Izbori u Srbiji:Kako je Vučić postao predsednik (i) Republičke izborne komisije
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Tomislav Marković

Izbori u Srbiji: Kako je Vučić postao predsednik (i) Republičke izborne komisije

Znali smo i ranije da su Vučić i naprednjaci devastirali sve institucije u ovoj zemlji, ali ovakva pokazna vežba samovlašća je previše čak i za najizdržljiviji želudac. Zanimljivo je da je Vučić u svom obraćanju poslao i diskretnu poruku članovima izbornih komisija. Nakon što je naveo rezultate kojima raspolaže Srpska napredna stranka, dodao je - "ovo su brojevi koji se ne mogu promeniti".

Kako je Vučić postao predsednik (i) Republičke izborne komisije
Aleksandar Vučić

 

Završili su se izbori u Srbiji, ali ćemo ovog puta na zvanične rezultate morati malo da pričekamo. Republička izborna komisija (RIK) je u nedelju uveče obznanila da se neće obraćati sa podacima o prebrojanim glasovima nakon što su zatvorena birališta, već će preliminarne rezultate saopštiti večeras u 20 časova. Reč je o presedanu koji nije zapamćen za ove 32 godine kakvog-takvog političkog pluralizma u Srbiji. Na prethodnim izborima rezultati su bili poznati već iste večeri, obično do ponoći, tako da nije ostajalo mnogo prostora za nedoumice.

Jedino što se RIK udostojila da objavi jesu rezultati na osnovu prebrojanih rekordnih 2,18 odsto glasova koji pokazuju ubedljivu pobedu Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima, a potom su se povukli u hibernaciju i zimski san. Nisu saopštili čak ni kolika je bila izlaznost na izbore. Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević nije se poneo kao predstavnik državne institucije koju vodi, već kao odani vojnik partije – čovek je član i funkcioner Srpske napredne stranke. Nije njegov posao da radi u službi građana, već da služi svojoj partiji, odnosno njenom apsolutnom gospodaru Aleksandru Vučiću.

Tako da sve što o rezultatima izbora javnost zna potiče od nevladinih organizacija, agencija za istraživanje javnog mnjenja, političkih partija i, naravno, predsednika Srbije. Aleksandar Vučić je ionako sve i svja u ovoj zemlji, on je i predsednik, i premijer, i ministar svih resora, i direktor Puteva Srbije, i vrhovni komandant vojske, i upravitelj svih državnih ustanova. Zato mu nije teško da brojnim funkcijama pridoda još jednu – mesto predsednika Republičke izborne komisije, što je na ovim izborima i učinio. Time je totalno razvaljivanje svih institucija u ovoj zemlji pomerio još jedan korak ka dnu.

Naprednjaci ostaju na vlasti

Nezvanični podaci govore da je izlaznost na izbore bila velika – nešto više od 59 posto. Na izborima za predsednika Srbije ubedljivo je pobedio Aleksandar Vučić sa osvojenih oko 58,5 posto, tako da neće biti očekivanog drugog kruga. Na drugom mestu se našao kandidat liste Ujedinjeni za pobedu Srbije Zdravko Ponoš sa osvojenih oko 18 posto glasova. Na parlamentarnim izborima pobedu je odnela Srpska napredna stranka. Prema preliminarnim rezultatima na osnovu uzorka od 90 posto prebrojanih glasova, CeSID i IPSOS su saopštili da je SNS osvojio skoro 43 posto glasova, koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije koju je predvodila Marinika Tepić osvojila je oko 13,5 posto glasova, lista Ivice Dačića – skoro 11,5 procenata, leva koalicija Moramo takođe ulazi u parlament sa osvojenih oko 4,6 posto glasova.

Dok po Evropi ekstremna desnica trpi posledice rata u Ukrajini i nalazi se u krizi, u Srbiji cveta hiljadu nacionalističkih cvetova. U Srbiji su očigledno podrška ruskoj agresiji i obožavanje Putina prednosti, a ne mane. U Skupštini Srbije će se naći poslanici koalicije Nada okupljene oko Demokratske stranke Srbije (oko 5,4 %), Dveri (3,9 %), a po prvi put parlamentarna partija postaje i Srpska stranka Zavetnici (3,8 %). Neko je morao da zameni Vojislava Šešelja i njegovu Srpsku radikalnu stranku koji su ostali ispod cenzusa, istekao im rok trajanja, vreme je za mlade nade srpske propasti. Imaće Vučić opet sredstvo za plašenje zapada, još radikalniju verziju samog sebe. U parlament ulazi i pet manjinskih lista. Proglašavajući svoju pobedu, Vučić je saopštio da će imati 124 ili 125 poslanika (od ukupno 250), te da će moći da formiraju vladu sa tradicionalnim koalicionim partnerom - Savezom vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora. Čak i ako broj mandata ne bude toliki, prema nekim procenama biće ih 121, tu je SPS da priskoči u pomoć, vazda žedan vlasti.

Konfuzija u Beogradu

Održani su i izbori za lokalnu administraciju u Beogradu i u još 13 opština u Srbiji, ali situacija je tek tu konfuzna. Koalicija Ujedinjeni za pobedu Beograda koju je predvodio Vladeta Janković saopštila je da opozicija ima većinu, računajući na partnerstvo sa koalicijom Moramo i koalicijom Nada. CeSID i IPSOS su saopštili preliminarne rezultate za Beograd na osnovu uzorka od 79 posto koji kažu da su SNS i SPS osvojili znatno više glasova od opozicije (45 naspram 36 posto). Miloš Jovanović iz koalicije Nada govorio je da će oni biti jezičak na vagi u Beogradu, što znači da bi mogli da uđu i u koaliciju sa SNS-om i SPS-om, a realno su im i ideološki bliži, svi zanose u desno. Aleksandar Vučić je u svom trijumfalnom obraćanju govorio o svemu osim o Beogradu, što bi opet moglo da znači da u glavnom gradu naprednjaci predvođeni prebegom Aleksandrom Šašićem i nisu baš tako dobro prošli. Lideri stranke Ne davimo Beograd, članice koalicije Moramo, saopštili su da Vučić u Beogradu nema većinu i da je velika većina glasala za opoziciju.

Sveopšta zbunjenost u glavnom gradu nastala je zato što je Gradska izborna komisija (GIK) sledila primer RIK-a, nisu se uopšte oglašavali, izgleda da su i oni iznenada otišli na kolektivni godišnji odmor. Znali smo i ranije da su Vučić i naprednjaci devastirali sve institucije u ovoj zemlji, ali ovakva pokazna vežba samovlašća je previše čak i za najizdržljiviji želudac. Zanimljivo je da je Vučić u svom obraćanju poslao i diskretnu poruku članovima izbornih komisija. Nakon što je naveo rezultate kojima raspolaže Srpska napredna stranka, dodao je - "ovo su brojevi koji se ne mogu promeniti". Drugim rečima, ne određuju izborne komisije konačne rezultate izbora, već srpski hazjajin Aleksandar Vučić, on je mera svih stvari, pa i narodne volje.

Gubitak poverenja u zvanične rezultate izbora

Nedoumice će biti razrešene večeras u 20 časova, kada se RIK bude obratio javnosti da i oni saopšte preliminarne rezultate izbora, kad su već svi drugi akteri to učinili. Kad će se oglasiti gradska izborna komisija u Beogradu, kao i njeni pandani u ostalim opštinama u kojima se glasalo u nedelju – to samo Vučić zna, jer su svi pod njegovom kontrolom. Čitavo ovo zamešateljstvo oko izbornih rezultata i suspenzije državnih ustanova čija je dužnost da prebrojavaju glasove i ustanove izbornu volju građana dovela je do potpunog gubitka poverenja u zvanične rezultate izbora. Posle svega, ko može sa sigurnošću da kaže da je ono što će nam RIK saopštiti tačno? Jedini način da se utvrdi istinitost izbornih rezultata jeste poređenje sa rezultatima koje ima opozicija, pošto su se ovog puta dobro organizovali i postavili kontrolore gotovo na svim biračkim mestima, bar u Beogradu. Međutim, ako se ti brojevi ne budu poklapali, šta onda? Još uvek je neizvesno da li će se Vučić upustiti u prekrajanje izborne volje građana, po uzoru na svog idola Slobodana Miloševića, a ne znamo ni da li mu je to uopšte potrebno.

Skandal sa RIK-om nije nikakav izuzetak, već samo vrh ledenog brega načinjenog od nepravilnosti i povreda zakona. Zabeleženi su brojni slučajevi verbalnog i fizičkog nasilja u izbornom danu, a najpoznatije je prebijanje lidera Pokreta slobodnih građana Pavla Grbovića. On je na ispred biračkog mesta u beogradskom naselju Nova Galenika primetio osobu koja je kod sebe imala spisak s imenima birača i proveravala je ko od birača ulazi na glasačko mesto. Grbović je mobilnim telefonom snimio te sumnjivce, a posle glasanja ispred biračkog mesta sačekalo ga je nekoliko aktivista SNS-a koji su ga fizički napali i pretukli, zadobio je povrede u predelu glave. Policija koja je došla na lice mesta nije smela da uđe u prostorije SNS-a, gde su se počinioci krili, a Grboviću su rekli da je trebalo bolje da se zaštiti. Ne ide se na biračko mesto goloruk i bez telohranitelja.

Organizacija CRTA podnela je pet prijava zbog izborne korupcije. Dve prijave odnose se na slučajeve tzv. bugarskog voza koje su posmatrači uočili u Kuli i Surčinu, a tri na slučajeve kupovine glasova u Majdanpeku, Žitorađi i Čukarici. Uočen je čitav niz nepravilnosti kao što su kolektivno glasanje, uskraćivanje tajnosti glasanja, masovno fotografisanje glasačkih listića, glasanje birača čije fotografije nisu identične onima u ličnim kartama. Na mnogim biračkim mestima građani su glasali čak do 22 časa, iako se izbori završavaju u 20 h, ali izgleda da država ima problem i sa elementarnom organizacijom izbornog procesa. Tu su i već standardne anomalije i ruganje demokratskom procesu koje praktikuju aktivisti SNS-a koji prave paralelne biračke spiskove, obilaze sigurne birače koji nisu glasali, proveravaju ko je od onih na koje računaju glasao, a ko nije. Ukratko, sprovode u delo sistem ucene i zastrašivanja, na čemu se dobrim delom i zasniva Vučićeva vladavina. Plus korupcija i potreba autoritarnog dela stanovništva za velikim vođom.

Pouke za demokratsku opoziciju

Aleksandar Vučić i njegova partija su za ovih deset godina vladavine potpuno uzurpirali državu i sve njene resurse, od finansijskih, preko institucionalnih do medijskih. U takvim uslovima izbori su unapred osuđeni na manjak legitimnosti, što znači da mi zapravo ne znamo kakva je stvarna volja građana. Jedino što je izvesno jeste da veliki deo birača pristaje na ropski položaj u koje ih postavlja naprednjačka autokratska vlast. Izborni uslovi su apsolutno neravnopravni, opozicija je u samom startu u ozbiljnom minusu. Tim pre demokratskoj opoziciji uobičajeno kalkulisanje može samo da šteti.

Povratak ekstremne desnice u parlament, i to na nekoliko različitih lista, dobar je nauk opoziciji da se udvaranje nacionalističkom biračkom telu ne isplati. Umesto što brane Kosovo, ne žele u NATO, Evropsku uniju pominju tek usput, hvale Ratka Mladića, daju sramne izjave o Srebrenici, ne osuđuju jasno i glasno Putinovu agresiju – demokratskoj opoziciji bi bolje bilo da najzad zauzme jasan proevropski stav, da se vrati temeljnim demokratskim vrednostima, da se ideološki jasno profiliše u odnosu na naprednjake i njihovo desno krilo, i da se konačno usaglasi sa sopstvenim biračkim telom. 

Možda je najbolju poruku opozicionim poslanicima poslao jedan tviteraš, uz dozu gorke ironije: “Dok se budete sledeće četiri godine nadgornjavali s Martinovićem i Atlagićem, u slobodno vreme, onako usput, proučavajte malo EU, NATO, Srebrenicu, Crnu Goru bez litija, može i Ukrajinu... Pa polako, ima dana”. I još jedno obaveštenje za opoziciju: kampanja ne počinje dva meseca pred izbore, pogotovo ako nisi na vlasti. Kampanja za sledeće parlamentarne i beogradske izbore počela je već danas.

 

(zurnal.info)