DIGITALIZACIJA OPĆINE NOVO SARAJEVO:Zbog novog softvera najavljena tužba protiv načelnika Tanovića
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

DIGITALIZACIJA OPĆINE NOVO SARAJEVO: Zbog novog softvera najavljena tužba protiv načelnika Tanovića

Dok se tender u vezi s digitalizacijom Općine Novo Sarajevo privodi kraju, otkrivaju se i novi detalji. Načelnik Tanović, iako za sebe kaže da nije IT stručnjak, i prije okončanja tendera tvrdi da se postojeći softver ne može ni porediti s novim koji se kupuje. Direktor firme Gama System ističe da Tanović obmanjuje javnost i najavljuje tužbe. Iz UNDP-a se ograđuju i govore kako se nigdje eksplicitno ne navodi da je neophodna nabavka isključivo novog sistema za upravljanje dokumentima

Zbog novog softvera najavljena tužba protiv načelnika Tanovića
Foto: Adi Kebo/zurnal.info

Tenderska procedura za nabavku softvera digitalne arhive, digitalizacije arhivske građe i sistema upravljanja dokumentima, vrijedan tačno 299.145,30 KM bez PDV-a, polako se privodi kraju, saopćeno nam je iz Općine Novo Sarajevo.

„Komisija za javne nabavke roba, radova i usluga izvršila je javno otvaranje ponuda, ali još nije izvršena ocjena ponuda. Komisija će svakako u zakonskom roku donijeti Odluku o ishodu postupka javne nabavke“, odgovoreno je Žurnalu.

Međutim, priča u vezi s ovim tenderom će, izgledno je, imati svoj nastavak i nakon eventualnog okončanja tendera.

 

DA LI JE POTREBAN NOVI SOFTVER?

 

Pisali smo detaljno, a sad ćemo samo u nekoliko rečenica podsjetiti, zašto je ovaj tender sporan.

Općina Novo Sarajevo kupuje softver za 300.000 KM, sličan nabavili za 64.000 KM(BES)POTREBAN TENDEROpćina Novo Sarajevo kupuje softver za 300.000 KM, sličan nabavili za 64.000 KM

Prije svega, sličan softver Općina Novo Sarajevo već je kupila sredinom 2019. godine za oko 64.000 KM. Ipak, sada općinski načelnik Hasan Tanović i njegove kolege tvrde da postojeći sistem ima ograničene funkcionalnosti, te da u značajnom broju slučajeva ne prati poslovne procese u praksi.

Oprečne informacije dolaze iz firme Gama System, kompanije na čiji se uvedeni softver žale iz Općine Novo Sarajevo.

„Želimo vas podsjetiti da vi nabavljate NOVI DMS sistem iako imate u primjeni DMS sistem (…) DMS koji trenutno imate i na koji imate trajno pravo korištenja, prema svojim funkcionalnostima i mogućnostima, ne razlikuje se od DMS sistema kojeg ste opisali u tenderskoj dokumentaciji, ali ste pokrenuli javnu nabavku iznajmljivanja novog DMS sistema, zašto?“, naveli su u jednom od brojnih upita iz ove firme prema načelniku Tanoviću i saradnicima.

Nakon objave našeg teksta, općinski načelnik Hasan Tanović gostovao je na N1 televiziji gdje je iznio nekoliko, najblaže rečeno, zanimljivih navoda.

Iako je jasno istakao kako nije IT stručnjak, ipak je odlučio uporediti softver koji se koristi u Općini Novo Sarajevo, sa softverom koji se nabavlja i, istaknimo, koji Tanović još uvijek nije mogao npr. testirati s obzirom na to da ni tender nije bio okončan:

„Taj softver nije ni blizu ovog softvera i ove javne nabavke koja se sad provodi. Taj softver je zbog nekvalitetnog, nedovoljnog održavanja, možda i sistemskih grešaka, u to ja ne ulazim, ja nisam IT stručnjak, doveo do gubitka određenih podataka u DMS-u, gubitka nekih bitnih dokumenata za Općinu.“

Na ove navode reagirao je Adel Mešić, direktor firme Gama System, a za Žurnal govori kako Tanović obmanjuje javnost.

„Kako je g. Tanović mogao tvrditi da su ova dva softvera neidentična, ako već unaprijed nije znao, vidio, bilo mu demonstrirano neko drugo rješenje?“, pita se Mešić, dodajući:

„On obmanjuje javnost kada govori da su neki dokumenti iz DMS-a izgubljeni, a da je razlog za gubitak tih dokumenata naš sistem. Istina je da su se izvodili građevinski radovi u server sobi, a da su pri tome svi serveri bili u funkciji. Zbog prašine nastale tokom izvođenja radova izgorili su diskovi, a da pri tome nije rađen backup podataka, što je bila obaveza Općine.“

Mešić ističe i kako je njegova firma dvije godine pokušala kontaktirati Općinu Novo Sarajevo i načelnika Tanovića, a kako bi razgovarali o nastavku digitalizacije jer je postgarantni period na softver istekao 2021. godine. No, tvrdi, nikada im nije odgovoreno. Pitali smo ga i koje su konkretne razlike između postojećeg softvera i softvera koji se sada traži.

„Bitno je znati da je DMS alat koji se prilagođava potrebama korisnika. Razlika između onoga što se sada traži u odnosu što je isporučeno je Cloud (oblak) varijanta sistema, dakle iznajmljivanje usluge, a ne nabavka trajnih licenci kako je to ranije urađeno. Naš sistem je u potpunosti spreman, te može raditi i u Cloud okruženju, ali to nije bio zahtjev prilikom prve nabavke DMS sistema. Razlika je i u tome što su nekako u ovaj tender fizičku pohranu dokumentacije (dakle fizički arhiv, a ne digitalni), napisali i opisali kao modul i sastavni dio nekog rješenja, što je totalni apsurd“, objašnjava Adel Mešić.

Još u prethodnom tekstu problematizirali smo odnos prema javnom novcu. Ponovimo, ako zaista sistem kupljen 2019. godine ima nedostatke, zašto se tada kupovao takav sistem i bespotrebno trošio javni novac? S druge strane, ako je tačno da sistem kupljen 2019. godine može ispuniti sve tražene zahtjeve iz novog tendera, zašto se onda kupuje novi za 300.000 KM?

Iako je Tanović, očekivano, u emisiji kazao kako „misli da jeste 64.000 KM bačeno u vodu“, pri tome misleći na softver kupljen 2019. godine, i dalje ostaje neodgovoreno pitanje zašto prvo on i njegovi saradnici nisu barem istražili da li je moguće za znatno manje novca postojeći sistem nadograditi?

 

KAKVA JE ULOGA UNDP-A?

 

Načelnik Hasan Tanović nije propustio u svojim javnim istupima u nekoliko navrata spomenuti UNDP, te tako dio odgovornosti prebaciti i na njih.

„Mi smo ovaj proces radili s UNDP-om, upravo da bismo izbjegli insinuacije, priče o tome da se nekome pogoduje. Ljudi koji su zaduženi bili ispred UNDP-a su rekli da je postojeći sistem nefunkcionalan, da ne odgovara potrebama Općine. Komisija ispred UNDP-a je rekla da to nije adekvatan softver za Općinu, za digitalizaciju Općine, te preporučila nabavku novog softvera“, rekao je, između ostalog, Tanović.

I sam Adel Mešić kontaktirao je ovu organizaciju. Ubrzo je dobio odgovor kojeg je proslijedio Žurnalu, a koji u određenoj mjeri demantuje i samog načelnika:

„Želimo istaći da detaljna analiza pojedinačnih softverskih rješenja nije bila u fokusu procjene digitalne spremnosti, te da se u gore navedenim dokumentima nigdje eksplicitno ne navodi da je neophodna nabavka isključivo novog sistema za upravljanje dokumentima. Jedna od preporuka nezavisnog eksternog eksperta se odnosi na korištenje novih ili izmjenu i dopunu postojećih softverskih alata (npr. DMS i ERP), a sa ciljem njihove spremnosti da odgovore na zadatke u procesu digitalne transformacije“, stoji u odgovoru, uz napomenu da preporuke nisu obavezujuće ni u kojem smislu, te da UNDP ni na koji način nije uključen u samu javnu nabavku.

Konačno, direktor firme Gama System najavljuje i podizanje tužbi zbog, kako ističe, iznošenja neistinitih i paušalnih tvrdnji:

„Nama kao firmi je nanesena velika šteta po ugled same firme, ali i našeg DMS rješenja kojeg radimo već 30 godina. Ovo nije prvi put da g. Tanović iznosi neistine o našem softverskom rješenju. Već je prije godinu bilo istih istupa na koje smo odmah pisanim putem reagirali te upozorili na posljedice takvih radnji. Na naša pitanja g. Tanović se očigledno ne osvrće, pa je otišao i korak dalje, te je toj priči pridodao i ovo sve izrečeno u emisiji“, zaključuje Adel Mešić.

(zurnal.info)