Narodna skupština RS:Neće biti održana posebna sjednica o ubistvu Davida Dragičevića
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Narodna skupština RS: Neće biti održana posebna sjednica o ubistvu Davida Dragičevića

Sjednica je morala da bude zakazana, jer je zahtjev za njeno održavanje potpisalo 28 narodnih poslanika - jedna trećina. Kada se to desi, Kolegijum Narodne skupštine se sastaje kako bi samo formalno potvrdio dnevni red posebnog skupštinskog zasjedanja i utvrdi datum njegovog održavanja

Neće biti održana posebna sjednica o ubistvu Davida Dragičevića

Poslanici vladajuće koalicije u Republici Srpskoj – SNSD, DNS i SP, po drugi put, u manje od mjesec dana, odbacili su zahtjev opozicije da se sazove posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi bila samo jedna tačka dnevnog reda – „Razmatranje neustavnih i nezakonitih radnji pojedinih predstavnika institucija RS u slučaju ubistva Davida Dragičevića".

Opozicione stranke - SDS, PDP i NDP prikupile su potpise 28 narodnih poslanika koji su zatražili sazivanje posebne sjednice parlamenta u vezi sa ubistvom Davida Dragičeviča, ali su predstavnici vladajuće većine na Kolegijumu, održanom 10. saptembra, odbili da podrže predloženi dnevni red. SNSD i socijalisti su bili protiv predložene tačke dnevnog reda, dok su predstavnici DNS-a bili suzdržani.

Sjednica je morala da bude zakazana, jer je zahtjev za njeno održavanje potpisalo 28 narodnih poslanika - jedna trećina. Kada se to desi, Kolegijum Narodne skupštine se sastaje kako bi samo formalno potvrdio dnevni red posebnog skupštinskog zasjedanja i utvrdi datum njegovog održavanja. 

Predsjednik parlamenta RS Nedeljko Čubrilović tumači Poslovnik o radu Narodne skupštine kako odgovara vladajućoj koaliciji, iako na taj način svjesno derogiraju najviše zakonodavno tijelo u RS. 

Ključno pitanje je zašto to rade i zašto vlast u RS ni po koju cijenu ne dozvoljava održavanje posebne sjednice Parlamenta na kojoj bi se razmatralo djelovanje pripadnika MUP-a, od onih najnižih do samog vrha te institucije, ali i tužilaca u slučaju ubistva Davida Dragičevića?

Jedan od odgovora je dao poslanik PDP-a Branislav Borenović, koji je rekao da je dio MUP RS i pravosudnih institucija „dio hobotnice, uvezan s političkim partijama“, te da će tek promjena sadašnje vladajuće nomenklature dovesti do rješavanje ubistva Davda Dragičevića. 

Da je sjednica zakazana na njoj bi se poslanicima obratili roditelji ubijenog Davida, Davor Dragičević i Suzana Radanović, koji bi, nema sumnje, imali mnogo toga da kažu. 

Mantra vladajućih da ubistvo Davida Dragičevića treba prepustiti nadležnim institucijama, ne vrijedi. Upravo su nosioci najviših funkcija u tim institucijama od samog početka radili sve da prikriju naručioce ubistva i Davidove egzekutore. Paralelno s tim, upregli su sebi bliske medije da kriminalizuju žrtvu, nazivajući je narkomanom, lopovom i samoubicom.

Podizanjem optužnice protiv dvojice krim tehmičara, Mikice Marjanca i Zorana Bošnjaka, zbog uništavanja Davidovog donjeg veša, koji je mogao biti jedan od ključnih dokaza o tome na koji način je mladić ubijen, postalo je jasno da su pojedini pripadnici MUP RS od samog početka učestvovali u opstruisanju istrage. Teško da su Marjanac i Bošnjak to uradili na svoju ruku ili iz nemara, kako je to 10. septembra na konferenciji za novinare rekao ministar policije Dragan Lukač. 

Na pitanje jedne novinarke - Kakvom nemaru, nisu mogli slučajno baciti gaće, Lukač je krajnje neumjesno odgovorio pitanjem - Jeste li vi ikada išta u životu izgubili?!! 

(zurnal.info)