)