Press, laži i videotrake:Ne zovite je gospođom
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Press, laži i videotrake: Ne zovite je gospođom

Sebija Izetbegović. Sve zna, osim matematike. Boji se samo jednog, a svi ostali se boje nje. Heroina novog doba – profesorica, doktorica, direktorica,poslanica, majka, ali ne i gospođa.

Ne zovite je gospođom

Toliko je skromna, da insistira da je ne zovete ni „gospođo Izetbegović“. Tako je sposobna da oživljava i umrle. Ima takve moći da i sjećanje može izbrisati. I razdvaja istinu od neistine. 

(Junuzoviću, povedi aplauz)

Poslanica je. Direktorica je. Generalna. Domaćica je. Majka je. Supruga je. I to kakva. 

„Čestitam ti, Sebija“, reći će Bakir Izetbegović pred hiljadama „zelenih kadrova“ okupljenih u oktobru u sarajevskoj Zetri ističući privilegiju što se budi svako jutro pored nje i što joj naziva selam.

(Aplauz, Junuzoviću, aplauz) 

Kako i dolikuje poslanici – ona se samo jednog boji. Svi drugi se boje nje. Sve joj ide od ruke, osim matematike. 

„Preuzeli smo dug od 100 miliona maraka“, ponavlja godinama Sebija Izetbegović.

Maj 6. 2017. godine. Mjesto Konjic. Izvor: klix.ba.  Sebija Izetbegović: KCUS je vratio 83 miliona maraka duga.

Decembar 29. 2017. godine. Mjesto Sarajevo. Izvor: radiosarajevo.ba. Sebija Izetbegović: Otplatili smo 79 miliona maraka duga“

April 4. 2018. godine. Mjesto Travnik. Izvor: federalna novinska agencija FENA. Sebija Izetbegović: vratili smo 81 milion maraka duga

Januar 31. 2019. godine. Mjesto KCUS. Izvor: klix. Sebija Izetbegović: „Na dan 31. 12. 2017. godine imali smo 20 miliona obaveza“.

Iskoristimo li matematičku operaciju oduzimanje, pa 100 miliona umanjimo za 20 miliona, dolazimo do iznosa od 80. Toliko je, dakle,  KCUS, prema najnovijem izračunu, vratio miliona maraka duga. A saberemo li dva i dva, vidjet ćemo da „ona koja se samo jednog boji“ nije baš usaglašena sama sa sobom. Prije godinu i po bila je vratila 83 miliona, pa koji mjesec kasnije 79, onda je godinu kasnije sve iznosilo 81 milion i na kraju - 80 miliona. Logika kaže da ste dužni više, ako ste vratili manje. Ali ko mari za logiku. 

(Profesorice Suljić, aplauz, molim)

Za sve su krivi prethodnici. Braća Gavrankapetanovići, Aganović, Mesihović. Plafoni su padali na KCUS-u dok ona nije došla sa svojim, kako Bakir Izetbegović reče, „ženskim timom“ plus doktor Junuzović.  Dobro, sad. Neke nisu došle... 

Muvedeta Butmir bila je i na prijavi koju je FUP podnio protiv bivšeg direktora Farisa Gavrankapetanovića. Prijavljena je da je, zajedno sa ostalima, oštetila KCUS za višemilionske iznose. Danas je prva saradnica Sebije Izetbegović. 

Saradnica druga, Enra Suljić, u mandatu kada je sve bilo grozno, samo je obavljala funkciju člana Nadzornog odbora. A gospođa Sebija Izetbegovć (da oprosti zbog ovog gospođa), tokom mandata Farisa Gavrankapetanovića bila je „zlatna menadžerica“. Fotografija na naslovnici obnavlja sjećanje na nekadašnju harmoniju mladomuslimanskih porodica Gavrankapetanović i Izetbegović. 

(Molim spontani aplauz)

(zurnal.info)