AFERA ENERGOINVEST:Iz istrage izbačeni Zlatko Lagumdžija, Nermin Nikšić i Adil Osmanović
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

AFERA ENERGOINVEST: Iz istrage izbačeni Zlatko Lagumdžija, Nermin Nikšić i Adil Osmanović

Nakon tužilačke istrage protiv bivšeg direktora Energoinvesta Enesa Čengića zbog zloupotrebe službenog položaja, osim značajnih krivičnih djela koje je počinio, izbačeni su i političari kojima je Energoinvest plaćao putovanja, poput Nermina Nikšića, Zlatka Lagumdžije i Adila Osmanovića. Bilo je to vrijeme koalicije SDP-SDA.

Iz istrage izbačeni Zlatko Lagumdžija, Nermin Nikšić i Adil Osmanović
Tužilaštvo KS

 

Krajem oktobra prošle godine iz Kantonalnog tužilaštva Sarajevo pohvalili su se da je Općinski sud u Sarajevu potvrdio optužnicu protiv Enesa Čengića, bivšeg direktora Energoinvesta. Kako su tada naveli iz Tužilaštva KS, Čengić se tereti da je od novembra 2011. do februara 2016. godine nenamjenski potrošio oko 43 hiljade maraka s biznis kartica Energoinvesta.

Ono što su iz Tužilaštva zaboravili reći jeste da je zajedno sa bivšim direktorom Energoinvesta Finansijska policija FBiH, zbog primanja dara, podnijela Izvještaj o počinjenju krivičnog djela i protiv Nermina Nikšića, sadašnjeg predsjednika SDP-a BiH i tadašnjeg premijera FBiH, Zlatka Lagumdžije, tadašnjeg ministra vanjskih poslova BiH i predsjednika SDP-a, Adila Osmanovića, tadašnjeg federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica i potpredsjednik SDA BiH.

U Izvještaju je navedeno da je novcem sa biznis kartica Energoinvesta Enes Čengić platio Nikšiću i ostalima putovanje u Slovačku na utakmicu reprezentacije Bosne i Hercegovine i Slovačke. Osim Lagumdžije, Nikšića i Osmanovića, Čengić je platio put na utakmicu i Nikšićevom šefu kabineta Ramizu Mehakoviću i svojim pomoćnicima Jakubu Viteškiću i Mersadu Ramoviću.

Turističko-sportski aranžmani su bili dizajnirani na način da su uključivali i prisustvo konzumenata aranžmana fudbalskoj utakmici u Slovačkoj između reprezentacija Slovačke i Bosne i Hercegovine. Turističko-sportski aranžmani koji su (samo)voljom prvoprijavljenog darovani visokopozicioniranim osobama iz izvršne vlasti entiteta F BiH , BiH i organa upravljanja privrednog društva  finansirani su na teret troškova poslovanja privrednog društva „Energoinvest“ d.d. Sarajevo za period 01.01. do 31.12.2013.godinu. Konzumirane usluge iz turističko-sportskih aranžmana su uključivale putovanja prijavljenih osoba do Žiline odnosno Bratislave, smještaja u hotelu ACCOR-PANNONIA SLOVAKIA s.r.o. Mercure Bratislava Centrum u Bratislavi, boravka i prisustvovanja utakmici između reprezentacija Slovačke i Bosne i Hercegovine su uredno fakturisane privrednom društvu „Energoninvest“ d.d. Sarajevo od strane privrednog društva „Centrotrans-Eurolines“ d.d. Sarajevo”, navedeno je u Izvještaju Finansijske policije.

U Izvještaju je navedeno da, iako su po zakonu bili dužni, niko od njih nije prijavio nadležnim institucijama da im je tadašnji direktor Energoinvesta Enes Čengić poklonio putovanje na utakmicu - koje je platio novcem Energoinvesta.

„Nisu, a trebali i morali su, slijedom odredaba člana 228. Zakona o krivičnom postupku F BiH, kao visokopozicionirane osobe iz izvršne vlasti Federacije BiH , BiH i organa upravljanja privrednog društva „Energoinvest“d.d. Sarajevo za koje se pretpostavlja da bi trebale da imaju visok nivo vjerodostojnosti i društvene odgovornosti te zavidan antikoruptivni integritet, mimo društveno prihvatljivih standarda i očekivanja javnosti i građana nisu odbile ponuđene besplatne poklon turističko-sportske aranžmane već su ih bez ustezanja  prihvatili i slijedom lične pohlepe su propustili da davanje poklona prijave nadležnom tužilaštvu“ naveli su inspektori Financijske policije FBiH.

 

 

Osim toga, inspektori su naveli da aranžmani poklonjeni od strane Enesa Čengića, koji je ujedno bio i visokopozicionirani kadar SDA, tadašnjim visokopozicioniranim političarima Nerminu Nikšiću i ostalima poklonjeni su „sa očiglednom namjerom da se zbog njihovog odlučujućeg utjecaja na postupak imenovanja i razriješenje direktora privrednog društva i članova Nadzornog odbora privrednog društva koji čine osobe od povjerenja navedenih političkih partija, iste odobrovolji, pridobije i „zaduži“, kako bi se i pored nezadovoljavajućih pokazatelja i  zabrinjavajućih trendova u poslovanju privrednog društva „Energoinvest“ d.d. Sarajevo „zadržao“ na poziciji direktora privrednog društva„Energoinvest“ d.d. Sarajevo  i na taj način obezbijedio svojevrsnu političku podršku“, navedeno je u Izvještaju.

Iako je Izvještaj o počinjenju krivičnog djela protiv Enesa Čengića, Nermina Nikšića i ekipe, Finansijska policija FBiH  30.12.2019. godine poslala Tužilaštvu Kantona Sarajevo tek krajem prošle godine potvrđena je optužnica protiv Enesa Čengića i to samo za dio krivičnih djela. Nermin Nikšić, Zlatko Lagumdžija, Adil Osmanović i ostali izostavljeni su iz optužnice Kantonalnog tužilaštva.

Umjesto pronevjernih miliona, tužilaštvo kontroliše trošak sa biznis karticeSistemska pljačka Energoinvesta u zaboravuUmjesto pronevjernih miliona, tužilaštvo kontroliše trošak sa biznis kartice

 (zurnal.info)