Žurnal u posjedu zapisnika Uprave za indirektno oporezivanje:Memija i Hodović oprali milione maraka sumnjivog novca

Istražujemo

Žurnal u posjedu zapisnika Uprave za indirektno oporezivanje: Memija i Hodović oprali milione maraka sumnjivog novca

UIO utvrdila da je su Memijin FOTO ART i Hodovićeva IN Media poslovali na osnovu lažnih faktura. Preko firme IN MEdia oprana najmanje tri miliona maraka. U pranje novca uključena i firma Comtrade čiji je osnivač državljanin Venecuele. I Hodović i Memija priznali kontakte sa članovima narko kartela "Tito i Dino" koji je prao novac u BiH

Memija i Hodović oprali milione maraka sumnjivog novca

Sarajevski "biznismeni" Alem Hodović, Gordan Memija, Adnan Harbinja, Saša Cvijetić godinama su preko fantomskih firmi i fiktivnih poslova prali novac. Najmanje trojica navedenih imali su direktne, što privatne što poslovne, kontakte sa Edinom Gačaninom, vođom narko kartela "Tito i Dino" preko kojeg je iz Južne Amerike na podučje Evrope uvezeno više tona kokaina i koji se nalazi pod istragom holandskog pravosuđa. Žurnal posjeduje brojne dokumenate koji dokazuju pranje više miliona maraka preko fiktivnih kompanija registrovanih u Sarajevu, ali i dokaze o direktnom kontaktu Gordana Memije i Alema Hodovića sa članovima narko kartela "Tito i Dino".

Juli je 2015. godine. Službenici Uprave za indirektno oporezivanje započeli su kontrolu u privatnoj firmi Regus d.o.o. Sarajevo, koja je prijavljena na adresi Alipašina bb. U knjigovodstvenom uredu S-Konto, koji je pružao usluge firmi Regus, uputili su inspektore na osobu po imenu Alem. Tako se, barem, predstavio čovjek koji je u ime vlasnika, izvjesnog Cem Varana preuzeo svu dokumentaciju koja je pripadala Regusu. Kasnije će se ispostaviti da je Alem, zapravo, Alem Hodović. Nakon što su poreznici 6. jula 2015. godine stupili u kontakt s njim, on ih je uputio na izvjesnog Amira Pašalića, kojem je, navodno, prodao kompaniju Regus.

"Amir nema firmu ni sjedište. On nema osam razreda osnovne škole i sve što ima vezano za njega i neku njegovu firmu je fiktivno", kazala je službenicima UIO osoba koja se javila na broj telefona koji je u službenim dokumentima naveden kao broj vlasika Regusa - Amira Pašalića.

No, dokumentacija Regusa je dala pravi trag. Godinama je ta fiktivna kompanija poslovala sa pravnim licima IN Media d.o.o. Sarajevo i "Office and media service" d.o.o. Sarajevo. Najveći dio prometa Regus je osvario je kupcem - IN Media d.o.o. Sarajevo u iznosu od 2,79 miliona maraka, a dobavljač mu je bila firma PSM d.o.o. za trgovine i uslugu Ilidža. 

"Prema raspoloživoj dokumentaciji iz 2014. godine, a uvidom u knjižene fakture i plaćanja, kako kod kupaca, tako i kod dobavljača preovladava gotovinsko plaćanje", navedeno je u izvještaju Uprave za indirektno oporezivanje BiH. 

Dobavljači Regusa, kojima su usluge plaćane u kešu bile su firme PSM Ilidža, STUFF do.o. Sarajevo, Tehnoprom d.o.o. Sarajevo i Global Advertising and Branding d.o.o Sarajevo koji uopće nije u sistemu PDV-a. Međutim, u dokumentaciji firme PSM, koja je formalno Regusu isporučila 2,9 miliona maraka "usluga", postojala je samo jedna faktura  u iznosu od 11.700 KM.

"Kod PSM-a je utvđeno da nije evidentiran nikakav promet i nisu imali nikakvog registrovanog i prijavljenog prometa", zaključili su poreznici UIO.

 

U Regusu su, međutim, postojale fiktivne fakture koje im je, navodno, izdavala kompanija PSM, a koje su se uglavnom odnosile na marketinške usluge.  No, ono što je posebno interesantno - Regus d.o.o. Sarajevo isplatio je iz blagajne, dakle u kešu, 1,8 miliona maraka usluga koje im je, navodno, isporučila fantomska kompanija PSM d.o.o. Ilidža. Osim PSM-a sumnjivo poslovanje bilo je i sa kompanijom Stuff d.o.o. u kojoj je ovlaštena osoba bila - Lejla Hodović, inače sestra Alema Hodovića. Dokumentacija ove firme, koja je navodno, bila dobavljač Regusa je, prema izjavi direktorice, izgubljena. Istražujući dalje, inspektori UIO su konstatovali da su najveći kupci  nepostojećih usluga koje je Regus prethodno kupio od, uglavnom, fiktivnih firmi, bile firme "In Media" i "OSM".  

"Poreski obveznik OSM d.o.o. Sarajevo je obavljao poslove "pružanja usluga oglašavanja, telemarketinga" za koje je u "postupku kontrole utvrđeno da su lažni", navedeno je u Zapisniku o kontroli Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Identična je situacija i sa drugom Hodovićevom kompanijom "In Media". Nepostojeće usluge koje su "kupljene" od Regusa, koji ih je, opet, ranije  "kupio" od nepostojećih firmi, In Media je prodavala dalje. Kao kupce fiktivnih usluga Uprava za indirektno oporezivanje je registrovala firme FOTO ART Sarajevo, "Communis media" Sarajevo, "Comtrade distribution" Sarajevo, Nedomex d.o.o. Pale, Megasun d.o.o. Pale, Daž d.o.o. Zvornik, ASA Rent d.o.o. Sarajevo, Spanish market Sarajevo, Gender centar Vlade FBiH, Sarajevo School od Sience and Technology Sarajevo i drugi. Najveći registrovani promet IN Media je imala sa kompanijom "Comtrade Distribution" d.o.o. Sarajevo u ukupnom iznosu od 1,8 miliona maraka. Veći dio poslova, prema fakturama koje su u posjedu Žurnala, obavljen je dok se to pravno lice zvalo CT Computers BA d.o.o. Sarajevo. Jedna od faktura, izdata 23. maja 2014. godine na iznos od 41. 588 maraka uopće nema opis poslovni događaja. Ovlaštena osoba u toj kompaniji bio je Saša Cvijetić, inače biznismen koji je oženio sestru Hodovićeve supruge. Prema sudskim registracijama, i historijatu vlasnika, CT Computers, odnosno COM Trade Sarajevo osnovala je kompanija New Tehnology Limited - Republika Sejšeli, te Alexis Xavier iz Karakasa, Venecuela -Južna Amerika. Osnivači su kasnije svoj biznis prodali i sada je formalni vlasnik ove firme Comtrade Group registriran u holandskom gradu Roterdamu. Upravo je narko kartel "Tito i Dino", prema navodima holandske policije koristio luku u Roterdamu za transport kokaina iz Južne Amerike u Evropu, a novac koji su stekli prodajom prali su preko BiH i Slovenije. Holandsko pravosuđe je početkom jula ove godine obavijestilo bh. pravosudne organe da je kartel "Tito i Dino" od 2013. do danas preko BiH oprao najmanje 4,2 miliona eura, s tim da je dio novca u međuvremenu pronađen na računima njihovih saradnika u BiH.
Alem Hodović
Osim kompanije Comtrade, najviše poslova sa Hodovićevom fantomskom firmom In Media imala je komapnija FOTO ART d.o.o. Sarajevo, koja je u vlasništvu Gordana Memije, inače kuma i saputnika sa Hadždža aktualnog predsjednika Skupštine Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića. Memijina kompanija je sa Hodovićevom imala promet u iznosu od 487.890 maraka. Kada su službenici Uprave za indirektno oporezivanje obavili kontrolu u Foto Artu konstatovali su da je ova firma nezakonito uračunala odbitak ulaznog PDV-a u iznosu od 180.998 maraka. S obzirom na to da je PDV 17 posto od ukupnog prometa, to znači da je Memijina firma prometovala na osnovu fiktivnih faktura u iznosu većem od milion konvertibilnih maraka. Kontrolišući poslovanje pravnog lica In Media, ali i ostalih kompanija koje su s njim poslovale, službenici UIO su u svom zapisniku o kontroli direktno upozorili na pranje novca.

"U konkretnom slučaju se radi o korištenju lažnih faktura o navodno pruženim uslugama u povezanom lancu prometa. U postupku kontrole je utvrđeno da se radi o simultovanom - fiktivnom prometu kako između fantom preduzeća i poreznog obveznika OMS d.o.o. Sarajevo, tako i između poreznog obveznika OMS d.o.o. Sarajevo i krajnih kupaca Comtrade Distribution, In Media Sarajevo, Foto Art d.o.o. Sarajevo, Communis - media d.o.o. Sarajevo, Aparthotel Vučko d.o.o. Pale, jer se prometi nisu desili i oni su izmišljeni, lažni i fiktivni", navedeno je u Zapisniku o kontrolu koji je sačinila Uprava za indirektno oporezivanje. 

I sam Gordan Memija je, u demantiju upućenom Žurnalu, priznao da je poslovao sa Hodovićevim fantomskim kompanijama, te da je u dobrim odnosima sa Brigitom, majkom narko bosa Edina Gačanina, koji se trenutnu nalazi u Dubaiju, gdje ga čuva bivši pripadnik Specijalne policije Federalne uprave policije - Dženis Kadrić. Osim Memije, i Alem Hodović je u dopisu redakciji Žurnala priznao da je imao poslovni kontakt sa Mirzom Gačaninom, jednim od članova kartela "Tito i Dino", kojem je 15. jula ove godine Sud BiH blokirao račune zbog pranja novca u vezi sa trgovinom kokainom. U narednim danima Žurnal će objaviti nove dokaze o kriminalnim poslovima sarajevskih perača novca. 
(zurnal.info)