Žurnal predlaže:Bosanskohercegovački kandidati za sankcije SAD i Evropske unije
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Analiza

Žurnal predlaže: Bosanskohercegovački kandidati za sankcije SAD i Evropske unije

Nije lak zadatak američkim i evropskim kreatorima liste osoba koje trebaju biti sankcionisane, naročito kada je korupcija u pitanju. Žurnal godinama piše o velikim koruptivnim aferama. Njihovi akteri mogli biti biti ozbiljni kandidati za sankcije...

Bosanskohercegovački kandidati za sankcije SAD i Evropske unije
Kandidati za sankcije

 

Nije lako američkim i evropskim administrativcima koji su dobili zadatak da oforme listu osoba ili organizacija iz Bosne i Hercegovine koje bi trebale biti sankcionisane. Kandidata iz zakonodavne i izvršne vlasti te pravosuđa je mnogo, naročito što bi, prema najavama, kriteriji trebali biti ne samo retrogradno političko djelovanje nego i učešće ili pogodovanje koruptivnim radnjama. Kada bi ta lista obuhvatala baš sve nivoe, mnoge bi stranke, prije svih one na vlasti, ostale bez kompletnog rukovodstva.


Milorad Dodik odavno je na listi osoba kojima su SAD izrekle mjere sankcija. Iako se trudi da ostavi dojam indiferentnosti ili lažne hrabrosti, mnogo je vremena i novca potrošio pokušavajući da mu te mjere budu ukinute. Njegovo najnovije djelovanje na destrukciji Bosne i Hercegovine u stvari je očajnički potez kojim želi ostaviti dojam da je kažnjen zbog političkih poteza. Dodik se plaši iznođenja detalja o  nekretninama i enormnom bogastvu  koje je stekao prethodnih godina.

 Pored Dodika „kandidati“ za novu listu, zbog političkog štetočinstva i lične dobrobiti , su i njegovi saradnici iz rukovodstva SNSD-a. Tu su Željka Cvijanović i Radovan Višković, potom generalni sekretar i direktor EP RS Luka Petrović,  neizbježni Nikola Špirić kao i koalicioni partneri oličeni u Petru Đokiću i Nedeljku Čubriloviću. Špirića je administracija SAD-a već ranije sankcionisala označivši ga kao osobu "uključenu u zaradu od javne korupcije, uključujući i prihvatanje koristi" te mu zajedno sa članovima uže porodice zabranila ulazak u SAD.

Ozbiljan kandidat za listu jeste i trenutni lider banjalučkog SNSD-a i direktor UKC-a Vlado Đajić, čije se imovina uvećava proporcionalno broju tendera na kojima pobjeđuje firma povezana sa sinom Milorada Dodika!
Da je zdravstveni sistem izvorište korupcije pokazalo je i nedavno hapšenje Branislava Zeljkovića, direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Dugačka je lista sumnjivih “korona tendera” pod nadzorom Zeljkovića, iako zbog njegovog hapšenja i stavljanja na listu sakcionisanih najviše strepi njegov mentor Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske, koalicionog partnera SNSD-a.

Ima i trenutna opozicija u Republici Srpskoj kandidate za sankcije. O Nenadu Nešiću i njegovom raspolaganju novcem „Puteva RS“ zarad lične koristi Žurnal je ispisao brojne tekstove.

Partner SNSD-a u političkoj devastaciji državnih institucija i još više u koruptivnom djelovanju, HDZ BiH ima također vrloozbiljne kandidate za listu sankcionisanih.

Kako i priliči, predvodi ih Dragan Čović, akter brojnih istraga i optužnica, ali nikada sa epilogom sudske kazne. Žurnal je davno objavio  kako je zataškana istraga protiv Čovića usmjerena na pranje novca, kupovinu nekretnina,  nedokazanom bogastvu koje je on pripisao „dobrom puncu, penzioneru“. Koliko je pak tog novca „pretaljeno“ u pogonima Aluminija posebna je priča.
Kadrovi HDZ-a strateški su pozicionirani, a Čovićevo dugogodišnje neizmjerno povjerenje ima Vjekoslav Bevanda, vječni ministar finansija što države, što Federacije BiH. Na listu bi mogli i kadrovi ove stranke na čelu pojedinih institucija. Tu je prije svih Miro Đakula, na čelu Uprave za indirektno oprezivanje, institucije koju Čović naziva „hrvatskom“, a koja je proteklih godina stjecište brojnih afera, prije svega koruptivnih. Ništa manje „vrijedni“  za Čovića nisu ni Marinko Gilja, direktor Elektroprivrede HZHB ili Matan Žarić, kao direktor Elektroprenosa BiH.

Stranka demokratske akcije već ima „predstavnike“ na američkoj listi sankionisanih, poput bivšeg generalnog sekretara Amira Zukića. Njemu bi se mogla pridružiti „siva eminencija“ puteva stranačkog novca i kadroviranja Asim Sarajlić. SDA javno ne učestvuje u rastakanju Bosne i Hercegovine poput SNSD-a i HDZ-a, a za to ima i dobar razlog - nema bolje države u kojoj oni mogu godinama nesmetano biti generatori bezakonja, mita, korupcije, prevara i laži!

Na listu bi mogao i federalni premijer Fadil Novalić, stručnjak za respiratore i maline, zašto ne i Sebija Izetbegović koja je insistirala da nabavka provjerenog lijeka za Covid-19  Rendesivira bude zamijenjena turskim, nedovoljno ispitanim, Favipiravirom. Tu je, naravno, i niz drugih poteza.

Kandidate za sankcije SDA ima i među svojim bivšim važnim kadrovima, poput “Vladara iz podzemlja” Mirsada Kukića, sada opozicionara.

Lista sankionisanih biće nepotpuna i bez osoba iz policijskih i pravosudnih struktura. Među njima je SDA direktor Obavještajno – sigurnosne agencije Osman Mehmedagić, čovjek sa bezbroj upisanih fakulteta i nijednom validnom diplomom. Tu su i čelnici državnog suda i tužilaštva Ranko Debevec i Gordana Tadić, koji su svojim spletkama po naredbi političkih mentora duboko kompromitovali pravosuđe. Prati ih i dojučerašnji čelnik VSTV-a, a danas Dodikov savjetnik Milan Tegeltija.

Posljednja afera i hapšenje osoba povezanih sa korupcijom prilikom zapošljavanja u Graničnu policiju BiH, na listu kandidira i direktora Zorana Galića. Postoji još niz dodatnih razloga -  od njegove diplome, preko djelovanja tokom migrantske krize do tendera.

Nije nemoguće da sankcijama budu izloženi, pored stranaka, njihovih funkcionera i zvaničnika i pojedine organizacije ili privatne firme, poput zaštitarskih. Pojedine su već pod istragom, a primjera radi na listi je svojevremeno stavljena ovdašnja  “Puma Security”.

Baš kako smo naveli na početku, nije lagan zadatak američkim i evropskim kreatorima liste onih koji trebaju biti sankcionisani, naročito kada je korupcija u pitanju. Niz je tu kandidata, od Distrikta Brčko, čije rukovodstvo bez obzira na stranačku pripadnost godinama opstruira usvajanje brojnih propisa na kojima insistira OHR. Svaki kanton pojedinačno ima svoje kandidate koji mogu ravnopravno “konkurisati” po razini korupcije i destruktivnog političkog djelovanja.
To što, primjera radi, tužilaštva HNK ili SBK nemaju optužnice za korupciju mnogo govori o njihovom neradu. Ne jedini, ali ilustrativan posljednji primjer dolazi iz Zeničko-dobojskog kantona, gdje je Ambasada SAD-a u BiH otkazala program podrške u borbi protiv korupcije, nakon što je vlada ovog kantona imenovala novog  policijskog komesara, unatoč brojnim upozorenjima. Zato je sasvim moguće da bi zvaničnici ovog kantona mogli biti na listi čija se objava očekuje ovih dana.

O katastrofalnoj situaciji, koju može riješiti samo energična akcija SAD-a i EU, najbolje govori Žurnalova priča o HDZ-ovom ministru pravosuđa SBK Zoranu Markoviću čije su firme poslovale sa javnim institucijama.
“Korupcija ne postoji, nego postoje ljudi i običaji koji vladaju u BiH”!?

(zurnal.info)