ZAKON JAČEGA:HIFA-OIL ne želi napustiti benzinsku pumpu koju mjesecima koristi bespravno
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

ZAKON JAČEGA: HIFA-OIL ne želi napustiti benzinsku pumpu koju mjesecima koristi bespravno

Nije problem da izađemo ali ta pumpa neće više proraditi nikada - napisao je vlasnik HIFA-OIL Izudin Ahmetlić vlasnici benzinske pumpe u Banovićima koja je tražila da napusti objekat koji HIFA koristi bez validnog ugovora

HIFA-OIL ne želi napustiti benzinsku pumpu koju mjesecima koristi bespravno
Foto: Adi Kebo/zurnal.info

Kompanija HIFA-OIL već mjesecima uzurpira imovinu privatne firme Eliden iz Banovića, unatoč sudskim presudama, nalazima inspekcije i protivljenju vlasnika. HIFA-OIL jednostavno odbija izaći iz njihovog posjeda, benzinske pumpe koja više nema ni struju već radi na agregat priključen prije nekoliko mjeseci. 

Firma Eliden bavi se prometom nafte. Osim višemilionske imovine u vrijednosti firme, u svom vlasništvu imaju i benzinsku pumpu na ulazu u Banoviće. Zbog porodičnih okolnosti i dugovanja u koja je Eliden upao, 2016. godine sklapaju ugovor sa kompanijom HIFA-OIL, kojim joj u zakup na pet godina daju benzinsku pumpu. Nakon isteka ugovora, vlasnik – Eliden, ne želi potpisati novi i produžiti zakup već vratiti imovinu u svoj posjed. Ali iz HIFA-OIL to odbijaju. 
Direktorica Elidena Begajeta Avdić tada šalje zahtjev Elektroprivredi za isključenje struje na pumpi koja je njeno vlasništvo. EP udovoljava zahtjevu, prekida napajanje električnom energijom ali HIFA tada na pumpi instalira agregat na koji ovaj objekat radi već mjesecima. 
Zbog agregata koji je postavljen, buke i zagađenja koje je proizvodio, žalili su se radnici okolnih objekata, pa je tada zamijenjen novim. 
Pumpa iz koje HIFA ne želi izaći je 10. na listi najprometnijih objekata u njihovom vlasništvu u zemlji i dnevni promet na njoj je oko 15 hiljada KM, upozorava Begajeta Avdić za Žurnal. 


Kantonalni sud u Tuzli u presudi donesenoj 15.6. ove godine jasno navodi da HIFA-OIL nema validan ugovor za korištenje i da je dužna objekat predati natrag u vlasništvo kompanije Eliden. 
Osim toga, inspekcijski nadzor izvršio je i federalni tržišni inspektorat FUZIP-a, kažu u ovoj instituciji za Žurnal:
Shodno utvrđenom činjeničnom stanju, postupajući inspektor je donio (prvostepeno) rješenje o upravnoj mjeri kojim se naređuje pravnom odnosno odgovornom licu da obezbijedi validan ugovor o zakupu poslovnih prostorija za obavljanje trgovačke djelatnosti - trgovina na malo motornim gorivima u specijaliziranim prodavnicama i trgovina na malo u nespecijaliziranim prodavnicama pretežno hranom, pićima i duhanskim prodavnicama u roku od 15 dana od dana prijema rješenja, uz naređenje da o tome odmah,  a najkasnije u roku od tri dana od dana izvršnosti rješenja obavijesti postupajućeg inspektora o izvršenju naložene upravne mjere.

Prvostepeno rješenje nije konačno i izvršno, pa stranka ima pravo na podnošenje žalbe Federalnom ministarstvu trgovine u roku od 8 dana od dana prijema rješenja, što je kompanija HIFA-OIL i uradila i 7.11.2022. žalila se Federalnom ministarstvu trgovine.

Begajeta Avdić žalila se brojnim institucijama – inspekcijama, poreskim upravama, FERK-u, podnijela opoziv za vodnu dozvolu… 
Za sve to vrijeme bila je izložena ucjenjivačkom ponašanju vlasnika kompanije HIFA. U jednoj od poruka u koju smo imali uvid Izudin Ahmetlić, vlasnik kompanije, piše joj:
Nije problem da izađemo ali ta pumpa neće više proraditi nikada, i kako će se sve to završiti samo bog zna

U jednom trenutku, priča Begajeta, rečeno joj je da će imovina biti vraćena njenom bivšem suprugu:
- Nudili su mi ugovor fiktivni da sam saglasna da ostanu, govorili da će predati mom bivšem suprugu u posjed. Nekad u septembru su me pozvali na primopredaju, ali su me naknadno obavijestili mailom da primopredaje neće biti. Iako ih je na to da prostor moraju napustiti upozoravala i moja advokatica i pravosudni organi, još uvijek su tamo i Eliden sada trpi velike gubitke zbog toga. 


Poresku upravu, odjel u Banovićima, pitali smo da li poreski obveznik HIFA-OIL uredno plaća porez za ovaj objekat i promet koji ostvaruje za koji nema validan ugovor. Uputili su nas da informacije tražimo od nadležnih organa!? Prema informacijama Žurnala, Poreska uprava Tuzla tražila je od odjeljenja u Banovićima da traži od kompanije ugovor o zakupu, ali taj ugovor nije dostavljen odjelu u Banovićima. 
Kompaniju HIFA-OIL pitali smo zbog čega ne poštuju presude i inspekcijske naloge te da li imaju validan ugovor. Nisu nam odgovorili. 
Ranije, HIFA je Begajeti nudila da proda svoj udio u kompaniji (u kojem suvlasništvo ima i njen bivši suprug) za million i po KM:

Prvo su mi rekli da je moj bivši suprug pristao na to. Naravno da sam odbila jer nisam budala, znam da moja firma vrijedi mnogo više. Rekli su mi samo – toliko dajemo

Proteklih mjeseci Begajeta se pismeno obraćala kompaniji HIFA-OIL:
Pozvani ste da najkasnije u roku od četiri dana od prijema dopisa, odmah i bez odlaganja oslobodite benzinsku pumpu, odnosno predmet zakupa i isti predate u posjed oslobođen od svih lica i stvari, shodno pravosnažnoj presudi, te upoznati sa činjenicom da se Eliden izričito protivi vašem ostanku – navodi se u jednom od dopisa. 
Pisala je i MUP-u TK-a, Odsjeku inspektorata zaštite od požara, kao i Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okoliša zbog načina korištenja agregata na pumpi. 

Ništa od toga do sada nije rezultiralo time da Eliden ponovo uđe u posjed dijela svoje imovine, a pumpa i dalje radi nelegalno bez validnog ugovora. HIFA-OIL, prema podacima portala akta prošle godine imala je ukupan prihod 544,2 miliona KM. 

(zurnal.info)