Terorizam:MESDŽID NA PERIFERIJI SARAJEVA: Ovdje su se okupljali presuđeni teroristi i regruti ISIL-a!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

MESDŽID NA PERIFERIJI SARAJEVA: Ovdje su se okupljali presuđeni teroristi i regruti ISIL-a!

U mesdžidu u naselju Zaklopača, u neposrednoj blizini sarajevskog aerodroma boravili su presuđeni teroristi, sirijski dobrovoljci, predavači ISIL-a... Još uvijek je aktivan

MESDŽID NA PERIFERIJI SARAJEVA: Ovdje su se okupljali presuđeni teroristi i regruti ISIL-a!

Dva dana nakon terorističkog napada u Parizu i samo nekoliko sati uoči terorističkog akta kojeg je u Rajlovcu izveo Enes Omeragić, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović održao je sastanak s muftijama i članovima Rijaseta.

U saopštenju nakon sastanka Kavazović i muftije su pozvali muslimane “na dosljedno slijeđenje islama na temelju tumačenja hanefijskog mezheba i maturidijskog akaida, što je višestoljetna tradicija muslimana na ovim prostorima”. Podsjetili su i na “važnost primjene ranije donesenih rezolucija o tumačenju islama kojima se nalaže slijeđenje srednjeg puta, a odbacuju sve krajnosti u razumijevanju i prakticiranju i vjere”.

Mnogi su tokom poratnih godina zamjerali IZ u BiH što se ne bavi odlučnije pitanjem agresivnog odnosa pripadnika tzv vehabijskog ili selefijskog pokreta spram onih koji praktikuju upravo taj srednji put, kako su ga okarakterisali i reis i članovi rijaseta. Bilo je više pokušaja proteklih godina da vehabije preuzmu u posjed neke džamije u BiH, pa i samu Carevu džamiju, koja se nalazi tik uz sjedište reisu-l-uleme.

Kako im to nije uspjevalo, počeli su ne samo u selima gdje su živjeli, poput Gornje Maoče, Dubnice ili Ošva graditi ili otvarati mesdžide u kojima su listom dolazili simpatizeri vehabizma. Islamska zajednica nad tim objektima nije imala nadležnost. Za posjetioce tih mesdžida više su bili zainteresovane sigurnosne agencije.

Utočište osumnjičenima

Prema izvještajima i saznanjima policijskih i obavještajnih agencija, jedno od uslovno rečeno najzanimljivijih okupljališta vehabija, jeste jedan mali mesdžid u Sarajevu. Nalazi se u ulici Hajrudina Šabanije, u naselju zvanom Zaklopača, u neposrednoj blizini aerodroma. Uvid u galeriju osoba koje su posjećivale ovaj mesdžid te njihove biografije dovoljno govore.

Kuću koja je po ideji vehabijskog lidera iz Gornje Maoče Nusreta Imamovića adaptirana za mesdžid, svojevremeno je kupio Sead Redžematović, državljanin Crne Gore. Redžematović je često dolazio u Gornju Maoču. Tu je zajedno sa Almerom Salihovićem boravio i u jutro 28. oktobra 2011. godine. Jutarnju molitvu s njima je klanjao Mevlid Jašarević. Potom se Jašarević zaputio u Sarajevo. Po dolasku, prvo će doći u mesdžid u ulici Hajrudina Šabanije, obaviti molitvu te potom otići da puca po zgradi američke ambasade.

U međuvremenu je Sead Redžematović protjeran iz BiH. Almer Salihović je među prvim dobrovoljcima krenuo put Sirije, gdje je ubrzo poginuo. Mnogi će iz ovog mesdžida krenuti put Sirije i Iraka, da se pridruže ISIL-u: Bajro Ikanović, Senad Hasanović zvani Senči, Edin Alijev, Sedin Huseinović, Semir Hasanbegović zvani Sema, Safet Brkić, Enver Lilić, Emin Hodžić, Elmedin Velić, Muaz Šabić, Midhat Đono, Mevludin Cicvara.

Sedin Huseinović je bio u dva navrata u Siriji. Bio je svjedok u procesu protiv Huseina Bilala Bosnića, čestog gosta ovog mesdžida. Huseinović je tada potvrdio da su tu dolazili oni koji će kasnije otići na ratište u Siriji ili su već bile “zvijezde” osuđene za terorizam poput Rijada Rustempašića i Bajre Ikanovića ili kasnije hapšenih u brojnim policijskim akcijama poput Kenana Okana, Berina Tahića ili Kenana Krše.

Ugledni” gosti i predavači

Imao je mesdžid i međunarodnu reputaciju. U njemu su, čekajući odlazak u Siriju i priključenje ISIL-u, nekoliko dana boravila i dva državljanina Slovenije, Rok Žavbi i Boštjan Skubic. Mesdžid je davao utočište i za povratnike sa sirijskog ratišta. Tako se početkom 2015. godine nakon povratka iz Sirije, ovdje mjesec dana skrivao srbijanski državljanin Safet Šaćiri.

Nusret Imamović je imao velike planove nakon formiranja ovog mesdžida. Želio je da napokon ideološki preuzme liderstvo u Sarajevu. U povjerenju je najbližim saradnicima govorio da su Gornja Maoča, Ošve ili Dubnica mjesta okupljanja beznačajne skupine neobrazovanih i primitivnih marginalaca.

Kao predavači u mesdžid dolaze Mirsad Omerović zvani Ebu Teima iz Beča. On će početkom 2015. godine biti uhapšen u Beču zbog podrške ISIL-u. Gostuju i Suad Ramić iz Gornje Maoče, Harun Mehičević, vehabijski lider iz Melburna, Idriz Biljibani sa Kosova, Hisen Ademi zv. Ebu Idriz iz Skoplja, Abid Podbičanin iz Novog Pazara, Nihad Nezirević iz Slovenije te Izet Hadžić iz sele Ošve kod Maglaja.

No, mesdžid je privukao i pojedince kojima je vehabizam bio pokriće za kriminal. Bajro Ikanović, sada jedan od komandanata u redovima ISIL-a dovodi nekoliko osoba iz krim miljea koji su počeli reketirati vlasnike kafića i trgovina, plašeći ih svojim vehabijskim prijateljima.

Kako su nam izvori Žurnala iz obavještajne i policijske strukture rekli, trgovina drogom pod okriljem vehabizma, postala je model rada, naročito na području sarajevskog, tuzlanskog i zeničko-dobojskog kantona. No, za obavještajni sektor u tom trenutku prestaje nadležnost, a sve dalje bi trebao biti policijski posao.

Mali mesdžid u ulici Hajrudina Šabanije i dalje je aktivan….

(zurnal.info)