KONFERENCIJA ACCOUNTA I TENDERA:Godišnje se kroz javne nabavke ukrade više od milijardu maraka!

Istražujemo

KONFERENCIJA ACCOUNTA I TENDERA: Godišnje se kroz javne nabavke ukrade više od milijardu maraka!

Preko 75 posto javnih nabavki u Bosni i Hercegovini se odvija tajno, a godišnje se putem javnih nabavki ukrade preko milijardu maraka. Najveći problem je netransparentnost zbog čega je neophodna izmjena Zakona zaključak je današnje konferencije o javnim nabavkama u BiH

Godišnje se kroz javne nabavke ukrade više od milijardu maraka!
FOTO: Adi Kebo/zurnal.info


U Parlamentu Bosne i Hercegovine održana je konferencija Mreže nevladinih organizacija Account i Udruženja Tender   na kojoj je predstavljena Komparativna analiza usklađenosti rješenja i odredbi Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama BiH sa Direktivama Europske unije.

Igor Vukajlović iz Udruženja Tender kaže da se kroz javne nabavke ukrade 1,2 milijarde maraka godišnje.

- Organizovali smo konferenciju kako bi okupili institucije, organizacije i pojedince, koji se bave javnim nabavkama, kako bismo pronašli najbolja rješenja za smanjenje korupcije - kaže Vukajlović.

Posljednji slučaj koji je okupirao medije, kaže Vukajlović je i nabavka automobila Predsjedništva BiH koje je napravilo takvu tehničku specifikaciju da pogoduje samo jednom proizvođaču.

- Kroz konferenciju nastojimo da napravimo Zakon o javnim nabavkama da se takve stvari ne mogu dešavati , da se one na vrijeme sankcionišu kako se ne bi ponavljale- kaže Vukajlović.Igor Vukajlović

Iz udruženja Tender dodaju da je problem u radu institucija, jer od 2014. godine od kada je počela primjena zakona niko nije sankcionisan, pokrenuti su samo postupci ali nisu završeni.

- Iz tog razloga potrebna je promjena regulative kako bi prohodnost za sankcionisanje bila efikasnija. Džaba nam bilo kakav zakon ako ne postoji odgovornost za provođenje tog zakona - navodi Vukajlović.

Direktor Misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u BiH, Peter Duffy  kaže da su veoma zainteresirani i posvećeni borbi protiv korupcije i da su došli pružiti podršku organizacijama civilnog društva i predstavnicima vlasti koji žele da unaprijede ovo pitanje.
 
- Analize već postoje, ljudi razumiju ovaj problem i znaju rješenje. Trebamo samo zajedno da ga implementiramo - kaže Duffy i dodaje da “svi u BiH imaju pravo da znaju kako se troši njihov novac”.

SKRIVENE JAVNE NABAVKE

Direktor Mreže nevladinih organizacija za borbu protiv korupcije - ACCOUNT, Eldin Karić kaže da predstavljena Analiza pokazuje da je potrebna izmjena Zakona o javnim nabavkama i sada svi učesnici treba da krenu u proces izmjena zakona.

- Ukoliko to ne uspijemo, imat ćemo probleme u javnim nabavkama i u narednim godinama. Osnovni cilj je uvjeriti ljude koji su odgovorni za ovu oblast da je potrebno da se nešto uradi. Ne želimo nametati svoja rješenja već na ovaj način ukazati na probleme- kaže Karić.

Karić dodaje da do sada nisu naišli na dobru volju kod nadležnih, svi su svjesni problema i da je potrebna promjena ali niko nije zainteresovan da krene u stvarne procese.

- Najveći problem je netransparentnost javnih nabavki, one nisu javne nego su sakrivene. Povećanje transparentnosti je jedan od osnovnih ciljeva današnje konferencije - kaže Karić i dodaje da javne nabavke moraju stvarno da budu javne, bez direktnih sporazuma i pregovaračkih postupaka koji nisu objavljeni u javnosti.

Direktor Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine, Dženan Salčin kaže da postoji prostor za uređenje procesa javnih nabavki i da je u saradnji sa nevladinim sektorom pripremljen nacrt zakona.

- Prethodnih godina usvajanje nacrta zakona je trajalo i po dvije godine, ja se nadam da će to sada ići puno brže, jer smo svjesni situacija koje imamo. Nastojat ćemo da učinimo javne nabavke transparentnijim, od portala javnih nabavki do toga da se čitav proces odvija elekronskim putem bez kontakta sa ljudima i unaprijed dogovaranja - kaže Salčin.

Predsjedavajuća Gopac mreže parlamentaraca za borbu protiv korupcije Dušanka Majkić, kaže da je   Zakon o javnim nabavkama dobar ali da je problem u implementaciji zakon.

- Institucije BiH ne poštuju Zakon. Ni jedan zakon ne može promijeniti da institucije urade nešto mimo zakona, to se jedino može promijeniti tako što će se zakon doslovce implementirati. – kaže Majkić.

Problem je na Parlamentu što nije dovoljno uporan da kod izvršne vlasti zahtijeva implementaciju obaveza, kaže Majkić i dodaje da “nijedna institucija se nije žalila da zakon nije dobar."

(zurnal.info)