KOSTREŠEVIĆ NASTAVLJA NEŠIĆEVU PRAKSU:Nova tri miliona za „HP Investing“ i „Hercegovinaputeve“
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

KOSTREŠEVIĆ NASTAVLJA NEŠIĆEVU PRAKSU: Nova tri miliona za „HP Investing“ i „Hercegovinaputeve“

V.d. direktora „Puteva RS“ Davor Kostrešević nastavio je gdje mu je prethodnik Nenad Nešić stao. Očekivane putarske firme dobijaju očekivane milionske ugovore. Magistralu Ljubinje-Žegulja, radiće mostarski „HP Investing“ i trebinjski „Hercegovinaputevi“. Nakon samo jedne ponude, iz budžeta će se odliti 2.998.958 KM za 5,6 kilometara asfalta. Tužilaštva, očekivano, ćute.

Nova tri miliona za „HP Investing“ i „Hercegovinaputeve“
Davor Kostrešević

 

 

Novi vršilac dužnosti direktora „Puteva Republike Srpske“ Davor Kostrešević nastavio je gdje mu je prethodnik Nenad Nešić stao. Očekivane putarske firme dobijaju jednako očekivane milionske ugovore. Magistralu Ljubinje-Žegulja, radiće mostarski „HP Investing“ i trebinjski „Hercegovinaputevi“. Nakon samo jedne takve ponude iz budžeta će se odliti 2.998.958 KM za 5,6 kilometara asfalta.

Očekivano, ni tužilaštva ne reaguju, a i kad se to desi, iz krajnje političkih razloga, odjednom, očekivano, nema dovoljno dokaza. Milioni nestaju u putarski davno podijeljenim zonama.

 

 

U tek formalno pokrenutom otvorenom postupku Kostrešević je jasno ukazao na firmu/e koja/e će ugovor i dobiti, potpis na novi ugovor stavio je 29. novembra i jedinim ponuđačima dao jednogodišnji rok da završe posao.

 

MAJSTOR TENDERSKOG ZANATA

 

V.d. direktora javnog preduzeća, u kojem su jasno naglašeni privatni interesi, pokazao je da je majstor tenderskog zanata. Žurnal je 18. oktobra ukazao na malverzacije.

Početkom godine put Ljubinje-Žegulja je, prema tenderskom planu, bio dugačak 16 kilometara. Samo osam mjeseci kasnije skraćen je za čitavih 10,4 kilometra. Tri miliona maraka za tek 5,6 kilometara puta!

Tri dana pred Novu 2021. Kostrešević je osmislio plan javnih nabavki, procijenio da će mu za ovaj posao biti potrebno baš tri miliona KM sa uračunatim PDV-om, a 10. avgusta sinulo mu je da bi cifra za podobne putare mogla da ostane ista, ali kilometraža znatno manja.

Odmah je raspisao tender, a onda i eksplicitno naveo koju firmu želi. 

„...Asfaltna baza nominalnog proizvodnog kapaciteta minimalno 100 tona/čas maksimalne udaljenosti 70 kilometara od gradilišta, ili 100 kilometara od gradilišta, odnosno na vrijeme od dva sata, pod uslovom da se prevoz obavlja sa termokesonima. Betonska baza nominalnog proizvodnog kapaciteta od 5 m3/čas ili više, maksimalne udaljenosti 70 kilometara od gradilišta (mora da ima upotrebnu dozvolu)...“

Pobrojao je i gradilišnu mehanizaciju:


12,3 MILIONA ZA „HERCEGOVINA PUTEVE“

 

Godinu ranije, krajem avgusta, objavljeno je da su „Hercegovina putevi“ dobili tender za sanaciju magistralnog puta Trebinje-Ljubinje vrijedan 12.380.000 KM.

U to vrijeme direktor „Puteva“ Nenad Nešić uživao je potpunu slobodu da raspolaže javnim novcem pa je prepričao putarsku tender zanimljivost:

„'Hercegovina putevi' bili su jedini ponuđač, a nakon isteka žalbenog roka i evaluacije ponude očekujem potpisivanje ugovora i početak radova.“

Ta dionica, prema Nešićevim riječima, bila je duga čak 59 kilometara, a rok za završetak radova je tri godine.

 „Hercegovinaputevima“, na čijem je čelu Miodrag Šćepanović, i ranije su tenderi za rekonstrukciju ili izgradnju puteva po Hercegovini išli na ruku. Poznati su, pisao je Direkt, i slučajevi kada su radnici firme uveliko bili u poslu, iako vrijeme za slanje ponuda nije isteklo. Sjetiće se tako Šćepanović predizbornih asfaltiranja u selima Meka Gruda, Preraca i Šobadine, što je građane koštalo 187.200 KM.

Osim toga, godinama su ovoj firmi zagarantovana i redovna i zimska održavanja pravaca kroz ovaj dio RS, što ponovo košta milione maraka. 

 

KAKO SE KALIO KOSTREŠEVIĆ

 

Nešić ili Kostrešević – ispostavilo se vrlo brzo da je zapravo svejedno. Nešiću se u oktobru 2020.  iza leđa pojavio „zdravstveni razlog“ u liku Milorada Dodika, vladara Republike Srpske, pa je smijenjen, a protiv njega je, u krajnje političkom obračunu, MUP RS podnio izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka zbog raznih malverzacija počinjenih iz direktorske fotelje.

Kada je javno rekao da je sve radio po nalogu Vlade RS, Dodik je ućutao. Od tada je Nenad Nešić ljuti opozicionar koji poručuje da „narod RS pljačkaju godinama“. Njega, naprasno poštenog, naslijedio je Kostrešević.

Odmah je uslijedio novi tender-šok. Okvirne sporazume za održavanje puteva s početka ove godine potpisivao je prije isteka važećih, a cijene je povećao za 25 miliona KM. Ćutanje o novim dilovima privatnika i uprave građane je koštalo ukupno 174.195.766 KM.

Ovo je zapravo vrijednost devet sporazuma potpisanih na četiri godine sa preduzećima “Niskogradnja” Ljubomira Ćubića, “Mrkonjićputevi” i “MG Mind” Mladena Milanovića Kaje, “Bijeljinaput” Dragana Čorokala, “Zvornikputevi” Jelenka Vasića, “Srbinjeputevi” Gordana Pavlovića, “Nevesinjeputevi” u vlasništvu “Lein internationala” iz Monaka i akcionarskim društvima “Hercegovinaputevi” i “Romanijaputevi”. Isti poslovi dogovoreni u prethodne četiri godine ovim firmama plaćeni su 153.442.774KM.

Isti putari i prethodne četiri godine milione maraka su potrošili “održavajući” podijeljene oblasti. Milione maraka su potrošili, a da javno preduzeće “Putevi”, prvo na čelu sa Nešićem, a potom i Kostreševićem, nisu objasnili šta je urađeno i za koliko novca.

U međuvremenu, Kostrešević je uspio i da milionskim kreditom zaduži ovo javno preduzeće.

Uz sve ovo, na putarske račune odlaze novi milioni maraka...   

(zurnal.info)