Kriminalci u Vijeću ministara BiH:Državu vodili optuženici za ratni zločin, korupciju, zloupotrebu položaja...

Istražujemo

Kriminalci u Vijeću ministara BiH: Državu vodili optuženici za ratni zločin, korupciju, zloupotrebu položaja...

U nekoliko prvih saziva Vijeća ministara BiH bio je i Jadranko Prlić, sad već presuđeni ratni zločinac. Sa optužbama se suočavali i Sadik Ahmetović, Miloš Lučić, Selmo Cikotić, Sven Alkalaj..

Državu vodili optuženici za ratni zločin, korupciju, zloupotrebu položaja...
ministri

Vijeće ministara BiH trebale bi činiti visoko moralne i etične osobe, osobe s integritetom, nikad osuđivane ili optužene, niti na bilo kojih način dovođene u vezu s nekim krivičnim djelom.

Trebale bi, ali to nisu.

NOVI SAZIV, stara djela

Da u vlasti za to niko ne mari dokaz su i posljednja imenovanja četiri ministra od kojih su dvojica pravosnažno osuđivani na uslovne zatvorske kazne, jedan se dovodio u vezu sa porodičnim nasiljem, a protiv jednog se vodilo nekoliko istraga.

Zoran Tegeltija (SNSD) pravosnažno je osuđen na pet mjeseci uslovne kazne pred Osnovnim sudom u Banjoj Luci zbog nesavjesnog rada u službi u vrijeme dok je bio načelnik Sektora za carinsko pravne poslove Uprave carine Banje Luke.

On je bio i u prošlom sazivu Vijeća ministara BiH i to kao predsjedavajući.

Zukan Helez (SDP) pravosnažno je osuđen na uslovnu kaznu od devet mjeseci zbog davanja lažnog iskaza. Presudu je donio Kantonalni sud u Novom Travniku 2022. godine.

Staša Košarac (SNSD) dovodio se o vezu sa porodičnim nasiljem nad svojom bivšom suprugom Sanjom Stanković koja je o tome svjedočila i pred Parlamentarnom istražnom komisijom za utvrđivanje stanja u pravosuđu.

I Košarac je, također, bio u ranijem sazivu,

Istraga se vodila i protiv Nenada Nešića (DNS) da je kao nekadašnji v.d. direktora Puteva Republike Srpske zloupotrijebio položaj, ali je Okružno tužilaštvo Banja Luka i pored obilne dokumentacije o milionskom kriminalu unutar preduzeća obustavilo istragu. Protiv Nešića su podnošene i prijave zbog iznude, reketiranja i primanja mita, ali su one sve odbačene, o čemu je Žurnal opširno pisao.

Sabrana nedjela sadašnjeg opozicionara, bivšeg Dodikovog direktoraBanjalučki tužioci ne vide očiti kriminal Nenada Nešića Sabrana nedjela sadašnjeg opozicionara, bivšeg Dodikovog direktora

Ukoliko pregledamo i ranije sazive izvršne vlasti uvjerit ćemo se da su slična imenovanja duboko ukorijenjena već dug niz godina. Ovo su neki od ministara koji su se suočavali sa istragama ili optužbama.

STARI MINISTRI, ISTA DJELA

U Sudu BiH se trenutno vodi sudski proces protiv Selme Cikotića (SDA) zbog optužbe da je kao ministar odbrane zloupotrijebio položaj i zloupotrijebio državni budžet za oko 9,7 miliona maraka. Optužnica je podignuta u decembru prošle godine dok je Cikotić obnašao funkciju ministra sigurnosti.

Selmo Cikotić u lancu međunarodnih švercera oružjem?OPTUŽNICA PROTIV MINISTRA SIGURNOSTISelmo Cikotić u lancu međunarodnih švercera oružjem?

Cikotić je na tu funkciji došao 2020. nakon što je lider SBB-a Fahrudin Radončić podnio ostavku. Podsjetimo da se i Radončiću ranije sudilo, a krajem 2018. je pravomoćno oslobođen optužbi za ometanje rada pravosuđa i trgovinu uticajem.

Još jedan ministar sigurnosti bio JE u sudskim klupama. Dragan Mektić nakon mandata 2014-2018 optužen je za zloupotrebu položaja i ovlasti odnosno "krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu BiH". Mektić je novembra 2022. nakon drugostepene presude pravomoćno oslobođen krivice.

Optužbe je oslobođen i bivši ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj. Njega je marta 2015. godine Tužilaštvo BiH optužilo zbog krivičnog djela nesavjestan rad u službi jer je donio rješenje o isplati novčane nagrade Ani Trišić Babić, zamjeniku ministra vanjskih poslova BiH, za rad u NATO koordinacijskom timu Vijeća ministara BiH, čime je prekršio Odluku Vijeća ministara po kojoj novčana naknada ne pripada rukovodiocu i zamjeniku rukovodioca institucija BIH.

Godinama je i Nikola Špirić (SNSD) bio u sastavu Vijeća ministara BiH. On se dovodio u vezu sa različitim korupcionim aferama zbog čega su vođene neke manje istrage, ali nijedna nije rezultirala optužnicom. Bh. pravosuđe nije bilo sposobno da optuži Špirića, ali su ga zato američke vlasti stavile na crnu listu.

Podsjećamo na koruptivne afere u kojima je učestvovao Nikola Špirić!Porodici Špirić zabranjen ulazak u SADPodsjećamo na koruptivne afere u kojima je učestvovao Nikola Špirić!

Miloš Lučić (DNS) na čelo ministarstva došao je u proljeće 2020. godine. Od tada, Žurnal je upozoravao na načine poslovanja Ministarstva za ljudska prava, pisali smo kako je ministar formirao svoj kabinet i odabrao bliske saradnike, kako je trošio sredstva na reprezentaciju u vrijeme pandemije.Uhapšen je 6. decembra 2022. godine, u vrijeme dok je još bio ministar, po nalogu Tužilaštva BiH zbog sumnje u korupciju i zloupotrebu položaja.  

Ministar Miloš Lučić je novac za obrazovanje Roma dao svom savjetniku i stranačkom kolegiŽURNAL GODINAMA UPOZORAVAOMinistar Miloš Lučić je novac za obrazovanje Roma dao svom savjetniku i stranačkom kolegi

Sadik Ahmetović (SDA) osuđen je na šest mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja, dok je njegov stranački kolega Nedžad Branković dva puta bio optužen, ali i oslobođen optužbi za zloupotrebu položaja, te sklapanje štetnog ugovora i nesavjestan rad u službi. 

U nekoliko prvih saziva, po uspostavljanju Vijeća ministara BiH davne 1997., bio je i Jadranko Prlić. On je 2017. osuđen u Haagu zbog ratnih zločina počinjenih u BiH na 25 godina zatvora.

Umjesto Hrvatske zajednice, šestorka iz Haga pravila je poslovne imperije!PRED DRUGOSTEPENU PRESUDUUmjesto Hrvatske zajednice, šestorka iz Haga pravila je poslovne imperije!

Ovaj sudski proces je trajao od 2006., a presudom je dokazan i udruženi zločinački poduhvat u kojem je učestvovalo političko i vojno rukovodstvo Republike Hrvatske na čelu sa Franjom Tuđmanom.

(zurnal.info)