GRADONAČELNIKOVA „PREGOVARANJA“:Od Stanivukovića 330.000 KM za „Kozaraputeve“
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

GRADONAČELNIKOVA „PREGOVARANJA“: Od Stanivukovića 330.000 KM za „Kozaraputeve“

Dok gradonačelnik Draško Stanivuković na društvenim mrežama pokazuje torzo i vozi skutere sa reality zvijezdama, Grad je potpisao novi ugovor za izvođenje dodatnih i nepredviđenih radova na mostu u Srpskim toplicama. „Kozaraputevima“ prijedorskog tajkuna Dragana Čorokala dato je još 330.000 KM sa uračunatim PDV-om. Prethodno je za most sa jednogodišnjom upotrebnom dozvolom izdvojeno 3,8 miliona maraka.

Od Stanivukovića 330.000 KM za „Kozaraputeve“

 

„Most je prošao sve procedure koje je trebao sa prođe. Želim da zahvalim prethodnoj administraciji na čelu sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem koji su i započeli ovaj projekat”, rekao je 13. jula, prije tačno mjesec dana, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, otvarajući most u Srpskim toplicama.

Potom je otišao na more, ponosan što je za ovo zdanje, za koje je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske izdalo upotrebnu dozvolu na tek godinu dana, s obzirom na uzurpaciju dvije privatne parcele na kojim nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi, izdvojeno 3,8 miliona KM. Cifra nije bila dovoljna!

 

most srpske toplice ministarstvo

 

Dok gradonačelnik na društvenim mrežama pokazuje torzo i vozi skutere sa reality zvijezdama, Grad je potpisao novi ugovor za izvođenje dodatnih i nepredviđenih radova na mostu. „Kozaraputevima“ prijedorskog tajkuna Dragana Čorokala, kojeg za kriminal javno odavno proziva prvi Stanivukovićev saradnik i odbornik u Skupštini grada Ivan Begić, dato je još 282.051,23 KM, odnosno 330.000 KM sa uračunatim PDV-om.

 

ugovor srpske toplice

 

Primijenjen je krajnje netransparentni pregovarački postupak bez objave obavještenja u janosti, a sve opravdano:

„Javnu nabavku za izvođenje dodatnih i nepredviđenih radova neophodno je pokrenuti radi okončanja izgradnje mosta.“

Tranparentnost nove gradske administracije ne postoji, jer ni gradonačelnik Stanivuković, a ni njegovi saradnici nisu objasnili šta podrazumijevaju dodatni radovi, odnosno šta to nije bilo obuhvaćeno glavnim ugovorom na osnovu kojeg su potrošeni milioni maraka iz budžeta. Čorokalo će, kako je navedeno u obavještenju o dodjeli ugovora, posao morati da završi u narednih 15 dana.

 

ugovor srpske toplice 2

 

Takođe, prvi čovjek Grada u javnosti je navodio da most konačno ima upotrebnu dozvolu, ali ne i da ona ima vrlo kratak rok trajanja. Centru za razvoj medija i analize u nadležnom Ministarstvu je potvrđeno:

„Ovo Ministarstvo je, nakon što je Grad Banjaluka, kao investitor objekta, dostavio propisanu dokumentaciju i dokaze, dana 12. jula 2021. godine  dalo upotrebnu dozvola za puštanje u probni rad i privremenu upotrebu objekta most preko rijeke Vrbas, sa rekonstrukcijom Ulice Manjačkih ustanaka (dio magistralnog puta M16) i Ulice Кragujevačkih i Кraljevačkih žrtava u naselju Srpske toplice, sa rokom trajanja od jedne godine.“

Grad Banjaluka ćuti, iz gradske kase netransparentno se odlivaju nove stotine hiljada maraka.

(zurnal.info)