RAČUNI DEBLOKIRANI, PROBLEMI NAGOMILANI:Zdravstvo u Konjicu urušava se izvana i iznutra
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

RAČUNI DEBLOKIRANI, PROBLEMI NAGOMILANI: Zdravstvo u Konjicu urušava se izvana i iznutra

Nakon zaključenih sporazuma s Poreznom upravom FBiH, zdravstvenim ustanovama u Konjicu računi su deblokirani, plaće su isplaćene. I dalje je upitno kako će se vratiti stari poreski dugovi i servisirati redovne poreske obaveze. Poreski dug veći je od 22 miliona maraka. Nema zakona o finansijskoj konsolidaciji javnih zdravstvenih ustanova, konjičke zdravstvene ustanove traže više novca od ZZO HNK, revizori upozoravali na nepravilnosti i nezakonitosti u radu Opće bolnice.

Zdravstvo u Konjicu urušava se izvana i iznutra
Foto: Adi Kebo/zurnal.info

 

Računi Opće bolnice i Doma zdravlja u Konjicu jučer su deblokirani. Radnicima su isplaćene dvije zaostale plaće. Na ovaj način ispunjeni su zahtjevi uprava i sindikata zdravstvenih ustanova. Podsjetimo, u prethodnom periodu su zbog neisplaćenih plaća zdravstveni radnici u Konjicu stupili u generalni štrajk, blokirali magistralu, te konačno i prekinuli svoj rad, uz simbolično kačenje bijelih mantila na kapiju.

 

 

“Porezni obveznici JU Dom zdravlja Konjic i JU Opća bolnica Konjic su s Poreznom upravom Federacije BiH zaključili sporazume o odgođenom plaćanju poreznog duga na period od šest mjeseci. Nakon toga, transakcijski računi poreznih obveznika JU Dom zdravlja Konjic i JU Opća bolnica Konjic su deblokirani. Porezni obveznici su dužni da redovno izmiruju svoje tekuće obaveze po osnovu javnih prihoda”, rečeno je iz Porezne uprave FBiH.

Direktor Opće bolnice Dženan Lepara potvrdio nam je ovu informaciju: „Ugovor koji smo potpisali podrazumijeva da će se dug koji postoji početi plaćati nakon šest mjeseci.“

Prema dostupnim informacijama, porezni dug zdravstvenih ustanova premašuje 22 miliona maraka i nagomilava se još od 2008. godine. Razumijevanja radi, do 2016. godine u Konjicu je postojala Opšta bolnica, nakon čega se ona praktično dijeli na Opću bolnicu i Dom zdravlja. No, dug se gomilao i prije i poslije podjele. 

Uprkos zaključenom sporazumu, neizvjesno je hoće li ove zdravstvene ustanove u budućnosti moći redovno plaćati tekuće porezne obaveze koje ne izmiruju već skoro 14 godina, a o dugovima da i ne govorimo. Ako tome dodamo i određena dugovanja prema dobavljačima, jasno je da se nešto mora promijeniti.

Iz Porezne uprave FBiH već su najavili da će, ako se obaveze ne budu izmirivale, opet blokirati račune.

Direktor Opće bolnice Džanan Lepara ističe da se oni nadaju usvajanju zakona o finansijskoj konsolidaciji javnih zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH: „Nadamo se da će nam zakon u tom dijelu dosta pomoći. Dalje, osnivač bolnice je kanton, osnivači trebaju da se brinu o svojim bolnicama i nadam se da ćemo s osnivačem naći načina da se sve to isfinansira.“

 

 

Treba naglasiti kako posljednja blokada računa konjičkih zdravstvenih ustanova nije došla odjednom. Još u trećem mjesecu ove godine direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović upozorio je, između ostalog, i ove ustanove da zbog poreznih dugova moraju ili zaključiti sporazum ili izmiriti sve obaveze.

Iako su direktori poslali molbe za odgođeno plaćanje, nejasno je zašto su radnici i sindikalisti za ovu opomenu saznali tek nekoliko mjeseci kasnije, kada su računi već bili blokirani i kada su bili primorani prijetiti otkazima kako bi se isplatile zarađene plaće.

 

GODINE PROLAZE, ISTI PROBLEMI OSTAJU

 

Zakon je jasan – ako određenom radniku isplaćujete plaću, morate uplaćivati i pripadajuće doprinose. Ako to ne uradite, kršite zakon. Međutim, ovo se zdravstvenim ustanovama u Konjicu toleriše već skoro 14 godina! Kako saznajemo, cjelokupni doprinosi se uplate samo onda kada neko od zaposlenika ide u penziju. Ipak, ovo pitanje problematizira se tek onda kada Porezna uprava FBiH blokira račune. 

To se od 2008. godine desilo nekoliko puta. Posljednji put 2017. godine blokirani su računi svih zdravstvenih ustanova s područja HNK, no tada se Vlada FBiH „umiješala“ i rješenja odgodila. Još tada je iz Vlade FBiH obećano usvajanje zakona o konsolidaciji zdravstvenih ustanova koji nikada nije ugledao svjetlo dana.

Od tada, za razliku od mnogih drugih zdravstvenih ustanova, u Konjicu se ništa nije promijenilo. Preciznije, situacija je skoro ista već oko 14 godina. Godine prolaze, sporazumi o odgođenom plaćanju poreskih obaveza se iznova zaključuju, a problemi i dugovi se gomilaju. 

Uzmimo za primjer sporazum iz 2011. godine kada je ukupni dug tadašnje Opšte bolnice iznosio oko 5,7 miliona maraka. Tada su čak kao garancije ponuđene i nekretnine bolnice, no to srećom nije prihvaćeno. Osim toga, u tom ugovoru jasno je bilo naznačeno da će se sporazum raskinuti ako se ne budu plaćale tekuće obaveze. Tekuće obaveze se, očito, nisu plaćale, kao ni dugovi. Uprkos tome, kasnije su zaključivani novi sporazumi kojima se samo odlagalo plaćanje poreskih obaveza.

 


Dio sporazuma zaključenog 2011. godine između Opšte bolnice Konjic i Porezne uprave FBiH

 

Kako su nam otkrili neki od radnika zdravstvenih ustanova u Konjicu, u ovo vrijeme su oni čak pristali i da im se na period od pola godine, a što se kasnije povećalo na 18 mjeseci, od plaće odbija 10% kako bi se, barem, vratili dugovi prema dobavljačima. Dio dugova je, istina, vraćen, ali glavni problem nikada nije riješen.

Također, poznato je da se, i pored toga što su isplaćene dvije zaostale plaće, radnicima duguju još dvije, a ta dugovanja nastala su upravo u ovom periodu.

Dalje, isto koliko su stari dugovi, isto toliko su stara neslaganja između Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK (ZZO HNK) i zdravstvenih ustanova u Konjicu.

 


Dio saopćenja ZZO HNK iz 2011. godine

 

Priča se, u suštini, ponavlja. Zdravstvene ustanove iz Konjica smatraju da bi im ZZO HNK trebao uplaćivati više novca (prema nezvaničnim informacijama, Opća bolnica i Dom zdravlja trebaju još po 150-200 hiljada maraka više na mjesečnom nivou kako bi redovno servisirali obaveze), dok iz ZZO HNK ističu da se izdvajanja za zdravstvene ustanove svake godine povećavaju.

„Prema starom dogovoru, mi u Konjicu dobijemo samo 7% novca od zdravstvenog osiguranja. To je nedovoljno bilo i nekada, a i sada je“, kaže Lepara za Žurnal.

 

NEPRAVILNOSTI I NEZAKONITOSTI U RADU

 

Uprkos tome što Vlada FBiH ne pokazuje preveliku zainteresiranost za ove probleme, neslaganjima zdravstvenih ustanova u Konjicu i ZZO HNK, za probleme u Općoj bolnici i Domu zdravlja svakako su odgovorni i menadžmenti.

To najbolje potvrđuje Izvještaj o finansijskoj reviziji Opće bolnice u Konjicu za 2019. godinu. Tada je ova zdravstvena ustanova dobila mišljenje s rezervom kada je riječ o finansijskoj reviziji i negativno mišljenje kada je riječ o reviziji usklađenosti.

U samom izvještaju istaknute su brojne nepravilnosti i nezakonitosti u radu. Osim što je upozoreno da bolnica posluje u gubitku, da se doprinosi ne uplaćuju, te da Upravni odbor i osnivač (Skupština HNK) ne rade ništa na pokriću gubitka, istaknuto je i da bolnica nije utrošila više od 800.000 KM namijenjenih za kapitalne investicije, da se prilikom obračuna i isplate plaća ne primjenjuje dosljedno Pravilnik o radu bolnice, da se ne može potvrditi osnovanost zaključivanja ugovora o djelu s vanjskim saradnicima, da postupci javnih nabavki nisu u svim slučajevima provedeni su skladu sa zakonom…

Međutim, ono što je najviše odjeknulo u javnosti jeste da je tadašnja direktorica Suzana Sokolović-Begić sama sebi povećavala plaću koja je mjesečno iznosila do 6.500 KM! Nezvanično saznajemo da su ukupna primanja direktora bila još i veća, i to sve u vrijeme dok se kršio zakon tako što se nisu uplaćivali doprinosi i dok se porezni dug konstantno povećavao.

Zaposlenici Opće bolnice i Doma zdravlja su u neformalnom razgovoru novinarima Žurnala istakli i kako je broj zaposlenika u nekadašnjoj Opštoj bolnici najviše rastao u vrijeme dok je direktorica bila upravo Suzana Sokolović-Begić, te ranije dok je na čelu bio Rusmir Hadžihusejnović. Osim toga ističu da je i ovdje, kao i u brojnim drugim javnim institucijama, jedan od problema preveliki broj ljudi zaposlenih u administraciji.

 

 

Mediji su još 2010. godine pisali o tome kako je tadašnji direktor Hadžihusejnović ujedno i vlasnik i zaposlenik privatne poliklinike u Konjicu, a još i tada se isticalo da je istovremeno Opšta bolnica pred kolapsom.

Uprkos medijskim pisanjima, revizorskim izvještajima, ogromnim dugovanjima, zabilježenim nezakonitostima i nepravilnostima… do sada niko nije odgovarao. Aktuelni direktor Opće bolnice Dženan Lepara ističe da „nije njegovo da vrijeme provodi dovodeći inspekcije, policiju, SIPA-u, da analizira šta je bilo prije godinu, dvije, pet, deset, petnaest…“

A u tom periodu, kao i sada, konjičkim zdravstvom dominantno vladaju SDA kadrovi. Tako su, na primjer, direktor Lepara i direktorica Doma zdravlja Jasminka Brkan-Hrvačić kadrovi SDA, baš kao i predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika Opće bolnice Konjic Irfan Jazvin. U Konjicu SDA ima većinu, a i u kantonu SDA je dio vlasti. I godinama unazad SDA kadrovi suvereno su upravljali zdravstvom u Konjicu, od Rusmira Hadžihusejnovića, pa nadalje. 

Rezultate toga vidimo danas…

(zurnal.info)