Studentski centar Nikola Tesla:Dva miliona za sanaciju već popravljenog objekta
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Studentski centar Nikola Tesla: Dva miliona za sanaciju već popravljenog objekta

Nema sumnje da je riječ o dvostrukoj predizbornoj akciji. Izvlačenje novca za kampanju vladajućih stranaka i fingiranje radova koji će biti prikazani kao utrošak novčane pomoći iz Srbije

Dva miliona za sanaciju već popravljenog objekta
FOTO: scnikolatesla.com

Vlada Republike Srpske je 20. avgusta ove godine donijela odluku da iz donatorskih sredstava, koja su u vidu jednokratne pomoći stigla iz Srbije, uloži oko dva miliona maraka, u projekat „Rekonstrukcija objekta u Studentskom centru Nikola Tesla Banjaluka“. Prema odluci Vlade RS, objavljenoj u Službenom glasniku RS, nosilac projekta je Javna ustanova Studentski centar „Nikola Tesla“.

 

Prema kredibilnim izvorima iz Vlade RS, ova sredstva biće uložena u sanaciju već saniranog krova Studentskog centra „Nikola Tesla“ 2018. godine. Tada je popravljen krov, koji je sredinom decembra 2017. godine odnio olujni vjetar. Vlada RS je za tu namjenu izdvojila 2,5 miliona. U skladu sa zaključkom Vlade RS, sprovedena je tenderska procedura, a sredinom aprila 2018. godine konačno je potpisan ugovor o sanaciji dva paviljona studentskog doma.

Tada je Studentski centar ”Nikola Tesla” bio zadužen da pokrene postupak naplate štete po osnovu osiguranja imovine i da tim sredstvima učestvuje u finansiranju sanacije objekata Studentskog centra. U pitanju je bila kompletna rekonstrukcija, zamjena svih instalacija.

oštećen krov nakon nevremena 2017.                                          foto:gerila.info

S obzirom na to da su od potpune rekonstrukcije Studentskog doma u Banjaluci prošle samo dvije godine, pitanje je zašto Vlada RS ponovo ulaže dva miliona maraka za rekonstrukciju tog objekta. Ako su radovi od prije dvije godine loše urađeni, pitanje je zašto niko za to ne odgovara, jer je prema Ugovoru, morala postojati garancija za izvršene radove.

Za vrijeme vanrednog stanja u Studentskom domu bile su smještene osobe pozitivne na korona virus, ali su 15. juna izmještene iz tog objekta. Direktor Studentskog centra Dragoslav Topić tada je izjavio da objekat samo treba da se dezinfikuje. Sama dezinfekcija ne košta dva miliona maraka.

Nema sumnje da je riječ o dvostrukoj predizbornoj akciji - izvlačenje novca za kampanju vladajućih stranaka i fingiranje radova koji bi trebalo da pokažu kako vlasti nešto rade. Poseban problem je što Vlada RS nenamjenski troši novac koji donira Srbija, u obnavljanje obnovljenog, što sve ukazuje na čistu prevaru.

(zurnal.info)