Banjalučki tužioci ne vide očiti kriminal Nenada Nešića :Sabrana nedjela sadašnjeg opozicionara, bivšeg Dodikovog direktora
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Dossier

Banjalučki tužioci ne vide očiti kriminal Nenada Nešića : Sabrana nedjela sadašnjeg opozicionara, bivšeg Dodikovog direktora

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka dalo je sebi za pravo da, i pored tomova dokumentacije koji dokazuju milionski kriminal unutar „Puteva Republike Srpske“, kaže da nema dovoljno dokaza protiv bivšeg direktora Nenada Nešića, bivšeg režimlije i današnjeg, umivenog, opozicionara. Objavljujemo spisak nedjela...

Sabrana nedjela sadašnjeg opozicionara, bivšeg Dodikovog direktora
Nenad Nešić

U zemlji kriminala i korupcije ne čudi kada tužioci obnevide pa obustave istragu protiv, na primjer, Nenada Nešića, nekadašnjeg vršioca dužnosti direktora Puteva Republiek Srpske, zbog zloupotrebe položaja. Okružno javno tužilaštvo Banjaluka dalo je sebi za pravo da i pored tomova dokumentacije koji dokazuju milionski kriminal unutar javnog preduzeća kaže – nema dovoljno dokaza.

Ovakve vijesti više „ne odjekuju kao bomba“, samo pomognu mnogima da konačno prevagnu i zauvijek napuste Bosnu i Hercegovinu. Prst u oko, nakon novog ruganja građanima, gura i pomilovani Nešić. Lider sada opozicionog Demokratskog narodnog saveza, koji režim proziva za kriminal i bezočnu pljačku naroda, usudio se da kaže:

"Od početka sam tvrdio da sam radio u skladu sa procedurama, zakonom i pravilnikom, te poštovao sve odluke komisija i bio dostupan pravosudnim i policijskim strukturama i odazivao se na njihove pozive."

Kada je izbačen iz vladajuće kriminalne kolacije i smijenjen sa mjesta direktora „Puteva“, dok mu je iza leđa stajao „zdravstveni razlog“ u liku Milorada Dodika, vlasnika ovdašnjih života, izrekao je, sada već, magičnu rečenicu:

„Sve sam radio po nalogu Vlade RS.“

To je bilo dovoljno da one s kojima je godinama bio u kriminalnim kolima podsjeti da nije sam i da, ako „padne“ on, „padaju“ i mnogi drugi.

NEŠIĆEV KRIMINALNI OPUS

Žurnal podsjeća na tek dio Nešićevog opusa, ostatkom je trebalo da se bave tužioci:

“Nešić je večeras bio na razgovoru sa Miloradom Dodikom, nakon čega su mediji bliski režimu saopštili da je podnio ostavku iz zdravstvenih razloga. ‘Bitka’ režima traje od jutarnjih sati. Najprije su se sastali Dodik, Cvijanovićeva, Višković i Lukač, a mediji bliski režimu saopštili su da se na sastanku raspravlja o kadrovskim rješenjima!? Bio je to jasan znak pritiska na Nešića. U međuvremenu, nadzornom odboru ‘Puteva Srpske’ naređeno je da dođe u zgradu Vlade RS, a Nešiću da se u Vladi pojavi u 19 časova. Kada je Nešić stigao, uslijedile su brojne prijetnje, a Nadzorni odbor za smjenu, kao mač oko vrata, čekao je u susjednoj prostoriji“, objavljeno je prije tačno godinu dana, 15. oktobra prošle godine.

Nažalost, tada mu nije presudio dugogodišnji kriminal nastao oranjem drumova, bjesomučno milionsko “rastaljivanje” sa putarskim tajkunima, reketiranja za koja su postojale i krivične prijave, imenovanja drugih kriminalaca na bitne pozicije u javnom preduzeću kojim je rukovodio, cjepkanje javnih nabavki i dijeljenje ugovora po vlastitoj mjeri i nahođenju, ucrtavanje izgrađenih zgrada u Istočnom Sarajevu u svježe izmijenjen Regulacioni plan…

Ne, presudilo mu je, pisali su mediji, to što je bez znanja SNSD-a sazvao skupštinu stranke na kojoj je imenovan za lidera. Dodiku to nije išlo na ruku, jer je Nešić i sa v.d. pozicije ojačao stranku i odmetnuo se u disidente...

ČOROKALOVA „OBLAST 1“ I PRIJAVE ZA REKETIRANJE

Tenderska trakavica o održavanju puteva u “oblasti 1” (oko Prijedora) traje i danas. Nešić je prijedorskom tajkunu Draganu Čorokalu i njegovim firmama “Kozaraputevi” i “Prijedorputevi” dodijelio četvorogodišnji posao vrijedan 26 miliona KM. Ignorisao je 12 miliona KM jeftiniju ponudu “Niskogradnje Marjanović”. Iako mu je Sud Bosne i Hercegovine naredio da sporni ugovor raskine, presuda je završila u Nešićevoj ladici. Čorokalo je nastavio da održava puteve, ali uz nezakonite sporazume o arbitraži.  Utakmicu je za prvog putara dovršavao Milan Tegeltija, današnji savjetnik Milorada Dodika, a nekadašnji "potkovani" predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. Presuđivao je tako da su Čorokalu isplaćivani milionski iznosi. Samo za ovaj slučaj davno potkovani predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH naplatio je 30.000 KM.

I Republičko javno tužilaštvo odlučilo je da se pretjerano ne zamara “anonimnim” krivičnim prijavama protiv Nešića, podnesenim za reketiranje putarskih firmi sa kojima ovo javno preduzeće ima zaključene ugovore, pa je od decembra 2017. do juna 2018. godine odbacilo čak tri ovakva predmeta. Kao razlog su navodili nepostojanje dokaza kojim bi Nešić i njegovi saradnici zaslužili podizanje optužnice.

Polovinom oktobra 2017. godine prijavu protiv Nešića, izvršnog direktora za tehničke poslove „Puteva“ Duška Gojića i Nešićevog brata Predraga, a zbog primanja mita, zlostavljanja, iznuda i ucjena, Okružno tužilaštvo Banjaluka proslijedilo je Republičkom tužilaštvu koje već 5. decembra donosi naredbu o nesprovođenju istrage. Ista prijava, ali od druge firme s kojom je Nešić sklopio ugovor o održavanju puteva stigla je 24. novembra. Po automatizmu, tužilaštvo je, bez naročitih provjera, odbacilo.

Dva direktora, Nešić i Gojić bili su glavni akteri i prijave koja je podnesena 15. januara 2018. godine zbog, kako je navedeno, nezakonitog potpisivanja okvirnog sporazuma za održavanje puteva sa „Mrkonjićputevima“ i „MG Mindom“, u vlasništvu poznatog mrkonjićkog putara i ktitora Mladena Milanovića Kaje. Međutim, začudo, ni tu nije bilo posla za tužioce.

Nakon odbacivanja prijave za reketiranje kooperanata, Nešić je pobjedonosno rekao:

“Određeni ljudi podnose anonimne prijave bez osnovanog razloga. Ne iznenađuje me to što je Okružno javno tužilaštvo Banjaluka protiv mene odbacilo prijavu. Ovo potvrđuje da Republika Srpska ima istražne organe koji, očigledno, rade svoj posao i preduzimaju mjere u skladu sa zakonima.”

To mu je bio novi vjetar u leđa za kršenje zakona, pogotovo onog tenderskog. U planu trošenja novca građana odredio je da će 2019. godine na raspolaganju imati 157,2 miliona KM. Milione narodnih maraka je imao, ali, očito, i firme s kojima je direktno sklapao poslove vrijedne do 7.020 KM sa uračunatim PDV-om. Čak 107 direktnih sporazuma vrijednih ukupno 464.780 KM predvidio je u planu.

Iako u Zakonu o javnim nabavkama BiH jasno stoji da u toku jedne godine ne mogu da budu provedena dva ista tenderska postupka, Nešić je ovakvih pod istu šifru zaveo mnogo, bez imalo ustručavanja.

UMILJAVANJE DODIKU, POSLOVI ZA "PROINTER"

Umiljavao se i Dodiku dajući državne poslove firmi s kojom njegov sin, Igor Dodik, sarađuje. Spojio je stare stranačke znalce – SNSD i SDP. Odluku o kupovini opreme za pilot projekat uspostavljanja inteligentnih transportnih sistema donio je polovinom jula prošle godine. Vrijednost ugovora bila je 1.168.890 KM, a posao su dobil “Prointer” i “BS Telecom”. Već 2020. godine „Prointer“ je bio zadužen da „Putevima“ nabavi poslovni softver vrijedan 4.677.328 KM.

Iako je 2018. godine za 680.000 KM kupio 21 službeno vozilo, Nešić je i 2019. planirao da se obrati auto-dilerima kojima je nudio 180.000 KM.  Preskupa službena vozila morala su da imaju telefone, kožna sjedišta, kompjutere, hromirane elemente, roletne, odjeljak za naočale i kišobrane, pa i isofix za dječje sjedište. I 2020. za iste namjene izdvojio je gotovo 300.000 KM.

Planirao je i da javno preduzeće zaduži sa 200 miliona KM, ali mu Svjetska banka, nakon što su joj predočeni dokazi o njegovom kriminalu, nije izašla u susret. Kreditne iznose je smanjivao na kasnijim tenderima, ali tada već je počela da se hladi koaliciona ljubav, pa ni banke nisu bile zaiteresovane za davanje novca.

Ugovore je sklapao i sa putarima koji su ranije pred Sudom BiH odgovarali za utaju poreza. Za održavanje puteva u “oblasti 7” odredio je “Zvornikputeve”, iako je vlasnik Jelenko Vasić bio osuđen na zatvorsku i novčanu kaznu. Vrijednost posla procijenjena je na više od 22 miliona KM.

16,6 MILIONA KM ZA 16,6 KILOMETARA SEOSKOG PUTA

Mjesto radnje, objavio je Žurnal početkom avgusta 2018. godine, bio je Istočni Drvar, izvođači radova – „Mrkonjićputevi“ i „MG Mind“ mrkonjićkog tajkuna Mladena Milanovića Kaje i „Niskogradnja“ laktaškog Ljubomira Ćubića! 16,6 miliona KM dato je za 16,6 kilometara seoskog puta.

U vrijeme kada je, prema riječima današnjih Nešićevih opozicionih saradnika, u ruke porodice Dodik dospjela Ćubićeva “Niskogradnja”, Nešić nije mnogo razmišljao. Bez ikakve kontrole dodijelio je 24 posla vrijedna 72.766.897 KM.  Često je direktno birao kroz netransparentni pregovarački postupak bez objave obavještenja…

U stopu ga je pratio Zoran Injac, kojeg je postavio za savjetnika. Desilo se to nakon dvije Injčeve afere oko namještanja tendera u “Aerodromima RS” i “Putevima”.

Raspisivao je i konkurse. One predizborne. U posljednjem takvom nacrtao je kandidate. Pravnik za bezbjednost i kriminalistiku morao je da bude proizvod banjalučkog Fakulteta za bezbjednost i zaštitu, a menadžer preduzetničke ekonomije odnjegovan na Sokocu, u porodici Milovana Cicka Bjelice, SDS-ovog načelnika te opštine.

Očito namještene pripravničke pozicije želio je da popuni kadrovima Slobodana Župljanina, dekana gorepomenutog fakulteta na Nezavisnom univerzitetu u Banjaluci i savjetnika predsjednice RS Željke Cvijanović, i Biljane i Spasoja Bjelice, kćerke i rođaka načelnika Sokoca, koji su vlasnici tamošnje Visoke škole za uslužni biznis.  

Bivši prvi putar je i čovjek iz naroda. Danas je Dodiku poručio da bi trebalo da se ponaša pristojno, nakon što je ovaj pio i pjevao u zgradi Predsjedništva BiH. Međutim, fotografije sa druženja često je i sam „pročišćeni opozicionar“objavljivao na “official” profilima, na društvenim mrežama. Naročito se, uz hashtagove DNS i Nenad Nešić, trošeći novac naroda, hvalio na Instagramu

Umije Nešić i da proslavi. Na jednom od porodičnih slavlja, ne tako davno, bahato je šutirao novac, koji, očito, “poštenim i predanim radom za Srpsku” nije zaradio.

Svakako, bivši prvi putar danas prvi opozicionar, biće prilike za poštene tužioce, moraće da objasni i apartmane na Jahorini, koje trenutno raspordaje eliti u političkom vrhu i oranje planinskih drumova za vlastite potrebe.

Saznaće se tada i koliko je koštalo današnje sljepilo tužilaca.

(zurnal.info)