Putari biznismeni:Čorokalu po nezakonitom ugovoru dodijeljeno 7,6 miliona KM
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Putari biznismeni: Čorokalu po nezakonitom ugovoru dodijeljeno 7,6 miliona KM

Ugovor za održavanje puteva u prijedorskoj oblasti potpisan na četvorogodišnji period, a Čorokalove mašine i zaposleni bili su na terenu tokom cijele 2018. godine. Prvi ugovor u okviru sporazuma potpisan je 8. maja u vrijednosti većoj od dva miliona maraka, drugi 15. septembra oko 1,4 miliona i treći 15. novembra prošle godine težak više od tri miliona KM.

Čorokalu po nezakonitom ugovoru dodijeljeno 7,6 miliona KM

Nenad Nešić, još aktuelni vršilac dužnosti direktora „Puteva Republike Srpske“, nema potrebu da trošenje miliona maraka iz javne kase pravda bilo kome. Pogotovo ne narodu! Ni dvije sedmice nakon što je Kancelarija za razmatranje žalbi BiH poništila prošlogodišnji nezakoniti tenderski izbor „Kozaraputeva“ i „Prijedorputeva“ težak 26 miliona KM nije saopštio da li će raskinuti ugovor sa prijedorskim tajkunom Draganom Čorokalom. Prošlogodišnji pojedinačni izvršeni ugovori bili su teški 7.638.904 KM sa uračunatim PDV-om.

Ugovor za održavanje puteva u prijedorskoj oblasti potpisan na četvorogodišnji period, a Čorokalove mašine i zaposleni bili su na terenu tokom cijele 2018. godine. Prvi ugovor u okviru sporazuma potpisan je 8. maja u vrijednosti većoj od dva miliona maraka, drugi 15. septembra oko 1,4 miliona i treći 15. novembra prošle godine težak više od tri miliona KM.

„Putevi“ su 17. januara na Portalu javnih nabavki ponovo objavili godišnje obavještenje o dodjeli ugovora Čorokalu, a četiri dana kasnije Kancelarija poništila još jednu u nizu nezakonitih Nešićevih akcija. „Poništava se akt „Puteva RS“ od 16. februara 2018. godine i predmet vraća ugovornom organu na ponovni postupak. Obavezuju se 'Putevi' da 'Niskogradnji Marjanović' nadoknade troškove postupka. Ovaj organ će pokrenuti prekršajni postupak protiv ugovornog organa”, stoji u rješenju.

KRŽ navodi i da su „Putevi“ nastavili tenderski postupak iako je Sud BiH još krajem juna prošle godine naložio da bude obustavljen.

Na pitanja Žurnala Nešić ne odgovara, ali, po svemu sudeći, moraće da milionski obešteti firmu „Niskogradnja Marjanović“ iz Prijedora, čiju 12 miliona KM jeftiniju ponudu nije ni razmatrao. Ovo bi svakako bila daleko manja šteta po javno preduzeće, jer, upozoravaju upućeni, ako bi raskinuo ugovor sa Čorokalovim firmama mogla bi da uslijedi preskupa tužba.

„Nakon što je Apelaciono vijeće Suda BiH polovinom jula prošle godine naložilo Kancelariji za žalbe da predmet vrati na ponovni postupak, 'Putevi' nisu mogli da raskinu ugovor, već samo da ga otkažu, ali i uz Čorokalovu saglasnost. Kako se to ne dešava, vlasnik 'Niskogradnje Marjanović' sada bi mogao da bude obeštećen. Vještak dokazuje kolika bi, u ovom poslu, bila njegova dobit koju će 'Putevi' morati da isplate“, pojašnjava Igor Vukajlović, iz udruženja „Tender“.

Nešićevi prsti u Kancelariji za žalbe

 Kompletnu zavrzlamu još po Čorokalovom izboru napravila je Kancelarija za žalbe BiH, koja se nije petljala u svoj posao, ali jeste u kriminal. Prvobitnu žalbu Gorana Marjanovića je odbacila, a bez prethodne provjere. Dobro upućen izvor Žurnala navodi da je sve ovo bilo u dogovoru s Nešićem te da je ova institucija nezakonito „odigrala“ upravo za njega.

„'Progurano' je da Marjanovićeva žalba ne prođe. Komisija se sastala, izvjestilac, inače Nešićev čovjek, rekao da izbor Čorokala nije sporan, a ostali članovi nisu se zamarali detaljima, iako je bilo propusta. Uslijedila je tužba protiv KRŽ i Sud sve vratio na ponovni postupak. Tako je izgubljeno vrijeme, ali i milioni KM, jer održavanje prijedorskih puteva nije moglo da bude obustavljeno“, navodi naš izvor.

Zbog ove tenderske trakavice u proceduri je, kako je Žurnal već pisao, i krivična prijava koju su vlasnici „Niskogradnje“ podnijeli protiv Nešića, kompletne uprave „Puteva“ i drugih nepoznatih osoba zbog sumnje da su zloupotrijebili položaj i počinili više krivičnih djela.

Ova firma pretprošle godine o tome je obavijestila i Nadzorni odbor „Puteva“ i navela da je da Nešić na sve načine već duže od dvije godine pokušava milionski vrijedan posao da povjeri firmama „Kozaraputevi“ i „Prijedorputevi“.

Preko tendera do zvijezda, tužilaštva u svom svijetu

Nešićevi tajkunski ugovori nisu nepoznanica. Samo za 29 mjeseci šefovanja, kako je Žurnal pisao krajem prošle godine, poznatim putarskim firmama dodijelio je ugovore vrijedne čak 137 miliona KM sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost.

„Usuditi se – prvi je korak na putu do uspjeha, a ako taj korak prate znanje, dobra organizacija i timski rad, taj put vodi do zvijezda“, rekao je.

Milionski vrijedni tenderi pljuštali su na sve strane, a najuspješniji je bio mrkonjićki biznismen Mladen Milanović Kaja, koji je s Nešićem dogovorio poslove vrijedne nevjerovatnih 62,6 miliona KM. Sve je bilo pod Kajinom palicom pa je njegov „MG Mind“ pobijedio na tenderima vrijednim oko 43 miliona KM, dok su, takođe njegovi, „Mrkonjićputevi“ dobili poslove vrijedne više od 19,5 miliona.

Nešto manje uspješan, sa skorom od 28,4 miliona KM, u „Putevima“ je bio upravo Dragan Čorokalo, vlasnik „Kozaraputeva“ i„Prijedorputeva“. Za kružne tokove u Banjaluci i Lukavici Nešić je sa „Prijedorputevima“ sklopio ugovore vrijedne oko milion KM.

U putarskom kolu za Nešićevog direktorskog mandata igrao je iLjubomir Ćubić, vlasnik laktaške „Niskogradnje“, koja je dobila ugovore vrijedne 18,3 miliona maraka.

Milionski teški i sumnjivi poslovi v.d. direktora „Puteva RS“ ne brinu tužilaštva. Ono republičko se ne zamara anonimnim krivičnim prijavama podnesenim za reketiranje putarskih firmi sa kojima ovo javno preduzeće ima zaključene ugovore. Od decembra 2017. do juna 2018. godine odbačena su čak tri ovakva predmeta. Kao razlog je navedeno nepostojanje dokaza kojim bi Nešić i njegovi saradnici zaslužili podizanje optužnice.