Premijer FBiH Fadil Novalić tokom afere Respiratori:Ljudi, brišite poruke!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Premijer FBiH Fadil Novalić tokom afere Respiratori: Ljudi, brišite poruke!

Tužitelji Džermin Pašić i Mirza Hukeljić u sudnici pročitali iskaze koje su optuženi u aferi Respiratori davali tokom istrage. Iako tužitelji tvrde da su iskazi kontradiktorni i da se iz njih vidi da su optuženi pokušali prebaciti odgovornost s jednih na druge, jedina uočena kolizija odnosi se na optuženog premijera Novalića koji je ranije tvrdio da nije brisao poruke s mobitela. Žurnal donosi prepisku iz grupe GENSEK iz koje se vidi da je upravo on taj koji sugeriše da se poruke brišu

Ljudi, brišite poruke!
Fadil Novalić

Optuženi premijer FBiH Fadil Novalić u vrijeme istrage negirao je da je brisao poruke koje je sa svojim saradnicima razmjenjivao u viber grupi GENSEK o nabavci 100 kineskih respiratora ACM 812A. Pravdao se da je imao problema sa „industrijskom špijunažom“ zbog čega je svaki mjesec mijenjao telefon.

U Novalićevom iskazu iz istrage, a koji je pročitan na posljednjem ročištu u Sudu BiH, stoji da je telefone nabavljao u Austriji „tako što bi im poslao stari, a oni njemu novi“.

Ne ulazeći u tvrdnje oko jednomjesečne promjene mobitela, tužitelji su još na samom početku ovog suđenja tokom 2021. godine, tokom prezentiranja materijalnih dokaza, pobili dio Novalićevog iskaza koji se odnosi na (ne)brisanje poruka.

Grupu GENSEK su, podsjetimo, činili premijer Novalić, sekretarka Vlade FBiH Edita Kalajdžić i tadašnji direktor Ureda premijera Hasan Ganibegović.

Žurnal podsjeća na poruke koje su razmijenili u ovoj grupi nakon saznanja da je pokrenuta istraga zbog nabavke ovih respiratora, a koje smo objavljivali i ranije. 

Fadil nas sve ubi nogama!Šta je Fikret pisao OrićuFadil nas sve ubi nogama!

Novalić: Razgovarao sam sa Fikretom. Sinoć je bila novinarka Degirmendžić koja je počela aferu malina i napravila niz  improvizacija da se otvore vrata da se pobije mnogo toga. Senad (Hadžifejzović, op.a.) zvao Fikreta da dođe. Fikret pita treba li jer on smatra da bi trebalo. Treba pitati Dženanu i ako ona kaže da treba da je zamolimo da ga onda pripremi.

Novalić dalje: Volio bih da se sekretarka čuje sa Dženanom.

Novalić (opet): Ono za N1 moramo završiti u ponedjeljak. I ljudi brišite poruke.

Kalajdžić: Jelka se ušutila i HDZ. Ne javljaju se više. Sada nam je Senad mogao pomoći. Ali, radi za njih Klix. Ne šalim se.

Novalić: Zato je pitanje treba li Fikret izaći kod njega, a da ga mi pripremimo.

Kalajdžić: Ali on može okrenuti priču.

O brisanju poruka je na ročištu 13. oktobra 2021. godine govorio i Ganibegović, s tim da je on tvrdio da je njemu to nakon otkrivanja afere sugerisala Edita Kalajdžić. Osim toga, tokom prezentiranja materijalnih dokaza, odnosno poruka iz ove viber grupe, u sudnici se također moglo vidjeti da su dijelovi razgovora izbrisani.

Jedna nabavka, 100 respiratora i najmanje pet istraga u dva tužilaštvaKako su tužioci vodili slučaj "Respiratori" Jedna nabavka, 100 respiratora i najmanje pet istraga u dva tužilaštva

Osim Novalićevog, tužitelji Džermin Pašić i Mirza Hukeljić pročitali su i iskaze koje su optuženi direktor FUCZ Fahrudin Solak i vlasnik Srebrene maline Fikret Hodžić dali u istrazi. Tužitelji tvrde da su iskazi kontraktorni navodima i dokazima odbrane koji su provođeni tokom suđenja i da se iz iskaza vidi da su optuženi pokušavali prebaciti odgovornost s jednih na druge.

Međutim, iz pročitanih iskaza nisu se dale naslutiti bilo kakve kolizije osim ove Novalićeve tvrdnje da nije brisao poruke.

Loše optužnice i nepripremljeni svjedoci za propast korupcionih predmetaNemar državnih tužiteljaLoše optužnice i nepripremljeni svjedoci za propast korupcionih predmeta

Jedini iskaz koji nije pročitan jeste od optužene federalne ministrice finansija Jelke Milićević koja se u istrazi, kako je pojasnila njena advokatica Senka Nožica, branila šutnjom. Advokatica Nožica istakla je još da optuženi imaju pravo da se brane kako god žele, pa mogu i da slažu, ali da je relevantno i sud će cijeniti ono što je provedeno kroz ostale dokaze.

(zurnal.info)