LUKSUZNI SMJEŠTAJ ZA KONJE:Lukačevi konjanici spremni za eventualne demostracije
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

LUKSUZNI SMJEŠTAJ ZA KONJE: Lukačevi konjanici spremni za eventualne demostracije

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je raspisalo tender za dodatne radove na rekonstrukciji i adaptaciji hangara u objekat za trening konja u Centru za obuku MUP RS u Zalužanima kod Banjaluke

Lukačevi konjanici spremni za eventualne demostracije
FOTO: BNTV

MUP RS ima konjičku jedinicu, koju su građani Banjaluke mogli vidjeti samo u dva slučaja – tokom defilea povodom proslave Dana RS i na početku pandemije korona virusa u banjalučkom parku „Mladen Stojanović“, kada su policajci na konjima vrebali neposlušnike koji su došli u park, u vrijeme kada je bio zatvoren za posjetioce. Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač oformio je konjičku jedinicu, koja može poslužiti za razbijanje demonstracija, ako do njih eventualno dođe u RS.

U tenderu, objavljenom 19. oktobra, navedeno je da se radi o „nabavci radova na izgradnji Aneksa uz objekat sa smještaj konja, za potrebe MUP RS“. Glavni predmet javne nabavke su, stoji u raspisanom tenderu, „građevinski radovi na zgradama vezanim za javni red i mir ili za službe za pomoć u vanrednim situacijama“. Vrijednost ugovora je 22.500 KM, bez PDV-a.  

 

 

Ono što je u cijeloj ovoj priči sporno je to što je 27. maja ove godine MUP RS sa firmom „DŽENA“ iz Gradačca već sklopio ugovor o adaptaciji hangara u Zalužanima u objekat za trening centar za konje, u vrijednosti od 159.300 KM, bez PDV-a, odnosno 186.381 KM sa uračunatim PDV-om.

Zanimljivo je da je vrijednost tog ugovora bila procijenjena na 160.000 KM, ali je firma „DŽENA“ ponudila nižu cijenu, pa je izabrana kako najbolji ponuđač, što ne čudi, jer drugih ponuđača nije ni bilo.

Nakon što je raspisan novi tender za smještaj konja u Zalužanima, jasno je što je firma „DŽENA“ ponudila nižu cijenu za 700 KM od vrijednosti procijenjenih radova na objektu za smještaj konja u Zalužanima. Nema sumnje, već tada je bilo jasno da će biti potrebni dodatni radovi. Sada je raspisan novi tender, pa će iz budžeta za smještaj konja biti izdvojeno još 25.200, odnosno 28.825 maraka sa uračunatim PDV-om. Vrlo vjerovatno je da će i taj posao kao najpovoljniji i jedini ponuđač dobiti firma iz Gradačca.

„DŽENA“, čiji je vlasnik Hasan Topčagić, prema ranijem ugovoru imala je obavezu da radove na adaptaciji i sanaciji hangara završi u roku od 90 dana od uvođenja izvođača u posao. Ta tri mjeseca su istekla i očigledno je da je potrebno još novca da bi se posao priveo kraju priveo kraju. Novih, skoro 30.000 KM. Lukač je, prema izvorima Žurnala, sa firmom „DŽENA“ i njenim vlasnikom poslovao i ranije.

Ne brine Lukač samo o tome da konjima bude potaman. Veoma vodi računa i da u sjedištu MUP RS budu dobro posluženi pićem. Tako je 19. oktobra sklopljen Ugovor sa „Kafica“ s.p, u vrijednosti od 11.950 KM, bez uračunatog PDV-a, odnosno 13.983,5 sa PDV-om. Kao predmet ugovora, sklopljenog na godinu dana, navedeno je „priprema i posluživanje pića u sjedištu MUP RS“.

 

 

Ponovo je bio samo jedan ponuđač, a osnovni kriterij za odabir „Kafice“ bila je najniža cijena. Nije poznato šta će se služiti osim kafice, koje još vrste pića, ali prosta računica kaže da će se dnevno u sjedištu MUP RS popiti pića u vrijednosti od 46,61 KM, što je pozamašna cifra. Pravo na reprezentaciju u Vladi RS, odnosno na besplatne kafice i pića, imaju ministar, njegov pomoćnik i sekretar kabineta. Lukač nema pomoćnika, ima samo sekretara Ministarstva, a sasvim je izvjesno da pravo na besplatne kafice i piće ima i direktor Policije Siniša Kostrešević. Veliko je pitanje kako će se njih dvojica uspjeti dogovoriti o podjeli tih sredstava, kada uopšte ne komuniciraju. Čak ni uz kafu.

(zurnal.info)