UOČI IZRICANJA PRESUDE NOVALIĆU I OSTALIMA:Afere koje su obilježile pandemijsko vrijeme
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Aktuelno

UOČI IZRICANJA PRESUDE NOVALIĆU I OSTALIMA: Afere koje su obilježile pandemijsko vrijeme

Sa odmakom od skoro tri godine, nije teško zaboraviti psihozu u kojoj su građani živjeli, karantin, zabrane, pravila i kazne

Afere koje su obilježile pandemijsko vrijeme
fadil-novalic-696x456-696x456

U srijedu, 5. aprila, u 9 sati ujutro počinje izricanje presude Fadilu Novaliću, Jelki Milićević, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću u predmetu Respiratori. I dok se u javnosti špekuliše da li će presuda biti oslobađajuća ili ne, te se sve dovodi u politički kontekst rušenja i odbrane države, podsjetimo se važnosti uloge onih koji su trebali brinuti o javnom zdravstvu i životima građana. 
Sa odmakom od skoro tri godine, nije teško zaboraviti psihozu u kojoj su građani živjeli, karantin, zabrane, pravila i kazne. 

Veliki broj ljudi preminuo je usljed zaraze virusom korona. Do kraja 2022. godine u Bosni i Hercegovini uslijed zaraze korona virusom umrlo je više od 16 hiljada ljudi. Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske u ovom entitetu do danas je preminulo 6.650 osoba. Federalni zavod za javno zdravstvo evidentirao je 9.125 smrtnih slučajeva uzrokovanih zarazom. 

BiH u vrhu liste po broju umrlih, posljednja u regiji po broju vakcinisanihDok traje politička krizaBiH u vrhu liste po broju umrlih, posljednja u regiji po broju vakcinisanih

Prvi slučaj u BiH zabilježen je 5. marta 2020. u Banjoj Luci, da bi se u narednih nekoliko sedmica proširio po cijeloj zemlji. Prva žrtva u Sarajevu bila je Advija Kanlić, a zatim stižu loše vijesti o smrti poznatog epidemiologa Šefika Pašagića, Želimira Altarca Čička, Seada Palića i Atifa Hote, i mnogih drugih. Ove slučajeve izdvajamo jer su prvi nakon kojih se počelo govoriti o propustima u zdravstvenom sistemu i liječenju pacijenata. Uslijedili su i drugi slučajevi koji su bacili sumnju da se u bh. bolnicama često dešavaju propusti u liječenju, zbog čega su otvoreni i predmeti u tužilaštvu.

Da li će iko odgovarati za smrt Kanlić, Pašagića, Palića, Alihodžić, Hote....Žrtve koronavirusa ili zdravstvenog sistemaDa li će iko odgovarati za smrt Kanlić, Pašagića, Palića, Alihodžić, Hote....

Vrijeme pandemije mnogi su iskoristili i za zaradu na netransparentnim javnim nabavkama. I to koristeći olakšicu Agencije za javne nabavke BiH, koja je 17. marta izdala saopštenje kojim se omogućava da prilikom hitnih javnih nabavki čiji je cilj sprečavanje širenja i ublažavanje posljedica korona virusa, roba ili usluga bude nabavljena pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja.  Ovaj postupak opravdan je u iznimnim slučajevima. 

Pisali smo o načinu na koji je KCUS nabavljao opremu ali i Federalna vlada, a što je omogućilo enormnu zaradu pojedincima.

Proizvođač namještaja preprodao testove Civilnoj zaštiti po višestruko većoj cijeni!Enormna zarada Cubicusa na pandemijiProizvođač namještaja preprodao testove Civilnoj zaštiti po višestruko većoj cijeni!


Samo dan nakon ovog saopštenja, odobrenje Agencije počelo se provoditi u opravdanim, ali i manje razložnim slučajevima. 
Nabavku bez objave provodio je jedan broj bolnica za kupovinu medicinske opreme. Ubrzo su njihovim stopama krenuli i drugi.

Hitne javne nabavke ponovo su povjerene omiljenih stranačkim firmamaZLOUPOTREBE U DOBA KORONEHitne javne nabavke ponovo su povjerene omiljenih stranačkim firmama

Protokol liječenja bolesnika na KCUS-u je nepoznat!Zbog čega umiru pacijentiProtokol liječenja bolesnika na KCUS-u je nepoznat!

Pisali smo da je samo kupovina 100 neupotrebljivih respiratora i “mobilne bolnice”, u vrijeme prvog udara virusa korona, građane Bosne i Hercegovine koštale gotovo 15 miliona KM.

Sumnjiva potrošnja stotine miliona maraka nikada nije došla do tužilacaPandemija i javne nabavkeSumnjiva potrošnja stotine miliona maraka nikada nije došla do tužilaca

Branislav Zeljković i još četvorica optuženih u „Korona nabavkama“ optuženi su da su za vrijeme pandemije Covid-19 malverzacijama u javnim nabavkama medicinske opreme oštetili budžet Republike Srpske za više milion i 300 hiljada KM. Zeljković je optužen i za primanje mita. Osim njega, optužnica je podignuta protiv direktora banjalučke firme „Procontrol“ Slavka Bojića, direktora „Promedinga“ iz Laktaša Dragana Dubravca, direktora turističke agencije „Travel for fun“ iz Banjaluke Saše Markovića i bivšeg direktora „Sineks laboratorija“ Sanija Crljića.

Zeljkoviću u bijegu u Srbiju pomagao vozač Nenada StevandićaSUĐENJE ZBOG KORONA NABAVKIZeljkoviću u bijegu u Srbiju pomagao vozač Nenada Stevandića


U aprilu 2021. u javnost je dospjelo pismo koje su navodno potpisali uposlenici KCUS-a, Klinike za anesteziju i reanimaciju ove ustanove. U pismu se iznose jezivi navodi o nedostatku uslova na KCUS-u i pacijentima koji umiru zbog respiratora uvezenih preko firme Srebrena malina.
- Posebno moramo istaknuti problem sa respiratorima ACM812A Potpuno je neprihvatljivo da su prošli verifikaciju! Kao ljekari nemamo veoma važan PEEP (pozitivan pritisak na kraju ekspirija), koji je jako značajan u liječenju pluća koja su napadnuta Covidom-19, sličnu ARSDSU (akutrnog respiratnornog distres sindroma). 
Također, ne možemo kontrolisati volumen isporučenog kisika pluća, jer pokazuje obrnuto od onoga što u stvari isporučuje, ili premalo ili previše kisika. Uređaj često iznenada stane, pa nastavi raditi sa nepoznatim vrijednostima! Da ne govorimo koliko je oskudan važnim opcijama koje su nužne da bi teško boljeli pacijenti preživjeli (postoji samo volumno kontrolisano, bez pritiska kontrolisano, što bi bilo nužno za Covid oboljele. ACM812A respiratori ne mogu držati pacijenta na HIGH FLOW i „troše“ jako puno bespotrebno kisika. Šanse da pacijent koji je priključen na ACM812A respirator preživi su nikakve, vjerujte nam, nikakvi – napisali su.

Protokol liječenja bolesnika na KCUS-u je nepoznat!Zbog čega umiru pacijentiProtokol liječenja bolesnika na KCUS-u je nepoznat!


Fadil Novalić uhapšen je krajem maja 2020. Od tada, a posebno od podizanja optužnice, u određenim krugovima cijeli slučaj okarakterisan je kao politički motivisan. Od društvenih mreža, do visokih političkih krugova ili analiza, traženo je opravdanje za ovaj slučaj. U analizi IFIMES-a navodi se da je cijeli slučaj politički motivisan:
-Iza slučaja "Respiratori" skriva se potpuno druga priča. Premijer Novalić je već duže vrijeme meta političko-mafijaških struktura, prvenstveno u Federaciji BiH. Uspjeh Vlade Federacije BiH odnosno premijera Fadila Novalića može se usporediti sa uspjesima Vlade Republike Srbije premijerke Ane Brnabić (SNS) i/ili Vlade Sjeverne Makedonije premijera Zorana Zaeva (SDSM).
U analizi navode da je „premijer Federacije BiH Fadil Novalić zbog dosadašnjeg uspješnog rada dobio snažnu podršku utjecajnih međunarodnih krugova. Upravo ti uspjesi doveli su do sukoba premijera Novalića sa političko-mafijaškim strukturama“. 
Koliko je Novalić, kako je tvrdio IFIMES, imao snažnu podršku međunarodnih krugova svjedoči i činjenica da je u novembru 2022. stavljen na crnu listu SAD-a.  
Iz SDA su, očekivano, ponavljali kako je privođenje Fadila Novalića politički montiran proces okrenut protiv Bošnjaka u BiH. 
Horde facebook ratnika, domaćih ili iz dijaspore, zaduženi su za objave na društvenim mrežama u kojima brane premijera. I dio medija stao je na njegovu stranu, unaprijed iznoseći ishod suđenja i navodeći da je navodno osuđujuća presuda dio plana HDZ-a za razgradnju države. 
Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja kaznenih djela u vezi s djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pranja novca, krivotvorenja ili uništenja poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenja službene isprave i povrede obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovog falsifikovanja ili uništavanja.
Jelka Milićević se tereti za nesavjestan rad u službi.
Suđenje je počelo 24. februara 2021. Jedna od svjedokinja bila je i direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović. 

Respiratori se koriste na glavi, a ono čim se ja bavim je dole daleko!Direktorica na suđenjuRespiratori se koriste na glavi, a ono čim se ja bavim je dole daleko!

Prepiske iz GENSEK grupe otkrivaju ulogu direktorice Izetbegović u Aferi respiratoriŠefe, čujte se vi sa SebijomPrepiske iz GENSEK grupe otkrivaju ulogu direktorice Izetbegović u Aferi respiratori

(zurnal.info)