Čudna igra brojki u Zenici:Na biračkom spisku više upisanih nego punoljetnih
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Čudna igra brojki u Zenici: Na biračkom spisku više upisanih nego punoljetnih

“Glasanje” preminulih nije neuobičajena pojava na prethodnim izborima u Bosni i Hercegovini. Pitanje je samo koliko se takvih slučajeva otkrije, a koliko prođe “ispod radara” nadležnih kontrolora.

Na biračkom spisku više upisanih nego punoljetnih
foto: Adi Kebo (zurnal.info)

Zeničanka (ime i prezime poznato redakciji) i za ove je izbore pronašla na biračkom spisku ime oca koji je preminuo prije 17 godina. Svake dvije godine, sa novim izborima dostavlja smrtni list i ulaže prigovor Gradskoj i Centralnoj izbornoj komisiji, nakon koje slijede obećanja da će biti ispravljeno. Prebacuju se nadležnosti za brisanje sa biračkog spiska preminulog, od izbornih komisija prema Agenciji za identifikacione dokumente, preko MUP-a, do gradskih službi i tako redom u krug svake dvije godine.

Još jedna stanovnica Zenice primjetila je na biračkom spisku podatke preminule majke. Nakon što je upitala kako je to moguće, dobila je odgovor člana biračkog odbora da pored imena ima zvjezdica te da neće niko glasati. Zvjezdicu nije vidjela kako bi se uvjerila u navedeno pa sumnja ostaje...

Dekan Politehničkog fakulteta Univerziteta u Zenici Samir Lemeš objavio je na svojoj facebook stranici upravo danas znakovite podatke na tu temu.  

 Oko 15 hiljada duhova ima pravo glasa u Zenici a nema ih u statistikama“, napisao je Lemeš ilustrujući to brojevima iz podataka Centralne izborne komisije BiH te Zavoda za statistiku FBiH.

 

 

“Glasanje” preminulih nije neuobičajena pojava na prethodnim izborima u Bosni i Hercegovini. Pitanje je samo koliko se takvih slučajeva otkrije, a koliko prođe “ispod radara” nadležnih kontrolora. Na ovogodišnjim spiskovima jedan broj preminulih je već prijavio Transparency International u BiH.

Naši promatrači su uočili nepravilnosti u vezi s objavom biračkih popisa. Neke lokalne zajednice, iako im je to bila obaveza, nisu ih izložile na propisani način. Morali smo tražiti popise na uvid i sve to nam je dodatno otežalo provjeru. Ipak, uspjeli smo identificirati imena 60 preminulih osoba na popisima. Obavijestili smo SIP i ne znam da li su do sada konkretno postupali po prijavama. Ključno će biti da vidimo izvode iz biračkog popisa za glasanje iz inozemstva”, izjavila je za portal interview.ba izvršna direktorica Transparency Internationala Ivana Korajlić.

Podsjetimo, na nivou Bosne i Hercegovine po registru Centrale izborne komisije BiH ima 3.368.666 birača, po popisu stanovništva  iz 2013. godine.BiH ima 3,5 miliona stanovnika.

(zurnal.info)