Niske plate i otežani uslovi rada:Neplaćeno odsustvo zatražilo 800 pripadnika MUP RS
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Niske plate i otežani uslovi rada: Neplaćeno odsustvo zatražilo 800 pripadnika MUP RS

Sindikat radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske predao je u novembru prošle godine peticiju sa više od 5.000 potpisa Vladi RS, u kojoj su zatražili povećanje plate za 35 posto policijskim službenicima po osnovu, kako je navedeno, prirode posla i otežanih uslova rada

Neplaćeno odsustvo zatražilo 800 pripadnika MUP RS

Oko 800 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske je od početka prošle godine do polovine februara ove godine zatražilo neplaćeno odsustvo s posla, dok ih je stotinu podnijelo zahtjev za sporazumni raskid radnog odnosa.

Ovo su podaci do kojih je Žurnal došao iz izvora iz sindikata radnika MUP RS, koji ističu da, prema dosadašnjem iskustvu,  deset posto onih koji su tražili neplaćeno odsustvo s posla kasnije raskine radni odnos. 

„Zato je sindikat tražio od Vlade RS povećanje plata. Najveći dio pripadnika MUP RS koji su dali otkaz ili zatražili neplaćeno odsustvo, otišli su na rad u inostranstvo“, kazao je sagovornik Žurnala. 

MUP RS ima nešto manje od sedam hiljada zaposlenih, a prosječna plata policijskih službenika sa srednjom stručnom spremom iznosi 833 KM, dok njihove kolege sa višom stručnom spremom imaju nešto veće zarade.

Sindikat radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske predao je u novembru prošle godine peticiju sa više od 5.000 potpisa Vladi RS, u kojoj su zatražili povećanje plate za 35 posto policijskim službenicima po osnovu, kako je navedeno,  prirode posla i otežanih uslova rada.

„Zbog sve većeg broja pripadnika MUP RS koji napuštaju ovu instituciju, Vlada RS je odlučila da poveća platu policijskim službenicima sa srednjom i višom stručnom spremom“, rekao je naš sagovornik. 

Vlada RS nije udovoljima zahtjevu granskog sindikata i povećala plate za 35 posto, jer za to nema novca u budžetu, već su plate povećane za 10 posto, odnosno u prosjeku za 110 KM.

„Osim malih plata, u MUP RS, posebno u Banjaluci postoje oštre podjele među pripadnicima, koje su kulminirale poslednjih mjeseci u vezi sa dešavanjima oko slučaja ubistva mladića Davida Dragičevića“, rekao je izvor Žurnala iz MUP RS. 

Prema istom izvoru, jedan broj policajaca bio je protiv brutalne primjene sile prema građanima na Trgu Krajine 25. i 30. decembra prošle godine, zbog čega su tih dana u Banjaluku poslani specijalci iz Doboja i Zvornika. 

Teror policije nad građanima Banjaluke nastavljen je i u ovoj godini. Svako veče policija prati i snima građane koji su okupljaju u porti hrama Hrista Spasitelja, gdje pale svojeće za ubijenog Davida Dragičevića. Sve to, traži dodatno angažovanje policijskih službenika, koje treba platiti. 

Iz granskog sindikata ranije su naveli da je policija u RS najmanje plaćena u regionu. Svoj zahtjev za povećanjem plata obrazložili su tvrdnjama da je policija „temelj bezbjednosti RS i svih njenih građana“. 

Sa poslednjom tvrdnjom sigurno se ne bi složili svi oni građani Banjaluke koji su poslednjih mjeseci bili izloženi policijskoj torturi, bez ikakvog opravdanog razloga, samo zato što podržavaju borbu porodice Dragičević koja traži pravdu za svog ubijenog sina i svu ostalu ubijenu djecu u RS i BiH. 

(zurnal.info)