GUBITAŠ POMAŽE PORODIČNI BIZNIS:Željeznice RS sa Prointerom potpisale ugovor veći od milion KM!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

GUBITAŠ POMAŽE PORODIČNI BIZNIS: Željeznice RS sa Prointerom potpisale ugovor veći od milion KM!

Samo u prethodnoj godini prikazani gubitak ŽRS iznosio je nevjerovatnih 17.787.950 maraka, akumilirani gubitak - 109,7 miliona maraka. „Prointer“, firma povezana s porodicom člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, uzima koliko to prilike dozvoljavaju. A, dozvoljavaju mnogo. U maju za samo dva ugovora - 1.050.077 KM!

Željeznice RS sa Prointerom potpisale ugovor veći od milion KM!
Željeznice RS

 

Za „Željeznice Republike Srpske“ ne postoji dno, one svakodnevno kopaju dublje. Samo u prethodnoj godini prikazani gubitak iznosio je nevjerovatnih 17.787.950 maraka, akumulirani gubitak - 109,7 miliona maraka. „Prointer“, firma povezana s porodicom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, uzima koliko to prilike dozvoljavaju. A, dozvoljavaju mnogo. Za samo dva ugovora dobili su 1.050.077 KM.

Revitalizacija i nadogradnja sistema daljinskog upravljanja elektroenergetskim postrojenjima! Zvuči ozbiljno, ali samo za ozbiljna javna preduzeća u ozbiljnim državama u kojima je željeznički saobraćaj – uozbiljen. U entitetu koji je u privatnom vlasništvu sve odmah ukazuje na porodični biznis. Sin Miloradov, Igor, priznao je otac, „saradnik“ je u „Prointeru“. To je pred Osnovnim sudom u Banjaluci potvrdio i biši direktor firme Bojan Vujić, koji je sada na čelu „Infinity International Group“.  

„Prihvata se preporuka komisije 'Željeznica RS' da se zaključi ugovor o nabavci 'revitalizacija i nadogradnja sistema daljinskog upravljanja elektroenergetskim postrojenjima', sa ponuđačem 'Prointer ITSS' d.o.o Banjaluka, član 'Infinity International Group'. Ponuda navedenog ponuđača je kvalifikovana i ista je u ekonomskom i tehničkom smislu prihvatljiva za ugovorni organ, a što je u skladu sa članom 64. stav (1) tačka b) Zakona o javnim nabavkama. Ukupna vrijednost Ponude iznosi 599.206,56 KM bez poreza na dodatu vrijednost“, stoji u odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

To je, kao i u stotinama drugih preskupih tendera na osnovu kojih su potpisani ugovori sa javnim sektorom, bio i jedini ponuđač za posao od 701.072 KM sa uračunatim porezom.

„S obzirom na to da je odlukom o pokretanju postupka predmetne nabavke određeno da će se postupak nabavke sprovesti otvorenim postupkom putem 'e-aukcije', a imajući u vidu da je kvalifikovanu ponudu dostavio samo jedan ponuđač, to je komisija konstatovala da se postupak javne nabavke sproveo bez 'e- aukcije', pregledom i ocjenom pristigle ponude“, zaključili su stručnjaci za IT i milionske gubitke u Željeznicama.

Potpisi na ugovor stavljeni su 10. maja.

Samo 17 dana kasnije uslijedio je i novi, vrijedan 349.005 KM sa uračunatim PDV-om. Nabavka i uduvavanje optičkog kabla!

Stigle su tri ponude.

Ozbiljne Željeznice RS odmah su eliminisale neozbiljni konzorcijum „Koming-Pro“ iz Gradiške i „Crony“ iz Beograda. Razlozi razni – ugovor o konzorcijumu nije sačinjen u skladu sa traženim iz tendera, izjave nisu potpisane na odgovarajućim mjestima, neke su, navodno, i mijenjane, a garancija na ozbiljnost nije postojala u ponudi.

Ostali su grupa Telegroup“ i „G&T inženjering“ iz Banjaluke i, s druge strane, „Prointer“. Kako je ponuda prve grupe bila za 50 KM skuplja, tako je „Prointer“ dobio i ovaj posao.

Od marta 2020. godine, kada je „Prointer“ sa javnim gubitašem sklopio prvi ugovor, do danas ova privatna IT -tender firma pribilježila je osam ugovora ukupne vrijednosti 1.746.525 KM.

Od 2015. godine do danas sa kompletnim javnim sektorom „Prointer“, firma s kojom bez bojazni od, na primjer, sukoba interesa „sarađuje“ Igor Dodik, sklopio je 747 ugovora vrijednih 197.023.219 KM.

S druge strane, Željeznice RS su od 2017. godine u procesu restrukturiranja, što kreditom od 100 miliona KM finansira Svjetska banka. Sve je trebalo da bude završeno još do kraja prošle godine,  ali je uprava preduzeća tražila tražila da rok bude produžen za 12 mjeseci. Svjetska banka je prihvatila.

(Zurnal.info)