Davor ponovo na Trgu Krajine:Lukaču, ko je toliko jak da ga štitiš?
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Davor ponovo na Trgu Krajine: Lukaču, ko je toliko jak da ga štitiš?

Na Trgu Krajine okupilo se deset hiljada ljudi. Traži se smjena ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača

Lukaču, ko je toliko jak da ga štitiš?

Oko deset hiljada ljudi okupilo se večeras na Trgu Krajine u Banjaluci, na skupu „Pravda za Davida“, sa kojeg je zatražena ostavka ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača. 

„Ja ostajem ovdje dok se ne ispune moji uslovi. Tražim smjene i ostavke. Predmet će ići na Tužilastvo BiH. Kažu da uz pomoć Britanaca rušim ovu zemlju“, rekao je Davor Dragičević, otac ubijenog mladića Davida Dragičevića. 


On je dodao da EU „stane na stranu Lukača i neka dozvoli da pobiju sve građane“, poručivši da on to neće dozvoliti. 

„Ne idem odavde. Ultimatum nije od juče“, rekao je Davor. Ponovio je da je njegov sin otet, mučen i ubijen i na kraju bačen u kanalizaciju. Ubili su ga pripadnici MUP RS, istakao je on. 

„Sve to ima u Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA), ima u Tužilaštvu BiH. Ubili su mi dijete, a mene su uhapsili za dva minuta. Da me ubiju i da unište Pravdu za Davida“, istakao je Davor Dragičević.

„Neka mi rade šta hoće. Ako policija prva krene, imaju novinari. Neću čekati da me ubiju“, kazao je Davor Dragičević u svom prvom obraćanju okupljenim građanima na večerašnjem skupu. 

Suzana Radanović, majka ubijenog mladića Davida Dragičevića, upitala je ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača – ko je toliko jak da ga štiti? 


"Lukaču, ko je toliko jak da ga štitiš? Milorade Dodik, ko je toliko jak da staješ iza njega da ćeš svoj narod da pregaziš radi njega? Željka, znaš li da ti se sin kocka? Znaš li koliko potroši za noć na kockanje?”, rekla je Radanović.

Poručila je da „niko ne može da joj ubije dijete i ode kući spavati“.

"Ja kao majka zahtijevam od Lukača da podnese ostavku, jer ga smatram odgovornim zbog funkcije koju obavlja za ubistvo mog djeteta. On je odgovoran“, istakla je Radanović. 

Za nju je Lukač, kako je istakla, veći krivac, „čak veći od samog ubice“. 

„Dok smo živi, ostajemo ovde i ne idemo nigdje, dok ubica ne shvati šta je moral i čast", istakla je Radanović. 

Okupljeni su uzvikivali: „Lukaču, ostavka“, „Pravda za Davida“, „Ubice, ubice“.

Na Trgu Krajine večeras nema policije, ali su jake policijske snage raspoređeene po gradu.


Potom se građanima ponovo obratio Davor Dragičević i pozvao građane da s njim krenu u protestnu šetnju ulicama Banjaluke. 

„Onda se vraćam kod svog sina, na njegov Trg i ostajem ovdje“, rekao je Davor Dragičević. 

On je naveo da je Srbin, pravoslavac, čijeg su sina ubili Srbi, pravoslavci. 

„Dženana Memića su ubili muslimani. Ja sam bio u vojsci RS, a (otac ubijenog Dženana) Muriz u Vojsci Federacije BiH. I šta ćemo sad?“ rekao je Dragičević. 

On je pozvao građane Banjaluke, RS i BiH da podrže njega i porodicu Memić.

„Ne stanete li uz ovo, sve će vas pobiti. Ne idem odavde. Svako po svojoj savjesti i obavezama koliko može da dodje i ostane. Nova godina, Božić... Gdje sam ja? Gdje je moj David? Strunuo na Novom groblju“, naveo je Davor.

On je kazao da više neće biti velikih skupova „Pravda za Davida“.

„Tri velika skupa. Ukupno 60.000 ljudi. Mir i dostojanstvo. Šta smo dobili od toga? Da nas tuku kao 25. decembra. EU, fino vam je Lukač čestitao Božić. Sad mu dajte Nobelovu nagradu za mir“, istakao je Davor. 


On je naveo da predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poziva predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) Milana Tegeltiju, kako je naveo, „svog slugu“, da mu riješi slučaj. 

„Da prenesu slučaj u Tužilaštvo BiH, da tu kontrolišu proces i odvedu ga u beskraj. Insistiraću da moj advokat Ifet Feraget bude na sastanku sa ambasadorima EU i Tegeltijom kako ih ne bi lagao“, istakao je on. 

On je istakao da će za incidente, ako ih večeras bude, biti odgovorna policija. 

„Znam ko su mi prijatelji, znam ko su ovi u plavim uniformama i ko im komanduje. J…. ti državu koju si stvorio i koja ti da kovčeg i ovo ti uradi od djeteta“, naveo je Davor Dragičević. 

Građani su posle njegovog govora krenuli u šetnju ulicama Banjaluke. 

(zurnal.info)