Sumnjive firme godinama dobijaju milionske poslove:Ministri i HDZ tajkun slave na rođendanskoj zabavi
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Sumnjive firme godinama dobijaju milionske poslove: Ministri i HDZ tajkun slave na rođendanskoj zabavi

Da ih nije briga šta javnost misli njihovim poslovima dokaz je i fotografija koju je u novembru prošle godine na svom Instagram profilu objavio sekretar Igor Pejić, a sa proslave njegovog rođendana. Za stolom sjede nekadašnji ministri Jusko, Vidović, a odmah pored njih je i Ivan Ševo.

Ministri i HDZ tajkun slave na rođendanskoj zabavi
Ministarstvo prometa i komunikacija BiH već godinama poslove dodjeljuje privatnim firmama

 

Mjesecima se u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH pokušavao pronaći način kako da širokobriješka firma „Centar motor“ i u narednih deset godina dobije monopol nad poslovima homologacije i certificiranja, kao nosilac jedinog odabranog Konzorcija, rečeno je Žurnalu iz nekoliko izvora.

Žalbeno vijeće pri Vijeću ministara BiH poništava ovakvu odluku Ministarstva, te ove milionske poslove raspodjeljuje na četiri Konzorcijuma, sa ukupno 12 firmi. I to ne bi bio problem da se većina tih firmi, odnosno njihovih vlasnika, ne dovodi u vezu sa strankama SNSD i HDZ. 

No, krenimo redom. 

Nakon 12 godina, Ministarstvo na čelu sa ministrom Vojinom Mitrovićem u januaru prošle godine raspisuje konkurs za odabir organizacije za obavljanje administrativnih poslova u oblasti homologacije i certificiranja vozila. Poslove homologacije dodjeljuju Konzorciju čiji je nosilac „Centar motor“, koji se nalazi u vlasništvu porodice Ševo. Osnivač firme je, barem u papirima, Milan Ševo, brat Ivana Ševe koji godinama kroz brojne firme u FBiH posluje pod zaštitom HDZ-a BiH. Konzorcij su činili još Centar za automobilsko inžinjerstvo i Informacioni inžinjering Sirius 2010. iz Banje Luke, te Centar za cestovni promet iz Sarajeva.

Iste firme su odabrane i za poslove certificiranja s tim što je u toj oblasti nosilac Konzorcija - Centar za automobilsko inžinjerstvo

Informacioni centar Sirius i Centar za automobilsko inženjerstvo su firme koje su dobijale poslove sa „Prointerom“, firmom koja se povezuje sa Igorom Dodikom, sinom lidera SNSD-a Miloradom Dodikom.

O poslovanju „ProinteraŽurnal je objavio seriju tekstova. 

Firme koje nisu prošle na konkursu podnose žalbu koju usvaja Žalbeno vijeće pri Vijeću ministara BiH, te poništavaju rješenje Ministarstva. Dozvoljavaju svim prijavljenim ponuđačima, odnosno Konzorcijuma, koji ispunjavaju uslove, da kao ravnopravna administrativna tijela obavljaju poslove u oblasti homologacije vozila. 

 

 

Žalbeno vijeće je utvrdilo da je Ministarstvo pogrešno izvršilo evaluaciju i bodovanje prijava: „Bodovanje je u potpunosti pogrešno, kriterijumi su u cijelosti paušalni, praktično i ne postoje, jer nisu do kraja razrađeni, te ne ostavljaju mogućnost fer komunikacije“, ali i da nisu imali osnov u propisima za izbor samo jedne organizacije. 

Žalbeno vijeće poslove homologacije raspodjeljuju na četiri Konzorcija. Nezadovoljni takvim razvojem situacije Ševo i drugi članovi njegovog Konzorcija podnose tužbu Sudu BiH tražeći da se poništi ovo rješenje Žalbenog vijeća iz 27. jula 2021. godine. Tužili su Bosnu i Hercegovinu, Vijeće ministara BiH i Žalbeno vijeće, potvrđeno je u Sudu BiH za Žurnal.

Ovakav razvoj situacije nije odgovorao još nekima. 

Zanimljiv podatak je i to da je „Autocentar“ iz Širokog Brijega, koji je nosilac jednog od izabranih Konzorcija, sam opstruirao potpisivanje prijedloga ugovora, za šta je svima bio ostavljen rok od sedam dana. U sastavu njihovog Konzorcija su još Institut za saobraćaj i komunikacije iz Sarajeva i Prointer ITTS iz Banje Luke.

Iz Ministarstva je potvrđeno da su oni prijedloge ugovora dostavljali samo nosiocima Konzorcija, koji su dalje bili zaduženi za organiziranje potpisivanja. U ovom slučaju to je bio „Autocentar“ kojem je prijedlog ugovora dostavljen 24. decembra 2021., ali oni o tome, prema saznanjima Žurnala, nisu obavijestili Institut za saobraćaj i komunikacije. Šta više, kada su ih iz Instituta kontaktirali i pitali za ugovore, iz "Autocentra" su navodno negirali da su oni o tome informisani iz Ministarstva. 

Iz Instituta su odbili dati izjavu za Žurnal zbog „žalbenog postupka koji je u toku“.

Iz Ministarstva su nam potvrdili da je „ovom konzorcijumu prijedlog ugovora dostavljen 24. 12. 2021. i u roku je potpisao Institut za saobraćaj i komunikacije, ali ne i ostali članovi Konzorcijuma: „Nosilac konzorcijuma „Autocentar” naknadno je i zasebno potpisao ugovor i dostavio ga ovom ministarstvu 24. marta 2022.“. Od „Autocentra“ je zatraženo da se svi članovi Konzorcija potpišu na istom primjerku ugovora, ali do zaključenja ovog teksta Ministarstvo nije dobilo potpisan ugovor na taj način. 

Prema podacima s Akta.ba, direktor "Autocentra" d.o.o. Široki Brijeg jeste Slavko Pejić. Ukupan prihod firme u 2021. bio je 599.422 KM, a u 2019. bio je 915.805 KM. 

Institut za saobraćaj i komunikacije Sarajevo u vlasništvu je preminulog Šefkije Čekića, koji je dugo godina bio dekan Fakulteta za saobraćaj i komunikacije. Prethodnih 12 godina, Institut je obavljao poslove homologacije i certificiranja kao član jedinog Konzorcija koji je odlukom Ministarstva iz 2009. dobio ove poslove zajedno sa AD EIB International PJ Centar za motorna vozila Banja Luka, te Ševinom firmom "Centar motor".  Ova odluka donesena je u vrijeme ministra Rude Vidovića. 

EIB Internationale PJ „Centar za motorna vozila Banja Luka“ u vlasništvu je Drage Talijana kojeg su mediji još ranije povezivali sa vladajućom strukturom u Republici Srpskoj. Pisalo se da je EIB Internationale jedna od dvije firme koja je dobila dozvolu od Vlade RS da se bavi naoružanjem, ali i ekskluzivni posao pregleda i ispitivanja opreme pod pritiskom. 

U vrijeme ministra Vidovića podnosile su se žalbe i tužbe, ali ništa od toga nije uticalo na promjenu u poslovima sa homologacijom i certificiranjem. Protiv Vidovića su bile podnesene i krivične prijave, ali ih Tužilaštvo BiH nikada nije uzelo za ozbiljno. Po odlasku Vidovića s mjesta ministra njegovi nasljednici, među kojima je i Ismir Jusko, nastavili su da rade po ranije utvrđenoj šemi po kojoj su se ovim milionskim poslovima mogle baviti unaprijed određene privatne firme.  

Da ih nije briga šta javnost misli o tome dokaz je i fotografija koju je u novembru prošle godine na svom Instagram profilu objavio sekretar Igor Pejić, a sa proslave njegovog rođendana. Za stolom sjede nekadašnji ministri Jusko, Vidović, a odmah pored njih je i Ivan Ševo.

 

S lijeve strane ministri Jusko, Vidović i Ivan Ševo, a sa desne je advokat Nermin Vila, punomoćnik Ševine firme "Centar Motor"

 

Na javno objavljenim fotografijama vide se i neki od uposlenika Ministarstva, među kojima je i Adis Šehić, predsjednik Komisije za praćenje izvršenja ugovora o obavljanju administrativnih poslova u oblasti homologacije i certifikovanja. 

(zurnal.info)