Sve vijesti na jednom mjestu:Izborni dan sa Žurnalom
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Fokus

Sve vijesti na jednom mjestu: Izborni dan sa Žurnalom

Žurnal vas informiše o svim relevantnim dešavanjima povodom Opštih izbora u Bosni i Hercegovini, od otvaranja glasačkih mjesta do prvih nezvaničnih izbornih rezultata...

Izborni dan sa Žurnalom
izbori 2022

 

22:45 - Demokratska fronta proglasila je pobjedu Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. 

Socijaldemokratska partija praktično je proglasila da je Denis Bećirović novi bošnjački član Predsjedništva BiH:

-Ovo je prvi put da bošnjački član Predsjedništva BiH ne dolazi iz etnonacionalne stranke - rekao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Denis Bećirović, zajednički kandidat 11 stranaka, sa 56 posto glasova, ima značajnu prednost ispred Bakira Izetbegović 39,09 posto.

 

22:00 -  Stranka demokratske akcije objavila je da je do sada prebrojano oko 65 (oko 560 hiljada glasova) posto glasova za člana Predsjedništva BiH. Prema tim podacima, Denis Bećirović ima 55,84 posto glasova, a Bakir Izetbegović 39,28 posto. Prema istom izvoru, Željko Komšić uvjerljivo vodi sa 72 posto glasova, dok Borjana Krišto ima svega 28 posto.  Iz SNSD-a su saopćili da je Željka Cvijanović već praktično pobijedila nakon što je obrađeno oko 65 posto biračkih mjesta u RS-u.

"Ona je osvojila već preko 200.000 glasova, za razliku od njegov protukandidata koji je osvojio oko 130.000 glasova. Preko 20 posto je razlika u prednosti kandidatkinje SNSD-a." Prema podacima CIK-a na birališta je izašlo 1.644.044 ili 50 posto birača. Neke od općina u kojima je zabilježen najveći odziv birača su Banovići (73,39) Ugljevik (64,24 posto), Istočni Drvar (67 posto), Sokolac (70,05). Ukupan broj prijavljenih incidenata na biračkim mjestima je 52, od čega 26 u Federaciji BiH, 21 u RS-u i dva u Brčko Distriktu. Pravo glasa na općim izborima u Bosni i Hercegovini imalo je 3.368.666 birača upisanih u izvode iz Centralnog biračkog spiska.

21:00 - Nakon oko 40 posto prebrojanih glasova, u vođstvu za članove Predsjedništva su Denis Bećirović, Željko Komšić i Željka Cvijanović. 

Bećirović, zajednički kandidat 11 stranaka, ima oko 52,25 posto glasova ili 98.647 glasova. Bakir Izetbegović ima 82.651 glas ili 43,78 posto, dok Mirsad Hadžikadić ima 3,96 posto ili 7.483 glasova.

Željko Komšić ima 60,2 posto glasova (61.747), a Borjana Krišto 39,8 posto (40.812 glasova).

U SNSD-u tvrde da će uskoro proglasiti pobjedu Željke Cvijanović. 

 

20:25 - "Na 5000 prebrojanih prednost u moju korist je 2200 glasova. Željka Cvijanović vodi više od 8000 glasova", objavio je na Twitteru  Milorad Dodik, kandidat SNSD-a za predjednika RS.

 

20:15 - Partija demokratskog progresa (PDP) smatra da je pred građanima Republike Srpske „istorijska noć“, posebno zbog, kako je rekao Igor Crnadak, informacija koje su pristigle u poslednjih nekoliko minuta.
Crnadak je kazao da rezultati na izborima za predsednika RS „pokazuju pravac koji će se teško promijeniti“.

"Ne postoji način da se ovaj trend promijeni i da Jelena Trivić ne postane predsjednik Republike Srpske", rekao je šef Izbornog štaba PDP-a. On je iznio podatke sa pojedinih biračkih mjesta u Gacku, Bijeljini, Modriči i Banjaluci, prema kojima Trivićeva vodi u odnosu na kandidata SNSD-a Milorada Dodika.

 

20:05 - Srpska demokratska stranka (SDS) smatra da je izlaznost u Republici Srpskoj bila oko 50,4 posto, navodeći da veća izlaznost pogoduje opozicionim kandidatima. Naveli su da očekuju pobjedu njihovog kandidata Mirka Šarovića za člana Predsjedništva BiH.Iz SDS su istakli da je tokom izbornog dana bilo dosta nepravilnosti i zloupotreba, te da su podnijeli krivičnu prijavu protiv predsjednika Gradske izborne komisije Doboj.

 

20:00 - Portparol Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Radovan Kovačević izjavio je da ta stranka neće prihvatiti izmjene Izbornog zakona BiH, koje bi, kako su najavili pojedini mediji, večeras trebalo da nametne visoki predstavnik Christian Schmid.Kovačević je rekao da Schmidt „nije Visoki predstavnik i da nema pravo nametati bilo šta u BiH“. On je ocijenio da , uz medjunarodnu podršku, bošnjački politički faktor je učinio sve da uništi hrvatski konstitutivni faktor i u velikoj meri učinili da se uništi i srpski konstitutivni faktor. 

 

19:48 - U sjedištu SNSD-a u Banjoj Luci održana je konferencija za medije na kojoj je poručeno da očekuju pobjedu na svim nivoima.

 

19:41- Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, nametnut će večeras izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH, objavili su N1 i UNA TV navodeći da su informacije dobili iz diplomatskih izvora. OHR je najavio press konferenciju u 21h.

 

19:34 - U izbornim štabovima svih političkih partija vlada optimizam. Iz stranke SDA javnosti će se obratiti iza 20 sati, a još ranije je lider ove stranke Bakir Izetbegović izjavio kako očekuje pobjedu i bolje rezultate u odnosu na prošle izbore, javlja BHT. 

Da očekuje pobjedu ne samo HDZ-a nego i stranaka okupljenih oko HNS-a izjavljivao je i Dragan Čović. Da će pobijediti ubijeđena je i Borjana Krišto, kandidat HDZ-a za člana Predsjedništva BiH. 

Gužva je i u izbornom štabu SNSD-a. I ova stranka ima kandidate na svim nivoima vlasti, a iz ove stranke će se javnosti obratiti nešto manje prije 21 sat. 

 

19:00 - Većina biračkih mjesta u BiH je zatvorena u 19h osim biračkih mjesta na kojima je kasnilo otvaranje ili je u toku dana dolazilo do prekida izbornog procesa zbog incidenata. Centralna izborna komisija BiH preliminarne rezultate saopćit će na pres konferenciji u ponoć, dok bi prvi nezvanični rezultati trebali bi biti poznati već oko 21 sat.

 

18:20 - Mnogi građani Brčko distrikta danas nisu mogli glasati na biračkim mjestima koji se nalaze u njihovim mjesnim zajednicama jer se njihovo ime nije nalazilo na Centralnom biračkom spisku, javlja Radio Brčko. Jedna od njih je i 82-godišnja Samija Omerović koja danas nije mogla glasati na biračkom mjestu u Četvrtoj osnovnoj školi u Brčkom gdje je inače do sada glasala više puta. Rečeno joj je da se njeno ime ne nalazi na centralnom biračkom spisku, te da ukoliko želi glasati to pravo može ostvariti putem nepotvrđenog glasačkog listića.

Admir Operta, predsjednik biračkog odbora na jednom od glasačkih mjesta u MZ Srpska Varoš, potvrdio je da je ovakvih slučajeva bilo i na ovom biračkom mjestu te da su takvi građani upućeni da svoje biračko pravo ostvare putem nepotvrđenog glasačkog lista.

 

18:05- Predsjednik GIK-a Mostar Mario Čuturić potvrdio je za medije da je jedna osoba uhapšena nakon što je na biračkom mjestu u Osnovnoj školi Humilišani došlo do napada na predsjednika biračkog odbora od strane tri muškarca koja nisu glasovala tu.

 

17:55 - Gradskom izbornom odboru u Livnu uloženo je šest prigovora na proces glasanja, a u jednom slučaju je, čak, zabilježen i prekid u glasanju. Na izbornom mjestu Bila došlo je do incidenta kada su zamjenik predsjednika biračkog odbora u OŠ Bila i njegova kćerka prijetili iznošenjem glasačkih listića sa izbornog mjesta. Izvori Žurnala iz Livna navode da se radi o bratu i bratićni kandidatkinje HDZ-a za Predsjedništvo BiH Borjane Krišo. 

 

17:45 - Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS objavili su detalje o napadu na posmatrača OSCE-a.  Iz MUP-a je saopšteno da je u 11:10 časova Policijskoj upravi Doboj obratio se aktivista jedne političke partije, te prijavio da je ispred objekta Osnovne škole ''Jovan Dučić'' u Doboju, fizički napadnut stalni posmatrač OSCE-a. 

Po prijavi su postupili policijski službenici PS Doboj 1, koji su obavili razgovor sa navodno napadnutim licem (B.S. iz Njemačke), službenik misije OSCE/ODIHR koji je negirao da je bio napadnut, navodeći da je ušao na biračko mjesto i počeo snimanje, nakon čega je isti udaljen sa biračkog mjesta, odnosno da nije bilo fizičkog napada. Lice nije imalo vidljivih povreda ili bilo kakvih drugih tragova koji bi ukazivali na fizički napad. Istog dana, u 13,55 časova u prostorije dežurne službe PS Doboj 1 obratio se gore pomenuti međunarodni posmatrač B.S. sa namjerom da prijavi fizički napad ispred objekta dobojske škole, danas oko 11,10 časova. Rad po ovoj prijavi je u toku”,  naveli su iz MUP-a RS.

 

17:25 - U Bosni i Hercegovini je do 15 sati glasalo 35 posto birača, odnosno 1.164. 261 birač, saopćio je predsjednik Centralne izborne komisije Suad Arnautović. Što se tiče prigovora za povrede na biračkom mjestu do sada je zaprimljeno 35 prigovora, a za kršenje izborne šutnje evidentirane su 23 prijave. 

Arnautović je kazao da su bile i dvije situacije da je birač preminuo na biračkom mjestu: „Oba biračka mjesta su otvorena nakon prekida od dva sata i za toliko će rad na tim izbornim mjestima biti produžen“. 

 

17:15- Iz MUP-a RS saopštili su da je od strane Opštinske izborne komisije prijavljeno da je na biračkom mjestu broj u OŠ ''Petar Petrović Njegoš" opština Istočna Ilidža lice M. A. Iz Istočne Ilidže, koristila olovku sa kamerom prilikom popunjavanja glasačkog listića. Po izjavi imenovane navedenu olovku dobila je od lica D.M.. Od strane policijskih službenika PS Istočna Ilidža olovka je privremeno oduzeta a o navedenom obaviješten dežurni tužilac koja je navedeno kvalifikovala kao krivično djelo ''Izborna prevara'', te da se po kompletiranju predmeta dostavi izvještaj o počinjenom KD protiv lica D. M.

U vremenskom periodu od 14:20 do 15:20 časova, na glasačkom mjestu I i II u naselju Ekonomija, Grad Zvornik, prekinuto je glasanje iz razloga zato što član komisije N.T. nije dozvolio jednom građaninu da glasa iz razloga što ga je prepoznao kao lice koje je u prethodnom periodu izlazilo na glasanje. Na lice mjesta izašli su članovi Gradske izborne komisije koji su riješili navedeni nesporazum.

 

17:03- Ispred diplomatsko-konzularnih predstavništva BiH širom Europske unije, građani stoje u redovima kako bi glasali na Općim izborima. Kako javljaju iz Centra za dijasporu Mreža najveće gužve su u Generalnom konzulatu BiH u Minhenu.

Do 15:00 sati glasalo je oko 300, a izvan čeka preko 400 građana, dok svakog trenutka nove osobe pristižu. Vera Sajić, generalna konzulica BiH u Minhenu krivi CIK zbog postavljene samo tri kutije za glasanje. Prema riječima posmatrača, od 1000 prijavljenih osoba za glasanje, samo pola građana će uspjeti glasati do 19:00 sati”, objavio je Centar za dijasporu Mreža na svom fb profile.

Gužva ispred Generalnog konzulata BiH u Minhenu, foto:fb/Centar za dijasporu Mreža

 

 

16:50 - Iz Koalicije Pod lupom saopćili su da je na jednom biračkom mjestu u Čelincu (035B020) je na 20 minuta bila prekinuto glasanje zbog narušenog javnog reda i mira. 

Na osnovu prijava građana, obaviještena je policija u Vlasenici, Vitezu i Živinicama zbog pritisaka na birače. Građani također prijavljuju da su na biračkim mjestima unaprijed stavljeni štambilji i potpisi na listiće, a ne prilikom izdavanja kako je propisano. 
Na dva biračka mjesta (136A018 Centar Sarajevo i 026B003 Pelagićevo) član biračkog odbora zadužen za izdavanje glasačkih listića ne stavlja otisak štambilja u donjem lijevom uglu pored kojeg se potpisuje na prednjoj strani svakog listića, ispod teksta "Uputstvo za glasanje". Ovi glasački listići, prema propisima, ne smiju biti uzeti u razmatranje pri brojanju glasova, što može oduzeti pravo glasa biračima koji su glasali na tim glasačkim listićima.

Na jednom biračkom mjestu u Zvorniku, Koalicija je uložila primjedbu GIK-u Zvornik, zbog više vrsta nepravilnosti u procesu glasanja na biračkom mjestu u Kozluku (083B029A).

Na četiri biračka mjesta (124A024 Tomislavgrad, 127A019 Konjic, 007B014 Novi Grad i 107A005 Kupres FBiH) dozvoljeno je glasanje bez provjere propisanih identifikacionih dokumenata.

 

16:37- U Mostaru na biračkom mjestu u Osnovnoj školi Humilišani došlo je do napada na predsjednika biračkog odbora od strane tri muškarca koja nisu glasovala tu, navode iz GIP-a Mostar. Kako prenosi Fena, pozvana je policija i uzela je izjave prisutnih, a glasovanje se nastavilo normalno. Na tom biračkom mjestu produžit će se rad. Na spomenuto mjesto također je poslan član Gradskog izbornog povjerenstva da vidi što se točno dogodilo.

 

16:24- Pravni tim Koalicije Pod lupom je registrovao 65 težih kršenja Izbornog zakona BiH a posmatrači Koalicije “Pod lupom” su do 14:30 uložili 14 primjedbi na nepravilnosti uočene u procesu glasanja.  Na 14 biračkih mjesta je zabilježeno otvoreno nagovaranje na glasanje za određenog političkog subjekta, dok su zastrašivanja ili vršenja pritisaka na glasače zabilježeni na 5 biračkih mjesta.

Do deset slučajeva vraćanja birača sa biračkog mjesta jer nisu bili na Izvodu iz Centralnog biračkog spiska zabilježeno je na 31% biračkih mjesta, dok je na osam biračkih mjesta zabilježeno više od 10 ovih slučajeva.

Posmatrači „Koalicije „Pod lupom“ su zabilježili oko deset slučajeva porodičnog glasanja na 36% biračkih mjesta. To je, za sada, duplo manje nego na prethodnim Lokalnim izborima 2020. u BiH, što upućuje na to da je izmjena propisa u vidu okretanja otvora glasačke kabine prema posmatračima, dala rezultate.

Nova procedura pomoći pri glasanju drugih lica nije ispoštovana na 12% biračkih mjesta (do 10 slučajeva). Više od 10 slučajeva ove nepravilnosti je zabilježeno na tri biračka mjesta (034B245 Banja Luka, 083B029A Zvornik i 083B026A Zvornik).

Do deset slučajeva da ista osoba, dva ili više puta, pruža pomoć pri glasanju fizički nesposobnim, slijepim ili nepismenim biračima, zabilježeno je na 10% biračkih mjesta, dok je na jednom biračkom mjestu (083B026A Zvornik) zabilježeno više od 10 slučajeva ove nepravilnosti. Na sedam biračkih mjesta duže su se zadržavale neovlaštene osobe.

 

16: 16 - Podsjetimo: Na glasačkim listićima nalaze se imena 7.258 kandidata. Pravo glasa ima više od 3,3 miliona registrovanih glasača koji biraju članove Predsjedništva BiH, te članove organa vlasti za državni i entitetske parlamente, kao i za kantonalne skupštine. 

CIK je ovjerio 145 politička subjekta - 90 stranaka, 17 nezavisnih kandidata i 38 koalicija.

 

15: 55 - Jedna stanovnica Mostara prijavila je da je na spisku pronašla ime svoje majke koja je preminula prije nekoliko godina. 

 

15:44 - Šef Operativnog štaba akcije "Opći izbori 2022" Rahman Alić potvrdio je za Fenu da je jedna osoba na biračkom mjestu u Doboju  fizički napala na službenika/posmatrača OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), zadavši mu udarac šakom u predjelu glave. Incident je u međuvremenu prijavljen PU Doboj, gdje je napadač na OSCE-ovog posmatrača saslušan.

 

15: 40 - Operativni štab akcije "Opći izbori 2022" ocijenio je da je sigurnosna situacija u vezi s dosadašnjim odvijanjem izbornog procesa u Bosni i Hercegovini zadovoljavajuća. Prema podacima ovog štaba, dosada je zaprimljeno ukupno 19 prijava koje se odnose na određene incidentne situacije, od čega – jedno krivično djelo i četiri slučaja narušavanja javnog reda i mira, te 14 drugih incidenata.

 

15:35 - Izborni dan u Bijeljini protiče kako treba i nijedan incident nije prijavljen Gradskoj izbornoj komisiji, izjavila je Srni predsjednica ove komisije Dijana Savić-Božić.

"Zbog toga što razne priče kruže po portalima i medijima definitivno dolazio do toga da građani izgube motivaciju za izlazak na izbore da ostvare svoje biračko pravo", ocijenila je Božićeva. Štab MUP RS "Izbori 2022" je, međutim, u svom izvještaju naveo da su u Bijeljini zabilježeni incidenti - na jednom biračkom mestu došlo do svađe izmedju posmatrača u vezi sa načinom glasanja starijih osoba. Navedeno je i da je jedna politička stranka u Bijeljini prijavila pokušaj kupovine glasova.

 

15:30 - Zeničanka (ime i prezime poznato redakciji) i za ove je izbore pronašla na biračkom spisku ime oca koji je preminuo prije 17 godina. Još jedna stanovnica Zenice primjetila je na biračkom spisku podatke preminule majke

Na biračkom spisku više upisanih nego punoljetnihČudna igra brojki u ZeniciNa biračkom spisku više upisanih nego punoljetnih

 

15:25 - Bijeljinska BN televizija objavila da je na područje Podrinja stiže veliki broj autobusa iz Srbije, koji dovoze državljane BiH s pravom glasa u Republici Srpskoj.

14:50 - Policija Brčko distrikta je do 12 časova primila šest prijava u vezi sa ometanjem ili kršenjem izbornog procesa, rekla je portparol policije Dževida Hukičević.

Policija o svim prijavama periodično informiše Izbornu komisiju Brčko distrikta kao i Operativni štab akcije "Opšti izbori 2022" sa sjedišem u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

"Policijski službenici su raspoređeni u blizini biračkih mjesta spremni da u svakom momentu, na poziv predsjednika biračkog odbora, pruže traženu pomoć", dodala je Hukičevićeva.

Napomenula je da građani sve nepravilnosti u vezi sa izbornim procesom mogu da prijave Policiji Brčko distrikta na brojeve telefona 122 i 049 233 200.

 

14:40 - Na biračkom mjestu Perin Han 1 u Zenici zabilježeno je nedozvoljeno fotografisanje glasačkih listića, piše 072info. Naime, Zeničanin je po završetku glasanja odlučio fotografisati za koga je glasao, što su uočili prisutni. On je zaveden u zapisnik, a zbog ovog prekršaja predviđena je kazna od 3.000 KM.

 

14:25 - U 10.25 časova stanici Bijeljina 1 prijavljeno je da je R.P. u autopraonici preko puta Osnovne škole ''Knez Ivo od Semberije'' davao novac glasačima.

Po ovoj prijavi postupaju policijski službenici Policijske uprave Bijeljina, a obaviješten je i dežurni tužilac OJT Bijeljina.

 

14:10 - Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Distrikt Brčko Jonathan Mennuti pozvao je sve glasače u Distriktu Brčko da iskoriste svoje demokratsko pravo i glasaju na Općim izborima, te tako aktivno učestvuju u odlučivanju ko će voditi ovu zemlju naredne četiri godine.

U proteklih nekoliko godina, građani i građanke Brčkog su imali priliku da se uvjere kako se stagnacija može preokrenuti kada postoji politička odgovornost i aktivno učešće, kako vladajuće većine tako i opozicije, te svijest o zajedničkom cilju, a to je prosperitet za cijelu zajednicu.

Predstoji još mnogo posla da se uradi, ali je Brčko pokazalo pravu putanju za izlazak iz blokade. Sada je trenutak da se ista promjena kursa zahtijeva i na drugim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini. A to počinje izborima.

Prvi zamjenik visokog predstavnika/supervizor Mennuti je izrazio punu podršku nadležnim tijelima koja rade na tome da osiguraju integritet i neometano provođenje izbornog procesa.

Međunarodna zajednica je tu kao pouzdan partner da pomogne građanima i institucijama ove zemlje, kako bi se Bosna i Hercegovina vratila na put prosperiteta koji građani i građanke ove zemlje zaslužuju, zaključio je Mennuti.

 

13:50 - Podsjetimo još jednom na važne napomene u vezi s ovogodišnjim izborima:

- da biste mogli glasati ponesite jedan od važećih dokumenata države Bosne i Hercegovine - ličnu kartu, vozačku dozvolu ili pasoš.

- obratite pažnju na jedan novi detalj: na svakom glasačkom listiću, na prednjoj strani u donjem lijevom uglu, ispod uputstva za glasanje, mora biti utisnut sigurnosni štambilj, a sa desne strane potpis člana biračkog odbora zadužen za izdavanje glasačkih listića.

- glasačka kabina je na ovim izborima okrenuta prema biračkom odboru i posmatračima kako bi se spriječila mogućnost slikanja ili zamjene listića.

- izborna šutnja traje do 19:00, odnosno proglašenja biračkih mjesta zatvorenim. Zabranjena je svaka politička aktivnost, medijsko izvještavanje o istoj te aktivnost kojom se ometa ili opstruira izborni proces.

 

13:30 - Ambasador SAD u BiH Michael Murphy danas je obilazio glasačka mjesta i poslao poruku o važnosti izbora za demokratiju svake zemlje, pa i BiH.

„Organizacije civilnog društva igraju ključnu ulogu u posmatranju i izvještavanju o izborima. Hvala Koaliciji 'Pod lupom' za doprinos izbornoj transparentnosti i integritetu“, navedeno je na Twitter profilu Ambasade SAD.

 

13:10 - MUP Republike Srpske saopštio je da je tokom današnjih izbora zabilježeno nekoliko prijava krivičnih djela. Zanimljivo je da su na području opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža zaplijenjene naočale za snimanje.

„V. J. je na pomenutom izbornom mjestu došla sa naočarama za snimanje nepoznate marke. Navedeni predmet je privremeno oduzet od strane policijskih službenika PS Istočno Novo Sarajevo. O svemu navedenom obavješten dežurni tužilac OJT Istočno Sarajevo koja će se o kvalifikaciji događaja naknadno izjasniti. U 9.30 časova prijavljeno da je u Ulici Druge sarajevske brigade, mjesto Vojkovići, opština Istočna Ilidža S. M. naočarima za snimanje snimio izborni listić koji mu je od strane izborne komisije oduzet. Licu su u PS Istočna Ilidža oduzete naočale te je o svemu navedenom obavješten dežurni tužilac koja će se o kvalifikaciji događaja naknadno izjasniti“, saopšteno je iz MUP RS.

 

12:50 - Rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald pozvala je sve one koji imaju pravo glasa u BiH da iskoriste priliku i da glasanjem na Općim izborima promijene stanje u državi.

Poručila je da svi imaju šansu da izlaskom na izbore doprinesu promjenama i naglasila kako ovim putem potiče sve da iskoriste priliku za zagovaranje tema koje nas ujedinjuju, a ne razdvajaju.

"Ponovno osmišljavanje obrazovnog sistema, reforma preopterećenog zdravstvenog sistema, preusmjeravanje prema poslovima 21. vijeka, promicanje čišće i zelenije energije i pomicanje prema društveno osjetljivijim javnim budžetima kako niko ne bi bio zapostavljen, niti zaboravljen", naglašava zvaničnica UN-a.

 

12:35 - U selu Čengić kod Bijeljine jedna uslovno rečeno, zanimljivost, javlja BN televizija.

U tom selu zbog izbora čak je 80 ljudi slijepih i trebaće im pomoć drugog lica kod glasanja. Sve potvrde da su mještani tog sela "preko noći" oslijepili potpisala je direktorica bijeljinskog Doma zdravlja Danijela Đukin.

Kako saznaje BN, glasanje na biračkom mjestu u tom selu je bilo skoro dva sata prekinuto, ali je nedavno nastavljeno.

Najzanimljivije je bilo kada su mještani tog sela počeli da prepoznaju ljude, koji juče nisu bili, a danas su slijepi i imaju vodiče za glasanje. Pošto se radilo o većem broju takvih slučajeva glasanje je prekinuto. Naknadnim provjerama je ustanovljeno da se radi o 80 lica, kojima su potvrde izdate u skorije vrijeme i to od direktorice Doma zdravlja Bijeljina.

 

12:25 - Portparol Uprave policije USK Bahrudin Dželalagić saopćio je da su u USK od otvaranja biračkih mjesta policiji prijavljena dva incidenta.

U Sanskom Mostu, u mjestu Modra, posmatrač je prijavio predsjednika biračkog odbora da je prije otvaranja biračkog mjesta unio više ispunjenih glasačkih listića. S ovim incidentom, prema riječima Dželalagića, upoznato je i Tužilaštvo USK. Uviđaj i istraga su u toku.

Drugi incident desio se u Velikoj Kladuši gdje je predsjednik biračkog odbora fizički napadnut od jednog glasača, što je okarakterisano kao kršenje javnog reda i mira, naveo je u izjavi za RTV USK Bahrudin Dželalagić, portparol Uprave policije USK.

 

12:15 - Izlasnost do 11 sati je 14 posto, saopćeno je iz CIK-a na prvoj današnjoj konferenciji za medije. To je za tri posto više u donosu na izbore 2018. godine. "Ovaj procenat je i veći ako se ima u vidu da nam još uvijek nisu dostavljeni u sistem podaci iz Gradačca, Tuzle, Tešnja i Novog Travnika", istakao je predsjednik CIK-a Suad Arnautović.

Podsjetio je Arnautović na sve dosadašnje incidente: "Ukupan broj prijavljenih događaja koji se smatraju incidentalnim je devet. Od toga u FBiH četiri, u RS-u jedan i u Brčkom četiri. Imamo sumnju u jedno krivično djelo u RS-u, a zabilježeno je remećenje javnog reda i mira u dva navrata i to u Federaciji BiH", pojasnio je Arnautović.

foto: Adi Kebo (zurnal.info)

 

Još jednom je podsjetio i na problem u vezi sa članovima biračkih odbora, gdje političke stranke na nekim mjestima povlače članove biračkih odbora koje su ranije predložili: "To je situacija koju smo predvidjeli i procijenili da će se desiti. Apelujemo na zakonodavca da razmotri ova pitanja i ocijeni da li je ovakav način predlaganja članova biračkih odbora dobar za BiH."

 

11:50 – Pet članova biračkog odbora Hozići u Novom Gradu uhapšeno je zbog sumnje da su počinili krivično djelo izborna prevara, izjavio je glavni tužilac Mladen Mitrović.

Mitrović je naveo da su uhapšeni po naredbi Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru i dodao da je u kontaktu sa Tužilaštvom BiH.

„Zajedno preduzimamo dalje aktivnosti u vezi sa istragom u ovom predmetu“, dodao je Mitrović za Srnu.

Uhapšen kompletan birački odbor iz HozićaOZNAČENI LISTIĆI U NOVOM GRADUUhapšen kompletan birački odbor iz Hozića

 

11:35 - U Brčkom su otvorena sva biračka mjesta, a manjih tehničkih problema bilo je na osam biračkih mjesta zbog čega su utvrđena kašnjenja u njihovom otvaranju. Tri biračka mjesta s otvaranjem su kasnila nešto značajnije, a najduže kašnjenje je bilo ono od 45 minuta.

„Razlozi kašnjenja su ponovno prebrojavanje glasačkih listića, s obzirom na to da se u Distriktu Brčko radi dupli posao jer se glasa za oba nivoa, odnosno za oba bh. entiteta“, rekla je predsjednica Izborne komisije Distrikta Brčko Andrea Mrkonjić.

 

11:30 - Izborni dan u Zvorniku protiče burno.

Naime, Mustafa Arifović, predsjednik Gradske izborne komisije u Zvorniku, rekao je N1 da su na pojedinim biračkim mjestima neki članovi biračkog odbora odustali od izbornog procesa.

“Neki imaju namjeru da se vrate, ali nisam siguran je li to dozvoljeno. Odustali su i pojedini posmatrači, ali akcenat je na članovima biračkih odbora”, rekao je Arifović.

 

11:20 - Održana je i prva konferencija za medije Koalicije „Pod lupom“. Ponovljeni su podaci izneseni u ranijem saopćenju, te je upozoreno na kršenje izborne šutnje.

„Slučajevi kršenja izborne šutnje najčešće se odnose plaćeno oglašavanje na društvenim mrežama, pojedinačne slučajeve oglašavanja preko vibera, neplaćeno promovisanje političkog subjekta na društvenim mrežama, telefonske pozive političkih subjekata biračima, izvještavanje medija o aktivnostima političkog subjekta, čak i emitovanje promotivnih spotova. Neki od ovih slučajeva već su prijavljeni CIK-u“, istakla je Jelena Tanasković Mićanović.

 

11:05 - Biračko mjesto 018, Mjesna zajednica Ciglane u Sarajevu, jutros je otvoreno sa zakašnjenjem od više od sat vremena, jer je predsjednik Biračkog odbora prespavao.

"Kasnili smo sa otvaranjem sat i 20 minuta. Razlog je što je predsjednik Biračkog odbora prespavao. Bukvalno smo morali obavijestiti policiju da nema predsjednika, pa su oni otišli na njegovu adresu. Došao je, šta će čovjek, radi noćnu smjenu i prespavao je", potvrdili su u Opšinskoj izbornoj komisiji Centar.

Biralište će biti otvoreno sat i 20 minuta duže.

 

10:50 - Opštinska izborna komisija (OIK) Novi Grad smijenila je birački odbor na biračkom mjestu Hozići, gdje su utvrđene nepravilnosti i nije počelo glasanje.

"Članovi OIK-a su posjetili biračko mjesto u Hozićima i utvrđene su nepravilnosti, označeni glasački listići za sve nivoe vlasti. O svemu su obaviješteni Centralna izborna komisija, policija i tužilaštvo", rekao je Srni predsjednik OIK-a Ljuban Knežević.

On je dodao da će novi birački odbor utvrditi stanje na biračkom mjestu, na osnovu čega će biti donesena odluka da li će početi izborni proces u Hozićima.

Knežević je naveo da birački odbor u Hozićima ima pet članova, te da je na izvodu iz redovnog biračkog spiska 527 birača.

Ostala biračka mjesta u Novom Gradu, 51 redovno i jedno biračko mjesto za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, otvorena su jutros u sedam časova.

 

10:45 - U Bijeljini za dva sata glasalo iznad sedam odsto birača.

Odziv birača bolji je nego prethodnih godina i do devet časova glasalo je 7,03 odsto upisanih u birački spisak koji ima 110.111registrovanih birača, rekla je novinarima predsjednik Gradske izborne komisije Dijana Savić Božić.

 

10:40 - U Istočnom Sarajevu glasanje protiče bez problema, uvjerio se visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, nakon što je obišao biračko mjesto u zgradi Elektrotehničkog fakulteta.

Iz koalicije Pod lupom javili su da je od jutros zabilježeno jedno kršenje izbornog procesa i to u Novom Gradu, gdje je glasanje zaustavljeno. Na biralištu u Hozićima, kako smo jutros pisali, pojavila su se dva bunta označenih glasačkih listića. Policija je na terenu.

 

10:30 - O izborima u Bosni i Hercegovini pisao je i Reuters. Naglašavaju da je u kampanji dominirala nacionalistička retorika i da mnogi u BiH sumnjaju u to da će biti izabrani lideri koji će se fokusirati na reforme za rješavanje nefunkcionalne ekonomije i deblokiranje puta zemlje ka članstvu u Evropskoj uniji.

„Bh. zakonodavci imaju najveće plate u regionu i brojne pogodnosti, ali broj zakona usvojenih za rješavanje stvarnih pitanja reformi tržišta, radnih mjesta, loše vladavine prava, korupcije i organiziranog kriminala je nesrazmjerno mali. Mladi ljudi su masovno emigrirali, razočarani političkim sistemom zasnovanim na etničkim i porodičnim vezama. Strana ulaganja su oskudna posljednjih godina zbog političke nestabilnosti i prijetnji secesijom, a kreću se između 400 i 500 miliona eura godišnje. Vladajuće stranke redovno odbijaju zakone koji imaju za cilj ublažavanje poreskih i regulatornih opterećenja za preduzeća i građane. BiH je u augustu zabilježila godišnju stopu inflacije od 16,8%, jednu od najviših u Evropi, dijelom uzrokovanu ratom u Ukrajini“, navodi se, između ostalog, u Reutersovoj analizi.

 

10:15 - Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler rekao je da su izbori način da se situacija u BiH promijeni.

"U Bosni i Hercegovini prečesto možete čuti riječi 'ne zanima me politika'. Zaista ima mnogo toga što vam se ne treba sviđati i što treba odbaciti u vezi sa aktuelnim stanjem politike u ovoj zemlji. Ali, način da to promijenite je glasanjem, a ne okretanjem leđa", naveo je Sattler.

Naglasio je kako je potrebno da se glas građana čuje.

"Izbori se tiču kvaliteta zdravstvene zaštite i obrazovanja, stvaranja uslova za rast ekonomije i više radnih mjesta, borbe protiv korupcije, zaštite životne sredine pa čak i zbližavanja ljudi, umjesto podjela izazivanjem straha i vještačkih kriza. Radi se o izgradnji zemlje koja ostvaruje napredak u pitanjima koja su vama važna. Što više mrzite trenutne političke igre, to je više razloga da glasate 2. oktobra. Neka se vaš glas čuje", naveo je Sattler.

 

10:10 - Izborne nepravilnosti ili uskraćivanje biračkog prava možete prijaviti opštinskoj/gradskoj izbornoj komisiji ili CIK BiH. https://izbori.ba

Izborne nepravilnosti poput prevara, kupovine glasova, pritisaka na birače i slično možete prijaviti policiji i/ili tužilaštvu.

 

10:00 - Centralna izborna komisija BiH saopćila je da su jutros otvorena biračka mjesta za glasanje na Općim izborima u BiH, te da su sa radom počela i 352 mobilna tima.

"Pojedina biračka mjesta u BiH nisu otvorena tačno u 7 sati. Razlozi su uobičajeni kao i na ranije održanim izborima: nisu na vrijeme izvršene pripreme za otvaranje biračkog mjesta, nedolazak ili kašnjenje članova biračkog odbora i slično", naveli su iz CIK-a BiH.

Kašnjenja u otvaranju biračkog mjesta su bila u prosjeku od 15 do 30 minuta. Odziv birača do 11 sati CIK BiH će saopćiti na konferenciji za medije u 12 sati.

 

9:55 - Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović pozvao je sve birače u Bosni i Hercegovini da iskoriste svoje pravo, te da izađu na izbore. „Ovo je najbitniji izlazak u godini za sve nas i pozivam sve da glasaju“, rekao je Arnautović.

 

9:45 - Na biračkom mjestu u Majevcu na području Doboja jutros je prijavljen problem sa posmatračima PDP-a i Pokreta za pravdu i red Nebojše Vukanovića, izjavio je predsjednik dobojske Gradske izborne komisije Nenad Paleksić.

On je naveo da im je taj problem prijavljen već u šest časova.

„Posmatrači sa urednom akreditacijom ispred dva politička subjekta došli su u šest časova, ušli u biračko mjesto da bi nakon toga došli novi posmatrači sa njihovim šefovima izbornih štabova i insistirali da se izvrši zamjena i vršili pritisak na izbornu komisiju da mi to promjenimo“, rekao je Paleksić.

On je naveo da je stvar političkog subjekta da odlučuje o rasporedu svojih akreditovanih posmatrača, a ne GIK-a.

 

9:35 - Američka senatorka Jeanne Shaheen, koja danas boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, posjetila je biračko mjesto u Drugoj gimnaziji u Sarajevu.

Kazala je da je vrlo sretna što je stigla u Sarajevo i što ima priliku da učestvuje u posmatračkoj misiji OSCE-a.

„Proces glasanja teče bez problema. Nadam se da će tako ostati do kraja dana“, navela je.

Američki ambasador u BiH Michael Murphy i Shaheen u toku dana će posjetiti birališta - Gimnaziju Dobrinja u Sarajevu te Elektrotehnički fakultet i Srednju školu "28. juni" u Lukavici.

 

9:30 - Bugojanska policija juče je na jednom od biračkih mjesta provjeravala prijavu zbog kršenja izbornog procesa, jer je predsjednik biračkog odbora sa još dvije osobe unio kartonski paket na biralište. Utvrđeno je da nema nepravilnosti.

Iz policije je potvrđeno da je stanici Bugojno stigla prijava u 18.15 sati. Tokom provjere prijave, na mjesto su stigli i brojni predstavnici stranaka te članovi izborne komisije.

"Odmah po zaprimanju prijave Odsjek kriminalističke policije PU Bugojno je formirao uviđajnu ekipu koja je zajedno sa predsjednikom općinske izborne komisije Bugojno izašla na lice mjesta gdje su utvrdili da predmetno glasačko mjesto nije narušeno", potvrdio je portparol MUP-a SBK Hasan Hodžić.

On je kazao da "tokom uviđaja nisu pronađeni predmet niti tragovi koji bi ukazivali na postojanje nekog krivičnog djela".

Nezvanično, riječ je o Hamidu Bajriću, koji je predsjednik komisije iz SDA na ovom mjestu te Sanelu Alagiću koji je član komisije, takođe iz SDA.

 

9:25 - Iz Koalicije za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ saopćili su da su u 89 % slučajeva svi članovi biračkog odbora su bili prisutni na biračkim mjestima u 6:00 sati. Na skoro svim biračkim mjestima nisu zabilježeni problemi s izbornim materijalom, dok na manje od 1% posmatranih biračkih mjesta glasački listići nisu ručno brojani.

Zabrinjava podatak da na skoro 23% biračkih mjestu u zemlji nije izvješena lista članova biračkog odbora na kojem se vidi naziv političkog subjekta za svakog člana biračkog odbora, a što je obaveza. Na skoro 8% biračkih mjesta lista je izvješena, ali na njoj stoji šifra umjesto naziva političkog subjekta.

Na skoro svim biračkim mjestima glasačka kutija je pokazana prazna prije otvaranja biračkih mjesta.

Ukupno 79 % biračkih mjesta otvoreno je tačno u 7:00 sati, do 7:15 otvoreno je 18% biračkih mjesta, a preostala biračka mjesta otvorena su s kašnjenjem do sat vremena.

Na svim biračkim mjestima je osigurana tajnost glasanja, odnosno glasačke kabine su postavljene na način da niko ne može vidjeti za koga je birač glasao, ali u skladu sa novom procedurom prema kojoj je otvor glasačke kabine okrenut prema posmatračima i članovima biračkih odbora.

Iz Koalicije „Pod lupom“ podsjetili su na teško kršenje Izbornog zakona koje je zabilježeno u Novom Gradu u Republici Srpskoj, gdje je glasanje zaustavljeno. Slučaj se odnosi na donošenje dva bunta označenih glasačih listića na biračko mjesto u Hozićima (007B051).

 

9:15 - Od ukupno 2.140 biračkih mjesta, u Republici Srpskoj još nije otvoreno sedam, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Iz MUP-a su naveli da je riječ o po jednom biračkom mjestu na području policijskih uprava Prijedor, Zvornik i Banjaluka i četiri biračka mjesta na području Bijeljine.

"Zbog održavanja Opštih izbora, lokacije za izdavanje ličnih dokumenata MUP-a rade danas do 19 sati", navodi se u saopštenju.

 

09:00 - Na biračkom mjestu 007B051 u Novom Gradu pojavili su se označeni glasački listići (dva bunta).

Slučaj je prijavljen i policija je na terenu, potvrdila je za Oslobođenje Jelena Mićanović-Tanasković, koordinatorka za javne politike Koalicije pod lupom.

Na ovom biračkom mjestu zasad je obustavljeno glasanje.

 

8:50 - Četiri državna tužioca odlukom v.d glavnog tužioca Milanka Kajganića raspoređeni su od jutros regionalnim centrima SIPA-e u četiri grada – Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli, a povodom održavanja Opštih izbora.

Ovo je prvi put da državni tužioci imaju dežure u izbornom ciklusu u regionalnim centrima četiri grada. U drugim gradovima su angažovani tužioci okružnih, odnosno kantonalnih tužilaštava.

Angažovanje tužilaca na izbornim biralištima bi trebalo osigurati transparentniji izborni ciklus, ali i ubrzati institucionalne postupke u slučaju da budu evidentirana krivična djela.

Za krivična djela izbornih prevara predviđene su kazne zatvora od tri do pet godina.

 

8:40 - Na dva biračka mjesta u Goraždu, u Srednjoj tehničkoj školi i na Trgu branilaca Goražda, su iz tehničkih razloga zabilježena kašnjenja, potvrđeno je iz Gradske izborne komisije.

foto: Adi Kebo (zurnal.info)

 

8:30 - Prvi put na dan opštih izbora u BiH je aktiviran TV kanal Centralne izborne komisije (CIK) BiH putem kojeg će se moći pratiti sve aktivnosti ovog tijela.

Iz CIK su naveli da žele na digitalan, transparentan i prije svega pristupačan način predstaviti sve aktivnosti tokom izbornog dana sa informacijama dostupnim u realnom vremenu putem svog zvaničnog YouTube kanala.

 

8:25 - Kako prenosi BHRT, u Zenici nisu na vrijeme otvorena sva biračka mjesta.

Predsjednik GiK-a Zenica Muamer Kovač u izjavi za Fenu navodi kako na četiri biračka mjesta nije došao po jedan član biračkih odbora. Na jednom izbornom mjestu je došlo do zamjene izbornog materijala te je počela aktivnost na njegovom izmještanju.

Podsjetimo, u Zenici ni 12 sati prije otvaranja biračkih mjesta nije bio poznat konačan spisak biračkih odbora, zbog problema s odustajanjem predsjednika i članova biračkih odbora.Predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović priznao je da postoje problemi zbog odustajanja pojedinih predsjednika i članova biračkih odbora, ali da postoji uobičajena procedura gdje se u tom slučaju pozivaju članovi s rezervne liste.

„Mi smo žrtve jednog sistema u kojem političke stranke imaju monopol nad predlaganjem članova biračkih odbora“, istakao je Arnautović.

 

8:20 - Jedno biračko mjesto u opštini Šipovo jutros nije otvoreno na vrijeme zbog kašnjenja člana biračkog odbora, rekla je Srni predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) Vida Rakita.

U opštini Kostajnica dva biračka mjesta otvorena su sa zakašnjenjem, a ostalih 12 na vrijeme, u sedam časova, rekla je predsjednik OIK-a Mirjana Krnjajić. Kašnjenje je zabilježeno zbog prebrojavanja glasačkih listića.

U opštinama Istočno Novo Sarajevo, Novi Grad, Novo Goražde i Prnjavor biračka mjesta otvorena su sa zakašnjenjem, jer izborni materijal nije bio provjeren.

U Skelanima su građani 15 minuta morali da čekaju predsjednika biračkog odbora.

 

8:10 - Građani Bosne i Hercegovine izlaze na izbore. Situacija je ozbiljna, kazao je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit i dodao da "ne postoji opasnost od rata u Bosni i Hercegovini, ali je politička kriza veoma duboka“, piše u opširnoj analizi DW.

„Siromaštvo je u porastu, a nezaposlenost iznosi oko 16%. Sve veći broj ljudi napušta zemlju. Oko pola miliona otišlo je od 2013. godine, a samo prošle godine BiH je napustilo 170.000 građana. BiH imala je nešto manje od 4,4 miliona stanovnika od 1991. do 2020. godine. Sada je taj broj pao na na samo 3,3 miliona. Većina stanovništva otišla je u zemlje EU. Pridruživanje EU bio je cilj svih političkih snaga u zemlji više od 25 godina. Međutim, iako je BiH službeno prijavljena za članstvo u 2016. godini, još je daleko od statusa kandidata. Brisel joj je zadao 14 zadataka, koje bi država morala da ispuni prije otvaranja pregovora o pristupanju. Do danas nijedan od tih zahtjeva nije ispunjen“, podsjeća DW.

 

7:50 - Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovni Kristijan Šmit pozvao je građane BiH da na današnjim Opštim izborima iskoriste demokratsko pravo glasa i učestvuju u definisanju smjera države za naredne četiri godine.

„Postoje mnogi nagomilani problemi koji čekaju vaše političke predstavnike da zasuču rukave i nađu rješenja, jer život ne stoji u mjestu. Kroz pandemiju korona virusa, rat u Ukrajini, rastuću inflaciju i nadolazeću energetsku krizu vidjelo se da uvijek postoje novi izazovi, a institucije BiH na svim nivoima moraju biti u stanju da odgovore na te izazove. U protivnom će vaša djeca odgovoriti tako što će otići iz ove zemlje“, rekao je Šmit.

Istakao je da beskrajne političke blokade moraju prestati.

„Ne može više biti vlada u tehničkom mandatu, a institucije moraju raditi kako bi napokon iskorijenile diskriminaciju iz izbornog sistema ove zemlje“, poručio je.

Njegova kancelarija, upozorio je, pratiće današnji izborni proces.

„Intervenisaću, ako bude neophodno, da bismo obezbijedili da se vaša volja, kao glasača, poštuje“, zaključio je Šmit.

 

7:35 - Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael Murphy pozvao je građane da glasaju i oblikuju onakvu BiH kakvu žele te da smijene one čijim djelovanjem nisu zadovoljni.

“Možda osjećate razočarenje ili ljutnju zbog stanja u kojem je BiH danas. Izborni dan je vaša prilika da kažete svojim liderima šta mislite o njihovim postignućima i njihovim neuspjesima. To je prilika da ih pozovete na odgovornost”, poručio je Murphy.

Naglasio je da izbori nisu samo za političare koji se obraćaju građanima, nego za građane - da se obratite političarima.

“Ako ne smatrate da su vaši izabrani predstavnici služili dobro protekle četiri godine, onda ih smijenite, izaberite nekog novog. Ako četiri godine od sada smatrate da ni nove osobe nisu ništa bolje, onda smijenite i njih. Bez aktivnog sudjelovanja građana, demokratija se vremenom raspada. Ili potpuno propada ili korumpirane elite zarobe institucije za svoje vlastite ciljeve, održavajući izgled demokratije, ali izdubljujući njenu srž. Na kraju, vi činite da demokracija funkcionira sudjelovanjem, tako da što ćete učiniti da se vaš glas čuje i glasanjem”, zaključio je Murphy.

 

7:20 - Predsjednik izborne komisije u Mjesnoj zajednici Glavice Hamid Bajrić priveden je u MUP Bugojno, jer je, nakon što su otišli članovi komisije, zajedno sa Sanelom Alagićem (SDA) na biračko mjesto unio nove kutije sa izbornim materijalom.

Bajrić i Alagić su privedeni po prijavi policajca koji je čuvao to biračko mjesto. Informaciju su za portal "Avaza" potvrdili iz Dežurnog operativnog centra MUP-a SBK.

 

7:00  - Vrijeme je za otvaranje 5.903 biračka mjesta koja će biti otvorena do 19:00 sati.

 

Važna napomena: da biste mogli glasati ponesite jedan od važećih dokumenata države Bosne i Hercegovine - ličnu kartu, vozačku dozvolu ili pasoš.

Obratite pažnju na jedan novi detalj: na svakom glasačkom listiću, na prednjoj strani u donjem lijevom uglu, ispod uputstva za glasanje, mora biti utisnut sigurnosni štambilj, a sa desne strane potpis člana biračkog odbora zadužen za izdavanje glasačkih listića.

Glasačka kabina je na ovim izborima okrenuta prema biračkom odboru i posmatračima kako bi se spriječila mogućnost slikanja ili zamjene listića.

Izborna šutnja traje do 19:00, odnosno proglašenja biračkih mjesta zatvorenim. Zabranjena je svaka politička aktivnost, medijsko izvještavanje o istoj te aktivnost kojom se ometa ili opstruira izborni proces.

(zurnal.info)