POŽELJAN I U STEČAJU:Nastavlja se borba za prodaju Vitezita najpogodnijem tajkunu
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

POŽELJAN I U STEČAJU: Nastavlja se borba za prodaju Vitezita najpogodnijem tajkunu

Dragan Čović, čiji su kadrovi opustošili Vitezit, uzaludno je pokušao angažman „Abraham Group“ u iznajmljivanju dijelova mostarskog Aluminija proširiti i na Vitezit. Visina dugova Vitezita višestruko premašuje procjenjenu vrijednost. Zvonko Zubak je pripravan za preuzimanje „kaparisanog“

Nastavlja se borba za prodaju Vitezita najpogodnijem tajkunu
FOTO: zurnal.info

Pola je godine prošlo od ozvaničenja stečajnog postupka u Vitezitu. Okončana je procjena vrijednosti cjelokupne imovine. Ona idealna bila bi 43 miliona, no ona likvidaciona je samo 13 miliona maraka. Uporedo, visina priznatih potraživanja povjerilaca je viša od 76 miliona maraka! Pojedinačno, najviše potražuju Elektroprivreda HZHB 12,5 miliona te Poreska uprava 6,8 miliona maraka.


 

Koliko god brojke davale malo povoda za optimizam, pogoni doimali ruiniranim, a pojedini poput onih za proizvodnju tzv. kompozitnog baruta ispražnjeni i na crno“ prodati spram Srbije, još uvijek se u pozadini odvija borba za preuzimanje Vitezita.

 

 

Da je tako potvrđuje i odluka Vlade Federacije koja je polovinom aprila nakon izdate dozvole za proizvodnju i remont naoružanja i vojne opreme, odobrila Vitezitu u stečaju statusnu promjenu za nastavak djelatnosti u namjenskoj inustriji. Dozvola nije tek puka formalnost, nego i određena garancija budućem kupcu Vitezita, iako je sada realna samo proizvodnja tzv „civilnog“ eksploziva. 

HDZ BiH, odnosno njen lider Dragan Čović, čiji su kadrovi opustošili Vitezit, pokušavao je umanjiti štetu u ovoj godini lokalnih izbora, te angažman „Abraham Group“ u iznajmljivanju dijelova mostarskog Aluminija proširiti i na Vitezit. Naravno, bila bi to samo manifestacija tobožnje „skrbi za ovdašnje pučanstvo“, što se u konačnici ionako izjalovilo.

Početkom godine, jedna grupacija iz Turske, za koju rade i neki bh. bivši rukovodioci iz namjenske industrije, iskazala je ozbiljno interesovanje za preuzimanje Vitezita. No, pandemija je odgodila njihov dolazak.

Bio je to signal da se užurba ono što je Žurnal najavio još prije 18 mjeseci, da je Vitezit namijenjen Zvonki Zubaku, ratnim i poratnim trgovcem (i) oružjem iz Hrvatske. On je sve već „kaparisao“ putem obećanja lokalnih HDZ-ovaca i gospodarstvenika iz redova Udruge Prsten, a poseban trud za realizaciju svega pokazuje Enver Mujezinović, pomoćnik direktora Federalne direkcije za namjensku industriju. Prema izvorima Žurnala, on se nakon otvaranja stečajnog postupka najmanje dva puta sastao sa Zubakom. Zubakova firma u BiH „Winsley Defence Group“ koju je registrovao u Odžaku još je uvijek u statusu mirovanja.

 

 

Uporedo se Mujezinović anagažovao i da neutrališe zahtjeve advokata Adila Loze, predlogom da se potraživanja radnika i povjerilaca u vrijednosti od oko 8 miliona, a koje ovaj zastupa, okonča nagodbom na 50% potraživanja. No, za sada ti pregovori nisu okončani.

Najveći problem u postupku, o kojem se malo govori, jeste status firme Vitezit-Cromen i koja se nalazi u krugu Vitezita i čiji su pogoni aktivni. Udjel PS Vitezita u ovoj firmi-kćerci je 90,7%, Marijana Skopljaka nešto manje od 6,2 te firme “Grom-L 3,1%. Onaj ko bude želio preuzei Vitezit moraće prethodno isplatiti suvlasnike Vitezit-Cromena.

 

 

Svojevremeno se zagovarala ideja o pripajanju razdvajanju PS Vitezita i Vitezit-Cromena te pripajanje pogona Vitezita za proizvodnju baruta Pretisu. Prijedlog koji je podržavao tadašnji resorni ministar Vahid Hećo je već bio pripremljen.

 

 

No, treba li to uopće reći, o tome u HDZ-u BiH nisu htjeli ni razgovarati. Slijedila je potom gotovo neskrivena pljačka mašina pa i čitavih pogona koje su dovele firmu u stečaj ili čak likvidaciju, a sve to je Žurnal opisao u svom filmu „Prsten oko Vitezita“.

(zurnal.info)