Sutra na parlamentu:Koalicija odlučuje o poskupljenju goriva i plina za najmanje 15 feninga!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Sutra na parlamentu: Koalicija odlučuje o poskupljenju goriva i plina za najmanje 15 feninga!

Sredstva od poskupljenja biće utrošena za gradnju autoputeva. Ali, niko ne razmišlja da nakon rasta cijene goriva, automatski slijedi rast cijena životnih namirnica, smanjenje plaća, otpuštanja radnika, a onda i pad potrošnje i jačanje crnog tržišta

Koalicija odlučuje o poskupljenju goriva i plina za najmanje 15 feninga!
Foto: dnevnik.ba

Vladajuća koalicija uskoro počinje provođenje obećanja iz pisma namjere odnosno reformske agende. Sutra nas na Parlamentu BiH očekuje razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini. I to po hitnom postupku. Prema tom prijedlogu, gorivo i plin bit će skuplji za najmanje 15 feninga.
 
U prijedlogu novog zakona stoji da će se na postojeći iznos akcize na naftne derivate dodati iznos cestarine od 0,15 KM po litri. Osim toga prema prijedlogu novog zakona cestarina koja je do sada  bila namjenski prihod za izgradnju autocesta povećava se sa 0,10 KM na 0,25 KM i namjenski će se usmjeriti na izgradnju autocesta i cesta. Također, cestarina se uvodi i na tečni naftni plin za pogon motornih vozila u iznosu 0,25 KM po kilogramu auto plina.

Kao razloge promjena u ovom zakonu navodi se da će se na ovaj način obezbijediti dodatna sredstva za građenje autoputeva.

Milenko Bošković, predsjednik udruženja prometnika naftnih derivata za Žurnal kaže da bi ova poskupljenja mogla proizvesti novi udar na džepove građana a zemlju odvesti u dužničko ropstvo. Za građenje autocesta postoje i drugi modeli kao što je davanje koncesije, a ne odvođenje građana u još veće siromaštvo.

“Na ovaj način građani će napraviti autocestu a onda će kada ona bude napravljena kao i svi drugi morati plaćati cestarinu”, dodao je Bošković.

Dosadašnja iskustva pokazala su da nakon rasta cijene goriva, automatski slijedi rast cijena životnih namirnica, smanjenja plaća, otpuštanja radnika, a onda i pad potrošnje i jačanje crnog tržišta.

Kako saznaje Žurnal nisu svi u vladajućoj koaliciji složni sa prijedlogom izmjena zakona o akcizama.

Trenutni iznosi akcize za naftne derivate

Za naftne derivate akciza se plaća po litru, i to na:

a) dizel-gorivo i ostala plinska ulja 0,30 KM;

b) petrolej (kerozin) 0,30 KM;

c) motorni benzin - bezolovni 0,35 KM;

d) motorni benzin 0,40 KM;

e) lož-ulje ekstra lako i lako specijalno (EL i LS) 0,30 KM


Predloženi iznosi akcize za naftne derivate

Za naftne derivate akciza se plaća po litru, i to na:

a) dizel-gorivo i ostala plinska ulja 0,45 KM;

b) petrolej (kerozin) 0,30 KM;

c) motorni benzin - bezolovni 0,50 KM;

d) motorni benzin 0,55 KM;

e) lož-ulje ekstra lako i lako specijalno (EL i LS) 0,45 KM;


(zurnal.info)