ŠVICARCI SUMNJIČE BH BIZNISMENE ZA MEĐUNARODNI KRIMINAL: Prali novac i podmićivali državne službenike za poslove u Libiji i Arabiji
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

ŠVICARCI SUMNJIČE BH BIZNISMENE ZA MEĐUNARODNI KRIMINAL: Prali novac i podmićivali državne službenike za poslove u Libiji i Arabiji

U okviru velike međunarodne istrage provjeravaju se poslovi i sarajevskog Energoinvesta. Tužioci iz Švicarskre sumnjiče Ibrahima Žuđelovića da je preko računa u Sarajevo podmićivao zvaničnike koji su učestvovali u sumnjivim poslovima.

 Prali novac i podmićivali državne službenike za poslove u Libiji i Arabiji
FOTO: balkans.aljazzera.net

Uposlenici sarajevskog Energoinvesta, te  kompanije Sadvi consulting sa Ilidže umiješani su u međunarodno pranje novca koje istražuje švicarsko pravosuđe, saznaje Žurnal. Istragom je obuhvaćeno nekoliko biznismena iz zemalja regije, a svi se dovode u vezu sa međunarodnim kriminalom u vezi sa trgovinom električne energije.

Novac koji je nezakonito pribavljen korišten je za podmićivanje državnih službenika”, obavijestili su švicarski tužioci svoje kolege iz Tužilaštva BiH.

No, bh. pravosuđe nije poduzelo ništa da istraži ovaj slučaj, već su, početkom ove sedmice, izdali naredbu SIPA-i da, po međunarodnoj pravnoj pomoći, pretrese prostorije firme Sadvi, te prikupljene dokaze dostave Švicarcima.

U dokumentima koji su u posjedu Žurnala, od bh. državljana navedena su imena Ibrahima Žuđelovića i njegove supruge Vahide, koji su osnivači kompanije Sadvi, te ime Mihada Hajre, jednog od dugogodišnjih rukovodilaca u Energoinvestu.   Ključnu ulogu u ovom kriminalu imala je kompanija BONICO AG registrovana u Asliswillu u Švicarskoj. Direktor i osnivač te kompanije je bio Boro Ananovski, koji je ujedno bio i jedini zaposlenik.

Ibrahim Žuđelović i Andanovski vodili su zajedničke poslove u sektoru snabdijevanju elekritičnom energijom, te su uticali na dodjeljivanje ugovora samo određenim izvođačima radova, a sve u cilju obećanja ili primanja mita, a koji novac su kasnije koristili za podmićivanje državnih službenika”, navedeno je u dokumentima švicarskog tužilaštva.

Dio mita uplaćivan je i preko žiro računa otvorenog u Raiffaisen banci u Sarajevu i to na ime Ibrahima Žuđelovića koji je poslovao i u Francuskoj.
Prema dokumentaciji koja je u posjedu Žurnala, većina sumnjivih poslova rađena je na području Sjeverne Afrike i Arapskog poluotoka.
Dio novca prebacivan je na račun Ibrahima Zuđelovića u Raiffaisen banci u Sarajevu i korišten je za podmićivanje državnih službenika koji su imali uticaj pri donošenju odluka”, piše u dokumentu dostavljenom Tužilaštvu BiH.

Istragom su, osim, Hajre i kompanije Sadvi Consulting obuhvaćeni još i biznismeni Avikas Kotari, Ivica Petrović, Svetozar Stojiljković. Kako navode švicarski tužitelji, sumnjivi su projekti na kojima je Energoinvest učestvovao u Libiji,  zajedno sa kompanijama General Elektric Company of Libya, potom kompanija Elpco, zatim turska kompanija Metas Enerji koju je vodio Fuad Kaldžija, te off shore kompanija Aynam Engineering ltd. 

U sumnjive poslove u Saudijskoj Arabiji umiješani su Saudi Electric Company, IGO d.o.o. Srbija, te Energoinvest sa kompanijom Elecnor. Među kompanijama koje su pod lupom švicarskih tužilaca je Dalekovod Production ltd čiji su osnivači Ivo Marfat, Dario Kusanović i Gordan Pavlović. 

Dalekovod proizvodnja ima kćerku firmu registrovanu u BiH -  Dalekovod d.o.o. Mostar. Ova kompanija posluje da Elektroprivredom HZ/HB i Elektroprenosom BiH,. Samo tokom prošle dvije godine dobili su 20 ugovora vrijednih preko 10 miliona maraka! 

(zurnal.info)