Inspektorat RS štiti Stanivukovića :Most u Srpskim Toplicama nema upotrebnu dozvolu!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Inspektorat RS štiti Stanivukovića : Most u Srpskim Toplicama nema upotrebnu dozvolu!

U nadležnom ministarstvu potvrđeno je da su imovinsko-pravni odnosi konačno riješeni, a da ih je Grad o tome obavijestio u oktobru prošle godine. Prethodna, na godinu trajanja ograničena upotrebna dozvola za most, prestala je da važi u julu ove godine. Gradonačelnik je i ponovo pokazao da je moto „samo legalno“ slovo na papiru – novu građevinsku dozvolu nije ni pokušao da pribavi, kako bi milionski vrijedan most mogao da bude u funkciji.

Most u Srpskim Toplicama nema upotrebnu dozvolu!
Stanivuković i svita na otvaranju mosta u Srpskim toplicama

Most u Srpskim toplicama, kojeg su građani platili više od četiri miliona KM, od jula ove godine nema upotrebnu dozvolu. Nakon što je Grad konačno riješio imovinsko -pravne odnose na dvije parcele, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković bio je dužan da Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske dostavi kompletnu dokumentaciju, kako bi ono izdalo trajnu dozvolu. Međutim, gradska administracija dokumentaciju dosad nije kompletirala. Umjesto da zatvore most, u Inspektoratu RS najavljuju tek kontrolu.

U Ministarstvu je Žurnalu potvrđeno da su imovinsko-pravni odnosi konačno riješeni, a da ih je Grad o tome obavijestio u oktobru prošle godine. Prethodna, na godinu trajanja ograničena upotrebna dozvola, prestala je da važi u julu ove godine. Gradonačelnik je i ponovo pokazao da je moto „samo legalno“ slovo na papiru – novu građevinsku dozvolu nije pribavio, kako bi milionski vrijedan most mogao da bude u funkciji.

„Dozvola za most preko Vrbasa u Srpskim toplicama još nije izdata i postupak izdavanja je u toku. Grad je dostavio dokaze o riješenim imovinsko-pravnim odnosima na parcelama na kojima isti nisu bili riješeni, međutim, nije dostavio građevinsku dozvolu, koju je bio dužan pribaviti nakon rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na preostale dvije parcele“, stoji u odgovoru iz Ministarstva.

U Inspektoratu RS, štite i sopstveni propust, ali i Stanivukovićevu bahatost. Inspektori se pozivaju na ranije izdatu građevinsku dozvolu, koja sada zapravo više ne važi. Odgovaraju i na pitanja koja im niko nije ni postavio.

„Radovi koji su predmet upotrebne dozvole izvedeni su u svemu prema građevinskoj dozvoli kao i tehničkoj dokumentaciji koja je sastavni dio iste. Inspektorat RS, to jest nadležna Urbanističko građevinska i ekološka inspekcija je od početka upoznata sa radovima na projektu, a u narednom periodu će provesti još jednu kontrolu upotrebe objekta“, pišu iz Inspektorata.

A, onda im se „provukla“ i istina: „Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS investitoru, to jest Gradu Banjaluka, izdalo je upotrebnu dozvolu za probni rad mosta preko rijeke Vrbas u Srpskim toplicama“.

Stanivuković je 13. jula prošle godine izjavio:

„Most je prošao sve procedure koje je trebao sa prođe. Želim da zahvalim prethodnoj administraciji na čelu sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem koji su i započeli ovaj projekat.”

Potom je otišao na more, znajući da 3,8 miliona KM, koliko je do tog momenta dato iz budžeta – nije dovoljno.

Od Stanivukovića 330.000 KM za „Kozaraputeve“GRADONAČELNIKOVA „PREGOVARANJA“Od Stanivukovića 330.000 KM za „Kozaraputeve“

Dok je na društvenim mrežama pokazivao torzo i vozio skutere sa reality zvijezdama, Grad je potpisao novi ugovor za izvođenje dodatnih i nepredviđenih radova na mostu. „Kozaraputevima“ prijedorskog tajkuna Dragana Čorokala, kojeg je za kriminal godinama prozivala dojučerašnja Stanivukovićeva desna ruka Ivan Begić, dato je još 330.000 KM sa uračunatim PDV-om.

Primijenjen je krajnje netransparentni pregovarački postupak bez objave obavještenja u javnosti, a sve opravdano:

„Javnu nabavku za izvođenje dodatnih i nepredviđenih radova neophodno je pokrenuti radi okončanja izgradnje mosta.“

Tranparentnost gradske administracije nije postojala, jer ni gradonačelnik Stanivuković, a ni njegovi saradnici nisu objasnili šta podrazumijevaju dodatni radovi, odnosno šta to nije bilo obuhvaćeno glavnim ugovorom na osnovu kojeg su potrošeni milioni maraka iz budžeta.

 (zurnal.info)