Pisma iz Paname:ŽIVOT S CHRISOM: Divlji u srcu
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Blog

ŽIVOT S CHRISOM: Divlji u srcu

U novom Pismu Meša Begić nam piše o karijeri Chrisa Isaaka, podsjeća na nezaboravne pjesme, filmove ali i na mrve ljubavi posijane po životnom putu

ŽIVOT S CHRISOM: Divlji u srcu


CESTA OD TUGE

Kada je došlo vrijeme da se bira, izabrao sam srednju medicinsku školu. Ako danas razmislim o tome dolazim do samo jednog zaključka – vidio sam je kao jedinu iole podnošljivu srednja školu koje nije bilo u mom rodnom gradu, pa je samim tim bila kvalifikovana kao sigurna sigurna karta za odlazak.  

Možda bih mogao povući paralelu između muzike pedesetih - koja bi predstavljala djetinjstvo, sa onim što radi Chris Isaak - što bi bilo moje odrastanje i rastanak s njim, ali u kontrolisanoj i donekle poznatoj atmosferi. Pravila igre se mijenjaju, scenario donekle poznat, sa novim horizontima i mogućnostima koje se najednom otvaraju.  Da bi makar ostali snovi.
SUNCE MAJSTORA PHILLIPSA

Svi mi imamo barem nekoliko ranjivih perioda svog postojanja. To kažem ne uzimajući u obzir eventualne nesreće poput ratova, saobraćajnih udesa i loših početaka. Tako se, naime, osjećao jedan tinejdžer kada je njegov život ušao post-rokabili bend koji je osnovao Chris Isaak.

Christopher Joseph Isaak se rodio se u 1956. godine, u malom kalifornijskom radničkom gradu Stocktonu. Studirao je na Univerzitetu Pacific i amaterski, ali ozbiljno trenirao boks. Bio je poluteškaš i sedam puta lomio nos, a zbog frizure ekipa sa boksa mu je dala nadimak Elvis. U novčaniku je nosio sliku Muhameda Alija,  kao klinac je od starijeg brata je krao gitaru i sam sebe naučio svirati, jer se još prije toga navukao na tužnjikavi kantri koji je slušao sa starog radija marke 'Silvertone', po kojem je nazvao i bend, i svoj prvi album.

Otac i majka su ga zarazili snimcima iz legendarnog 'Sun' studija. Imali su sve ploče, od Elvisa i Casha, do Jerryja Lee Lewisa, Perkinsa i Orbisona. Njima u čast, kao i svojim roditeljima, baš u tom 'Sun' studiju, 2011. godine, snimio je album 'Beyond the Sun' i na njemu otpjevao pjesme svojih heroja.  

Pri kraju studiranja odlazi u Japan, u sklopu fakultetske razmjene studenata. Tamo je prvi put počeo razmišljati o ozbiljnijem bavljenju muzikom. Po povratku kući diplomira i seli se u San Francisko. Od tih početaka u ranim osamdesetim, do dana današnjeg, Chris Isaak svira sa istim ljudima.  Silvertones su i dalje njegov prateći bend i najbolji drugovi. Ima kućicu na plaži, i surfa kad stigne.


 

DIVLJI U  SRCU

David Lynch je itekako pomogao karijeri Chrisa Isaaka. Njegova ljubav prema Isaakovoj muzici potonjem je dala pravu šansu za uspijeh. Dvije Isaakove stvari (Gone Ridin' i 'Living for Your Lover' upotrijebio je u filmu 'Blue Velvet'.

Prava stvar se dešava kada pjesma 'Wicked Game' nađe svoje mjesto u filmu 'Wild at Heart'. Iako objavljena na albumu 'Heart Shaped World', nekoliko godina prije filma, pjesma svoj planetarni uspijeh doživljava tek kada je disk džokej iz Atlante, inače obožavalac Davida Lyncha, pustio u svojoj emisiji. Numera ima dva videa - onaj snimljen na Havajima i svima nam poznat, sa seksom i pijeskom u ustima i vazduhu, i drugi koji je David Lynch radio ranije sa isječcima iz filma. Uz dužno poštovanje prema Heleni Christensen, lično ipak preferiram onaj sa Nicolasom Cageom i Laurom Dern.

Osim što mu je muzika korištena u filmovima velikih majstora, Isaak se s vremena na vrijeme okušao i kao glumac. U Lynchovom filmu 'Twin Peaks – Fire Walk with Me' je FBI agent, u 'Kad jaganjci utihnu' vođa specijalne jedinice policije koja doduše baš i ne prođe slavno u okršaju sa Hannibalom Lecterom.  Bernardo Bertolucci mu daje ozbiljniju ulogu u filmu 'Mali Buda', a zajedno sa Johnny Knoxvilleom glumi i u 'A Dirty Shame', filmu John Watersa.NA POKRETNIM SLIKAMA

Mlađahni Isaak se, kao i Flea iz Red Hot Chilly Peppersa, 1988. godine pojavljuje i u dokumentarnom filmu o Chet Bakeru – 'Let's Get Lost', čiji režiser, Bruce Webber, je snimio i kratki film inspirisan njegovom pjesmom 'Blue Spanish Sky'.

Kada je Stanley Kubrick na snimanju 'Eyes Wide Shut' pitao Nicole Kidman koja muzika bi joj pomogla da se što ugodnije osjeća dok pleše gola, odgovorila je bez razmišljanja: „Chris Isaak, Chris Isaakova 'Baby did a Bad Bad Thing'!“ Tako je i bilo, a kako je sam Isaak rekao, to je bila velika čast,  jer je Kubrickov 'Killing' jedan od njemu omiljenih filmova.

Posebna priča je 'The Chris Isaak Show ', sitkom u kojem su Chris i bend glumili same sebe. Serija je doživjela tri sezone, od 2001. do 2003. godine i radili su je ljudi koji su svoje prste imali i u stvaranju kultnog serijala 'Život na sjeveru'. I dan danas ostaju nezaboravni likovi doktora Fleischmana i pilotkinje Maggie O'Connell, kao i sve njihove međusobne tenzije, te avanture plejade mahnitih i divnih likova iz gradića Cicely, na Aljasci.

KEEP ON DANCIN'

Na samom početku devedesetih, Jugoslavija je i dalje pratila trendove svjetske diskografije, barem što se popularne, i donekle, alternativne muzike tiče. Robna kuća 'Razvitak' u Mostaru mi je, zbog podrumskog odjeljenja sa pločama i kasetama, bila kao prodavnica slatkiša. Kada sam bio praznih džepova odlazio sam u izviđanja, da bih se potom sakupivši dovoljno love za kupovine, u njih upuštao, ali tako kao da pristupam kakvom svečanom ritualu.

Tamo sam našao 'Wicked Game' – kompilacijski album Chris Isaaka, objavljen te iste 1991. godine kada sam ga kupio, i kada je i slavni film 'Divlji u Srcu' po prvi put ugledao svjetlost dana, a Jugoslavija počela svoj neslavni raspad. No, bez obzira na apokaliptično okruženje uz Isaakovu muziku sve je išlo lakše, znajući da nisam onaj usamljenik iz Neil Youngove pjesme, negdje na razmeđi onoga što sam ostavio i onoga što nikako nisam mogao prestati da sanjam. Ali uvijek bi se tu stvorila neka žena zbog koje naprosto ne možeš prestati plesati. I da, svaka od njih mi do dana današnjeg, duguje poneku mrvu ljubavi.(zurnal.info)