VSTV imenovao Milanka Kajganića:Od policajca i inspektora do glavnog tužioca Tužilaštva BiH
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

VSTV imenovao Milanka Kajganića: Od policajca i inspektora do glavnog tužioca Tužilaštva BiH

U Tužilaštvo BiH imenovan je sa iskustvom policijskog i tužilačkog istražioca, u vrijeme mandata Milana Tegeltije. Prije toga, Kajganić je radio na raznim poslovima u MUP-u Republike Srpske, a sedam godina je proveo i u Specijalnom tužilaštvu Banja Luka

Od policajca i inspektora do glavnog tužioca Tužilaštva BiH
Milanko Kajganić: Negira vezu sa SNSD-om

Članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH danas su na funkciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH imenovali Milanka Kajganića. On je za vršioca dužnosti postavljen u oktobru prošle godine, a tada je bilo zamjerki da nema dovoljno tužilačkog iskustva za tu funkciju. 

Rođen je u Doboju, a 1998. je diplomirao na Višoj školi unutrašnjih poslova, a potom 2005. na Pravnom fakultetu u Banjoj Luci. Pravosudni ispit je položio 2008. godine. Od 1994. do 2006. radio je u MUP-u RS obavljajući različite poslove - od policajca i komandira voda, do inspektora prvo u Odjelu za suzbijanje proizvodnje i prometa opojnih droga, a potom za unutrašnju kontrolu. U Specijalnom tužilaštvu u Banjoj Luci proveo je sedam godina od 2007. do marta 2014. godine. 

U Tužilaštvo BiH imenovan je 2014. godine, sa iskustvom policijskog i tužilačkog istražioca, u vrijeme dok je na čelu VSTV-a bio Milan Tegeltija. Raspoređen je u Poseban odjel za ratne zločine, a 2019. je postavljen za zamjenika tadašnje glavne tužiteljice Gordane Tadić, čije je mjesto zauzeo nakon njene smjene u oktobru prošle godine. Podsjetimo da je u izvještaju sutkinje Joanne Korner iz septembra 2020.  istaknuto da Tužilaštvo BiH nije napravilo napredak u radu na predmetima ratnih zločina u odnosu na 2016. godinu i da je došlo do pada u kvaliteti rada na istragama i podizanju optužnica.

Izabran tužilac sa najmanje iskustva i sa lošim rezultatima u istraživanju ratnih zločinaMilanko Kajganić umjesto Gordane TadićIzabran tužilac sa najmanje iskustva i sa lošim rezultatima u istraživanju ratnih zločina

Kajganić je na današnjoj sjednici priznao da neće biti moguće sve predmete ratnih zločina završiti do kraja 2023. kako je to predviđeno revidiranom Strategijom za ratne zločine, podsjećajući da se kasnilo dvije godine sa usvajanjem ove Strategije. 

Iako mu se zamjera da ima malo tužilačkog iskustva, Kajganić je, ipak, tužilac koji ima veliki broj osuđujućih presuda. Neki od njegovih predmeta, prema pisanju Detektora, su onaj protiv bivših pripadnika HVO-a -  Azra Bašić, osuđena je na 14 godina zbog zločina protiv civila i ratnih zarobljenika, Almaz Nezirović, osuđen je na šest godina zatvora zbog zločina na području Dervente a Mate Baotić osuđen je na 13 godina zbog zločina nad civilima u Orašju. Kajganić je zastupao i optužnicu protiv generala HVO-a Đure Matuzovića i drugih, optuženih za zločine u Orašju. Ovaj predmet je još u fazi izvođenja dokaza.  

Kajganić je danas pred članovima VSTV-a, a kasnije i pred novinarima, negirao bilo kakvu povezanost sa političkim strankama.  

Želim naglasiti da za ovu kandidaturu nisam tražio političku podršku, niti sam bio u kontaktu sa političkim ličnostima koje bi mogle narušiti moj integritet“, kazao je. 
Ako se utvrdi da to nije istina on je, tvrdi, spreman podnijeti i ostavku. 

Najavio je podizanje nekoliko značajnih optužnica iz oblasti organiziranog kriminala do kraja godine.

(zurnal. info)