Detalji negativnog mišljenja revizora:Bez obzira na istragu, Novalić i Džindić nastavljaju finansirati Pretis
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Detalji negativnog mišljenja revizora: Bez obzira na istragu, Novalić i Džindić nastavljaju finansirati Pretis

Ova kompanija, na čelu koje se nalazi Almira Zulić za koju tvrde da je osoba od povjerenja premijera Novalića i ministra Džindića, dobila je negativno mišljenje za finansijsku reviziju za 2020. i 2019. godinu

Bez obzira na istragu, Novalić i Džindić nastavljaju finansirati Pretis

 

Pretis d.d. Vogošća, kompanija u kojoj je Vlada FBiH vlasnica 51 posto kapitala, dobila je negativno mišljenje za finansijsku reviziju za 2020. i 2019. godinu.

Ured za reviziju FBiH objavio je samo dio izvještaja uz obrazloženje da “finansijski izvještaji ove kompanije mogu sadržavati povjerljive informacije”.

 

Šta su sve utvrdili revizori

 

Kao jedan od razloga za negativno mišljenje revizori navode činjenicu da su poslovni rashodi ove kompanije, u posljednje dvije godine, iskazani u manjim vrijednostima zbog pogrešnih evidentiranja proizvodnje u toku i troškova zastupanja.

U 2020. poslovni rashodi su manje iskazani za 6.939.179 KM, a u 2019. za 5.778.180 KM.

“Ovakvo računovodstveno evidentiranje nije u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji u FBiH i Konceptualnim okvirom za finansijsko izvještavanje”, naglašavaju revizori.

Osim toga, nadležni u “Pretisu” nisu izvršili mjerenje nadoknadive vrijednosti imovine na 31. 12. 2020. u skladu sa zahtjevima umanjenja imovine.

Zbog toga se knjigovodstvena vrijednost nekretnina, postrojenja, opreme u upotrebi i investicija u toku može značajno razlikovati od one koja bi se utvrdila prema navedenom standard”, navedeno je u izvještajima za obje godine.

Dalje, za potraživanja starija od 360 dana u iznosu od 16.251.703 KM nije izvršeno vrijednosno usklađivanje, niti su postupili u skladu sa zahtjevima finansijskih instrumenata. Revizori iz tog razloga nisu mogli potvrditi da su potraživanja realno iskazana: “da je izvršeno vrijednosno usklađivanje potraživanja, uticaj na finansijski rezultat perioda bio bi negativan u visini usklađivanja.”

 

Bez pravovremenog izvršavanja novčanih obaveza

 

U izvještaju za prošlu godinu skreće se pažnja i na činjenicu da Uprava preduzeća prilikom sastavljanja godišnjih finansijskih izvještaja nije postupila u skladu sa “prezentacijom finansijskih izvještaja”, jer nije izvršila procjenu niti objavila značajnu neizvjesnost u vezi stalnosti poslovanja “Pretisa”.

Kratkoročna imovina iznosi 46.126.979 KM, kratkoročne obaveze 62.378.115 KM, što ukazuje na to da “Pretis” nema sposobnost pravovremenog izvršavanja dospjelih novčanih obaveza.

“Postoje ograničenja u raspolaganju imovinom, za koja su data založna prava i garancije u iznosu od 176.926.661 KM, iako je iskazana vrijednost imovine 76.547.948 KM. Navedene okolnosti stvaraju sumnju u sposobnost “Pretisa” da nastavi s vremenski neograničenim poslovanjem”, smatraju revizori.

Što se tiče finansijskog izvještaja za 2019., revizori su utvrdili da ne mogu potvrditi iskazana potraživanja od 41.555.483 KM jer ne postoji pouzdan podatak o starosnoj strukturi, niti je na datum bilansa izvršeno vrijednosno usklađivanje potraživanja u skladu sa finansijskim instrumentima.

Osim toga, ne mogu potvrditi ni vrijednost iskazanih rezervisanja od 4.939.134 KM jer nije izvršena procjena za 2019. godinu, već je “Pretis” prenio iznose iz prethodnih godina po ranije donesenim odlukama i procjenama.

 

Veza između Pretisa sa firmom TMR

 

Revizori su skrenuli i pažnju na to da “iako je Vlada FBiH vlasnica 51 posto kapitala “Pretisa” (49 posto privatno vlasništvo), Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije kontinuirano pomaže ovo preduzeće, nesrazmjerno vlasničkoj strukturi, dodjeljivanjem sredstava transfera za finansiranje razvojnih projekata, te finansiranjem obaveza “Pretisa”.

Preciznije, za “Pretis” su nadležni čelni čovjek Vlade FBiH premijer Fadil Novalić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić. U vlasništvu Džindića i Novalićeve porodice nalazi se i firma TMR, a Žurnal je ranije u nekoliko navrata pisao o poslovnim vezama te firme sa vogošćanskim Pretisom.

 

novalic i dzindic

Otkako su postali premijer, odnosno ministar, iz Pretisa izvukli više od dva miliona KM

 

Novalić i Džindić su, pisali smo, preko TMR iz Pretisa izvukli više od milion maraka, a ovo poslovanje je ujedno i predmet interesovanja Tužilaštva KS koje je tim povodom formiralo predmet, o čemu smo objavili tekst u septembru prošle godine.

U sklopu istražnih radnji ispitali su tada i direktoricu Pretisa Almiru Zulić, za koju se priča da je Novalićeva i Džindićeva osoba od povjerenja.

Trenutno se provode vještačenja i poduzimaju druge procesne radnje, a nakon što se prikupe svi dokazi postupajući tužilac donijet će konačnu odluku, potvrdili su iz Tužilaštva KS. 

Podsjetimo da je Žurnal pisao i o tome kako je firma TMR d.o.o. izrađivala i prsten za projektile 155mm, te da je sav materijal za izradu prstena nabavljao i plaćao Pretis, a nakon tog teksta na adresu redakcije stigla je prijeteća pošiljka – prsten haubičke granate. No, Tužilaštvo KS nikada nije našlo za shodno da istraži ovaj slučaj.

 

Povlašteni vogošćanski Pretis

 

Kako smo pisali, firma TMR je od 2015., otkako su Novalić i Džindić postali premijer, odnosno ministar, ostvarila promet od oko dva miliona maraka.

Osim toga, u vrijeme mandata njih dvojice kompaniji Pretis je kroz dva granta, tokom 2016. i 2017. isplaćeno 3,6 miliona KM, a u decembru 2018. iznos od 2,5 miliona, o čemu je pisao tacno.net.

Ovi podaci govore u prilog tvrdnji da se Pretis u odnosu na druga preduzeća iz oblasti namjenske industrije nalazi u povlaštenom položaju.

Pretis se spominje i u kontekstu jedne od rijetkih kompanija koje imaju ugovor sa bugojanskom fabrikom oružja Binas, kojima ne isplaćaju obaveze. Radnici Binasa su ranije za Žurnal potvrdili da im Pretis duguje 3,5 miliona KM.

I firma Binas, u kojoj je Vlada FBiH također vlasnik kapitala, u katastrofalnom je stanju u koje je doveo loš menadžment, preciznije kadar blizak SDA.

(zurnal.info)