Slučaj Batinić narastao u međunarodni skandal (Video):Neće nas Šveđani učiti kako treba tući naše građane
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Slučaj Batinić narastao u međunarodni skandal (Video): Neće nas Šveđani učiti kako treba tući naše građane

Kada su švedske vlasti zatražile zvanično obrazloženje, iz MUP RS nastavili su sa manipulacijama - "Nije jasno zašto se ministar Crnadak crvenio i zašto nije pitao švedsku ministarku šta bi njena policija uradila da građanin ne postupi po jasno izdatom naređenju"

Neće nas Šveđani učiti kako treba tući naše građane

Šest policajaca je 20. juna naveče fizički nasrnulo na šezdesetšestogodišnjeg Brunu Batinića, švedskog državljanina, kada je sa suprugom Snježanom u parku u blizini Palate republike prišao da pozdravi aktiviste grupe „Pravda za Davida“. 

Batinića je, nakon što je odbio da im pokaže lične dokumente dok mu ne obrazlože zašto ga legitimišu (što su po zakonu dužni), opkolilo šest policajaca, oborili su ga na zemlju, stavili mu lisice na ruke i uhapsili ga. U pritvoru je proveo više od dva sata, a njegovoj advokatici Jovani Kisin nije dozvoljeno da prisustvuje saslušanju. Bruno je optužen za remećenje javnog reda i mira, napisan mu je prekršajni nalog, mada je on zadobio fizičke povrede vrata, glave i ramena. 


Nakon što je pregledan u UKC Banjaluka, Bruno je sa suprugom isti dan napustio BiH i vratio se u Švedsku.

CRNADAK I CRVENILO

S obzirom da je švedski državljanin, reagovale su vlasti te zemlje i od MUP RS, putem Ministarstva inostranih poslova BiH, zatražile pojašnjenje cijelog slučaja. Šef diplomatije BiH Igor Crnadak se 24. juna u Stokholmu sastao sa ministarkom spoljnih poslova Švedske Margot Wallstrom, u vrijeme ministarske konferencije o zapadnom Balkanu, ali joj o slučaju „Batinić“ nije imao šta reći, jer od MUP RS nije dobio nikakav odgovor. Crnadak je ocijenio da je to dokaz da u MUP RS „nešto kriju“.

Crnadak je još rekao da se „crvenio“ zbog napada policajaca na Batinića u Banjaluci, kao i da cijeli slučaj neće izazvati međudržavne probleme. 

Problema će, kako saznaje Žurnal iz diplomatskih izvora, biti ispod radara, a u pitanje bi mogle doći velike donacije koje švedska vlada godinama unazad odobravala skoro svim opštinama u RS. 

Umjesto da daju adekvatan odgovor o tome zašto su primijenili veliku silu na 66-godišnjem Bruni Batiniću, iz MUP RS su nastavili da manipulišu. 

Još u prvom saopštenju naveli su da se radi o osobi iz Mrkonjić Grada, pokušavajući da prikriju da je Bruno i švedski državljanin. Akcenat su stavili na podatak da je u incidentu povrijeđen i jedan policajac RS, ne navodeći ni ime policajca niti povrede koje je, navodno, zadobio. 

NASTAVAK MANIPULACIJA

Kada je slučaj prerastao u međunarodni skandal i kada su švedske vlasti zatražile zvanično obrazloženje, iz MUP RS nastavili su sa manipulacijama. Iz te institucije su saopštili da su „saradnici ministra Crnatka na mejl poslali potpunu informaciju o samom događaju, sa jasnim činjenicama i postojanjem policijskih zapisnika“. Crnatka su optužili da govori neistine, pritom i njemu, a posredno i švedskoj ministarki inostranih poslova, održali predavanje. 

Iz MUP RS su doslovno rekli da im "nije jasno zašto se ministar Crnadak crvenio i zašto nije pitao švedsku ministarku šta bi njena policija uradila da građanin ne postupi po jasno izdatom naređenju".

Iz Crnatkovog kabineta, kako je to sam ministar inostranih poslova BiH potvrdio Žurnalu, u petak je pod oznakom "hitno" otpremljen dopis MUP RS kojim je zatražena zvanična informaciju o slučaju privođenja švedskog državljanina Brune Batinića. 

Uz akt je jasno naznačen broj telefona i elektronska adresa kontakt-osobe koja je u delegaciji MIP BiH u Stokholmu. Iz MUP RS nije stigao niti zvaničan akt u MIP BiH, niti odgovor na elektronsku poštu naznačenu u aktu. 

Crnadak je naveo da je MUP RS na drugu e-mail adresu, koja nije bila naznačena u aktu pod oznakom „hitno“, proslijeđen samo "dio komunikacije MUP-a RS sa otpravnikom poslova Ambasade Kraljevine Švedske, ali ne kao zvaničan akt niti na adresu navedenu u aktu". Taj dokument MUP RS, proslijeđen iz Službe za međunarodne odnose te institucije, nije uopšte bio potpisan. Uz to, kako je navedeno, urađen je u „izuzetno neprofesionalnoj formi".

„Proslijeđena interna prepiska MUP Republike Srpske sa otpravnikom poslova druge zemlje nije zvaničan akt koji može da bude korišten za pripremu sastanka“, istaknuto je iz MIP BiH. 

RUŽNA SLIKA

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić rekao je povodom slučaja „Batinić“ da je „izgledalo kao da je policija prekoračila ovlašćenja, te da je u svijet otišla ružna slika“.

„Ali, kao da smo htjeli da se što brže pohvalimo tom ružnom slikom... Naravno da treba kritikovati, ali takvo nešto ne treba promovisati“, ocijenio je Žunić. 

Dakle, kad policija bije, svi treba da okrenu glavu na drugu stranu, da ružne slike iz RS ne bi išle u svijet. Notorno je, međutim, da je u poslednjih godinu dana bilo sijaset ružnih slika kako policija u Banjaluci fizički nasrće na građane, maltretira ih i teroriše bezrazložnim legitimisanjima i pisanjem prekršajnih prijava, samo zato što ne odustaju od osnovnog prava na slobodno kretanje i slobodu govora. 

(zurnal.info)