Biznis na nišanu MG Minda:Kaja gradi strelište za Lukača
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Biznis na nišanu MG Minda: Kaja gradi strelište za Lukača

Tajkun Mladen Milanović Kaja napraviće streljanu u milionski vrijednom Centru za obuku u Zalužanima. Tačno prema željama ministra Dragana Lukača

Kaja gradi strelište za Lukača

Nakon što je za više od 15 miliona KM kupio 20 odsto akcija Nove banke i tako zavladao dijelom bankarskog sektora u Republici Srpskoj, mrkonjićki tajkun Mladen Milanović Kaja ponovo je počeo da dobija i poslove u institucijama. Spreman je da za 315.000 KM zadovolji želje ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača i napravi streljanu po njegovoj mjeri u milionski vrijednom Centru za obuku u Zalužanima.

Mladen Milanović Kaja, poslije izgona DNS-ovog Milana Radovića iz banke, cijeni se u krugovima bliskim vlasti pa nije bilo dileme prilikom otvaranja ponuda i izbora najpovoljnijeg ponuđača 18. januara.

„Ponuđaču 'MG MIND' d.o.o. Mrkonjić Grad dodjeljuje se ugovor za produženje trase strelišta u kompleksu Centra za obuku Zalužani u ukupnoj vrijednosti 269.311,54 КM bez PDV-a“, stoji u odluci koju je potpisao Lukač.

Zanimljivo, ponuda koju je dostavio Milanovićev „MG Mind“ bila je tek 688,46 KM niža u odnosu na iznos koji je Lukač za ove poslove namijenio. Prvi policajac mu je odredio tromjesečni rok da streljanu dovede u red, a rok za isplatu je dva mjeseca od završetka radova.

Kajina mreža na putevima u RS

Kaja očito dobro sarađuje sa organima reda. Bilo sadašnjim ili bivšim. Iako je jedno vrijeme razmišljao da napusti Republiku Srpsku i preseli u Sloveniju, nije se odrekao ovdašnjeg unosnog biznisa. Samo sa „Putevima Republike Srpske", na čijem čelu je bivši policajac Nenad Nešić, samo za 29 mjeseci njegovog šefovanja dobio je ugovore vrijedne više od 62,6 miliona KM.

„MG Mind“ je pobijedio na tenderima vrijednim oko 43 miliona KM, dok su, takođe Kajini, „Mrkonjićputevi“ dobili poslove vrijedne više od 19,5 miliona.  Najbolju zaradu od „Puteva“ Milanoviću su donijela tri ugovora koja važe do 2020. godine za održavanje magistralnih i regionalnih puteva u oblastima tri, četiri i pet, a vrijede 51,1 milion KM. Od tog iznosa „MG Mindu“ ide 32,8 miliona, a „Mrkonjićputevima“ 18,3 miliona KM.

Tajkunski IT obračuni

Biti blizak vladajućoj strukturi znači širiti biznis i na druge sektore i zarađivati milione maraka iz narodne kase. Prije nešto više od godinu dana Milanović je imperiju proširio na oblast informacionih tehnologija. Preuzeo je četvrtinu firme „MMSCODE“ u vlasništvu Slavka Bojića, u to vrijeme bliskog prijatelja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Udio od 25 odsto kupio je preko firme “Euro Bonus”, koja je u njegovom stoodstotnom vlasništvu.

Nezvanično, ova poslovna kombinacija tada nikako nije išla na ruku drugim velikim igračima na profitabilnom IT tržištu RS, koje je posljednjih godina doživjelo procvat raspisivanjem desetina miliona maraka vrijednih tendera za javne institucije i preduzeća, za koje se unaprijed zna ko će pobijediti.

U međuvremenu, „MMSCODE“ je pobijedio na više od 23 miliona teškom tenderu za izradu elektronskih zdravstvenih kartona i knjižica Fonda zdravstvenog osiguranja RS. Iako je ova preskupa tenderska priča bila pod lupom MUP-a i pravosuđa, epiloga nije bilo.

Samo banjalučke “Tržnica” i “Čistoća”, firme “MG Mind” i “Mrkonjićputevi” u Milanovićevom vlasništvu, kao i osiguravajuća kuća „Atos“, koju je u međuvremenu prodao „Eurohercu“, tokom 2017. godine prijavile su dobit od oko 23,4 miliona KM ili u prosjeku 64.000 maraka dnevno.

(zurnal.info)