AFERA RESPIRATORI:Članove Kriznog štaba zamijenili kako ne bi pitali šta se nabavlja!?
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

AFERA RESPIRATORI: Članove Kriznog štaba zamijenili kako ne bi pitali šta se nabavlja!?

Na sjednici 24. marta našla se odluka o nabavci medicinske opreme i sredstava, a to pitanje su problematizirale Marina Bera i komandantica Štaba. Isti dan je došlo do smanjenja broja članova Štaba, a naredbu za izmjenu uredbe Federalnog štaba dao je Fahrudin Solak. Solak je donio i odluku o izuzeću od postupanja po Zakonu o javnim nabavkama

Članove Kriznog štaba zamijenili kako ne bi pitali šta se nabavlja!?
Fahrudin Solak

 

Odluku o primjeni  člana 10., odnosno izuzeća od postupanja po Zakonu o javnim nabavkama, u slučaju nabavke 100 kineskih respiratora preplaćenih sa 10,5 miliona KM, donio je sad već suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, na čije nezakonite radnje Žurnal upozorava već godinama.

 

Uposlenici odbili parafirati odluke o izuzeću

 

Agencija za javne nabavke BiH u martu prošle godine izdala je saopćenje prema kojem se za hitne nabavke mogao primjenjivati član 10. Zakona o javnim nabavkama. Ipak, dva uposlenika FUCZ izjavili su da oni nisu htjeli parafirati odluku o izuzeću od primjene Zakona u slučaju nabavke respiratora zbog transparentnosti.

Enisa Bajrović, pomoćnica direktora u FUCZ i rukovodilac Sektora za opće i pravne poslove, pojasnila je da je ona shvatila da se odluka o izuzeću može donositi u hitnim slučajevima, kada se spašavaju životi ljudi i kada se nabavka mora izvršiti u sat ili dva. Ne treba zaboraviti na činjenicu da je od momenta kada je "Srebrena malina" sklopila ugovor sa Federalnom upravom CZ prošlo i više od dvije sedmice.

Za ovakav način nabavke respiratora nije bio ni Adnan Hrapović iz Odsjeka za javne nabavke pri FUCZ koji je to objasnio: “Troši se javni novac, a ne primjenjuje se Zakon, iako nije bilo zabranjeno ne primijeniti član 10. Zakona o javnim nabavkama”.

On je kazao i to da je Sanita Alagić, pomoćnica direktora FUCZ u sektoru za računovodstveno-finansijske poslove, javne nabavke i skladištenje, od njega tražila da prepravi naziv respiratora u dokumentaciji, tvrdeći da se radi o tehničkoj greški i da umjesto HCVE 003 treba napisati ACM812 A. I Bajrović je ovo predstavljeno kao tehnička greška.

Iz svjedočenja Enise Bajrović, ali i još nekoliko svjedoka ranije saslušanih, saznali smo da je u prvobitnom sastavu Federalnog štaba Civilne zaštite bio 21 član. Sve se mijenja nakon sjednice Štaba 24. marta 2020., kada se na stolu našla odluka u kojoj nije bilo specifikacije za nabavku medicinske opreme i sredstava.

To pitanje su problematizirale Marina Bera, uposlenica Ministarstva zdravstva FBiH, ali i komandantica Štaba Jelka Milićević, koja je ujedno i jedna od optuženih u aferi “Respiratori”.

Nakon što su na sjednici postavile pitanje zbog čega nema specifikacije odlučeno je da se ta odluka povuče i da se o njoj raspravlja sljedeći dan.

Isti dan (kada je odluka povučena) dolazi i do promjene Štaba u pogledu smanjenja broja članova. I to na prijedlog Fahrudina Solaka. Prema uredbi o izmjeni uredbe o FŠCZ sjednice Federalnog štaba, na zahtjev načelnika Federalnog štaba, obavezno saziva i njima predsjedava komandant Štaba.

 

Uredba o izmjenama uredbe 

 

U ranijoj uredbi je stajalo da sjednice saziva i njima predsjedava komandant Štaba, a u slučaju da je on spriječen onda ih saziva i predsjedava načelnik Federalnog štaba.

 

Stavka 10. prije izmjene

 

Dati Solaku krila i izmijeniti Štab

 

Podsjetimo i na prepiski iz grupe GENSEK na dan 24. mart, kada je došlo do smjene Štaba. Optuženi premijer Fadil Novalić piše da će Solak morati preuzeti vlast, te da respiratori i testovi moraju umiriti stanovništvo.

Sekretarka Vlade Edita Kalajdžić odgovara: Da, ujutro u 9 zovite Pehara, Čerkeza, Solaka i Jelku... Moramo hitno reagirati. Moramo mi preuzeti. Dati Solaku krila i izmijeniti Štab CZ.

Novalić: Ma dat ćemo mu, ali otkud toliko mekušaca oko nas. Svi u nekim akcijskim filmovima, a Jelka mu zgrabila vlast, a zakon ovlastio njega. Da ja sad imam 20 miliona na Razvojnoj ja bi to frontalno podijelio po Federaciji i umirio sve. Ovo su beskičmenjaci...

Činjenica je da je tog dana Solak i "dobio krila" u pogledu slobode oko nabavke respiratora, ali i ostale medicinske opreme što je na kraju rezultiralo i optužnicom.

Svjedokinja Bajrović je potvrdila da je od Solaka dobila naredbu o izmjeni uredbe Federalnog štaba, a prema kojoj je trebao biti smanjen broj članova. Iako je zvanično rečeno da se to radi zbog efikasnosti, ova svjedokinja je tokom saslušanja u istrazi rekla da je Solak na sjednici Kolegija u FUCZ rekao da se “pojedini članovi Štaba trebaju mijenjati jer ne trebaju pitati za specifikaciju”.

 

Na sjednicama nije bilo govora o respiratorima

 

Da na sjednicama Štaba od 16. do 24. marta nije bila razmatrana nabavka respiratora potvrdili su i ranije saslušani svjedoci među kojima je i Marina Bera, pomoćnica u Federalnom ministarstvu zdravstva. Ona je bila dugogodišnja članica Štaba, ali je kao i većina smijenjena 24. marta.

I Mustafa Kadribegović iz FUCZ je potvrdio da je 1. aprila 2020. donesena odluka o raspolaganju sedam miliona maraka za nabavku medicinske opreme i sredstava, ali da nije postojala odluka za nabavku respiratora. Još neki od saslušanih svjedoka su, također, potvrdili da su za nabavku spornih respiratora saznali iz medija.

Zbog svih ovih izjava i čudi tvrdnja Sanite Alagić da joj je na sjednici Štaba 1. aprila zapovjednica saopštila da postoji mogućnost nabavke respiratora i da se izdvoje sredstva za posebne namjene.

Bitno je istaći da je Alagić jedina od svjedoka koja ovo tvrdi. Da li će ostati pri ovom stavu saznat ćemo na sljedećem ročištu nakon što tužitelji završe sa njenim saslušanjem, ali i nakon što je unakrsno ispita odbrana Milićević.

Ono što je jasno iz dosadašnjih svjedočenja jeste da se Fikret Hodžić, vlasnik Srebrene maline, javio premijeru Novaliću uz preporuku Asima Sarajlića. Dakle, Novalić je prvi koji je znao da je dobavljač respiratora “Srebrena malina”. U tu priču kasnije je uključen Solak, kojem su “data krila”, pa dolazi do izmjene Štaba, radi lakšeg aminovanja određenih odluka.

 

Ubačena rečenica o respiratorima

 

Žurnal je, podsjetimo, pisao o mogućnosti da postoje dvije Informacije FŠCZ o aktivnostima koje su sproveli na suzbijanju i ublažavanju posljedica uticaja globalne pandemije koronavirusa u FBiH za period od 23. marta do 3. aprila, a koja je razmatrana i primljena k znanju na sjednici Vlade FBiH 9. aprila.

U jednoj na 8. strani stoji rečenica: “Dana 03.04. zaključen je ugovor o kupovini 100 respiratora” i ona je kao takva proslijeđena Tužilaštvu BiH, zvanično iz Vlade FBiH.

No, u materijalima koji su ministri zaprimili za tu sjednicu nije bilo ove rečenice o kupovini respiratora, a o čemu je svjedočilo nekoliko već saslušanih svjedoka. Isto tvrdi i odbrana optužene Milićević, a o tome će ponuditi i dokaze.

 

Nisu svi imali isti materijal za odlučivanje?

 

Ova Informacija je navodno izmijenjena 30. aprila, nekoliko dana nakon što je objavljena na e-portal Vlade FBiH. O tome ko je izmijenio, tvrdi naš izvor, postoji evidencija, a na nekom od narednih ročišta saznat će se i zbog čega.  

 

Uredba o legalizovanju nezakonitosti

 

O nezakonitostima Fahrudina Solaka Žurnal izvještava već godinama. Objavili smo na desetine tekstova u kojima su navedene mnoge sporne nabavke ove javne ustanove, te dokumentarni film “Nedodirljivi. 

Iako je to sve dobro poznato, Vlada FBiH mu je, ipak, povjerila posao nabavke medicinske opreme FUCZ.

Solak je na mjesto direktora imenovan prije velikih poplava 2014., a upravo nakon toga je uslijedila ekspanzija nabavke opreme koja se pravdala iskustvima djelovanja tokom te nepogode.

Sanita Alagić je tokom svjedočenja, iz njoj znanih razloga, spomenula i poplave iz 2014., iako u to vrijeme nije bila uposlenica FUCZ.

“I tada je bilo proglašeno stanje prirodne nesreće i posljedice poplava zahtijevale su određenu opremu koja se nabavljala i u pandemiji”, kazala je Alagić.

Podsjetimo na revizorski izvještaj iz 2014. o poslovanju FUCZ, u kojem je navedeno da se tokom velikih poplava te godine kupovala nekvalitetna, a precijenjena oprema. Pregovaračkim postupcima bez obavještenja potrošeno je više od 900 hiljada KM.

Godinama je Solak trošio milione maraka na jedinice koje nisu postojale, sve dok Vlada FBiH, na sjednici, održanoj 21. septembra 2018. godine nije donijela “Uredbu o organizovanju federalnih specijaliziranih jedinica civilne zaštite“, kojom su praktično legalizovane nezakonitosti.

(zurnal.info)