NAKON VIŠEMJESEČNE KONTROLE:Nema dozvole za zeničku zaobilaznicu, sporan vijadukt Donja Gračanica

Istražujemo

NAKON VIŠEMJESEČNE KONTROLE: Nema dozvole za zeničku zaobilaznicu, sporan vijadukt Donja Gračanica

Sve ukazuje da će izvođač „Cengiz Insaat” dobiti dodatni rok od 90 dana da otkloni komisijski uočene nedostatke, a tek treba vidjeti hoće li platiti „penale“ zbog propusta prilikom gradnje vijadukta, koji je zajedno za ostalim dijelom dionice pušten u rad 25.11.2020, a nekoliko dana potom je promet vozila obustavljen

Nema dozvole za zeničku zaobilaznicu, sporan vijadukt Donja Gračanica
FOTO: zurnal.info

 

Kako saznaje Žurnal, stručna komisija koja je posljednjih mjeseci obavljala kontrolu kvalitete izvedenih radova na vijaduktu Donja Gračanica koji se nalazi na poddionici Gračanica – Tunel Zenica, okončala je prije nekoliko dana svoj posao. Izvori Žurnala iz Autocesta FBiH i oni upoznati se dešavanjima na gradilištu, na osnovu upita iz komisije zaključuju kako je malo vjerovatno da će vijadukt dobiti saglasnost za dozvolu.

Pojedini članovi komisije smatraju kako nije obavljena validna kontrola betonske kontrukcije! Za veći dio konstrukcije izuzet je samo jedan uzorak vanjske kontrole čvrstoće betona (!?), dok za pojedine dijelove poput stupova i šipova komisiji nije prezentovani niti jedan kontrolni uzorak čvrstoće!!

„Vanjska kontrola kvaliteta obavljana je tokom decembra, dakle nakon što je već počela kontrola komisije“, navodi izvor uključen u radove na ovoj dionici.

Za komisiju nije validan ni nalaz o kontroli otpornosti na mraz rađen prije godinu dana, a sporan je i sistem odvodnje na vijaduktu. Evidentirano je da su pojedine firme bile angažovane i kao revidenti i kao stručni nadzor, iako je zabranjen angažman na nadzoru ukoliko je neko učestvovao u projektovanju i izvođenju radova. Isti izvori nam navode kako članovima komisije nije bilo jasno kako su nadzor gradnje obavljale firme koje za taj posao nisu ovlaštene!

 

Gracanica vijadukt 1

vijadukt Donja Gračanica

Sve ovo ne mora značiti da je u pitanju loš kvalitet radova, ali jednostavno rečeno, propisana kontrola nije provedena. Ukoliko kojim čudom izvođač naknadno ne dostavi dokaze o adekvatnoj kontroli, ista će morati stavku po stavku, stup po stup biti obavljena u narednom periodu. Sve ukazuje, tvrde naši sagovornici iz Autocesta i anagažovanih firmi, da će „Cengiz Insaat” dobiti dodatni rok od 90 dana da otkloni komisijski uočene nedostatke, a tek treba vidjeti hoće li platiti „penale“ zbog navedenih propusta.

Druge dvije poddionice -  Drivuša – Klopče te Klopče – Donja Gračanica su dobile upotrebnu dozvolu. Podsjetimo, 25. novembra prošle godine iz Autocesta FBiH su najavili konačno otvaranje tzv “zeničke zaobilaznice“ za saobraćaj. Nekoliko dana kasnije dionica je zatvorena. Iz Autocesta su saopštili da je potrebno uraditi dilataciju jednog mosta, no prava istina je da dionica nije imala upotrebnu dozvolu!

Tri mjeseca kasnije i dalje obmanjuju javnost. Federalni premijer Novalić opravdava dodatno kašnjenje, iako vjerovatno zna stvarne razloge.

„Danas se moramo nositi sa tim, stabilizirati taj put i po meni, prije je bila greška preuranjeno otvaranje te dionice, dakle prije nego što je sve uređeno, da se sva klizišta stabiliziraju da bi Ministarstvo prostornog uređenja moglo izdati upotrebnu dozvolu i svi drugi organi koji to prate”, izjavio je Novalić 18. februara, okrivljujući pri tome sve i svakoga, od građana Zenice koji kao nisu željeli da autoput presjeca grad, do nadležnih za loše provedene istražne radove prije 12 godina.

Direktor Autocesta Adnan Terzić, kao kadar SBB-a, cijelu situaciju stavlja u politički kontekst, tačnije skori izbor novog direktora ovog javnog preduzeća.

“Pozadina toga je da u ambijentu kakav imamo u FBiH jedan dio sistema gura investicije, Koridor Vc, sad kad smo ubrzali radove sve to treba staviti u negativan kontekst zato što u petom mjesecu imamo izbor novog direktora Autocesta”, izjavio je nedavno Terzić

Zenička zaobilaznica mogla bi tokom mjeseca maja po drugi put biti otvorena za promet, samo ovoga puta možda svečanije, moguće i sa novim direktorom Autocesta FBiH, zavisno od dogovora SDA-HDZ koalicije. Od 2014 godine niti jedan kilometar nove autoceste nije dovršen za upotrebu. Zenička zaobilaznica građena je šest godina, potrošeno je 450 miliona maraka za 11 kilometara.

 

(zurnal.info)