Ajax se vratio:Zašto sam se podigao sa voljenog kauča
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Sport

Ajax se vratio: Zašto sam se podigao sa voljenog kauča

Ajax se vratio da nam vrati onu iskonsku nogometnu strast. Bio je to juriš protivu svakog rezona. Ali i ja sam ustao s kauča kako bih krenuo s njima u te posljednje napade

Zašto sam se podigao sa voljenog kauča

To je, manje više, ono na što smo naviknuti. Skupine lige prvaka prošla su uobičajena imena iako nam je zadnje kolo u skupinama podarilo nekolicinu čudnovatih, iznenađujućih rezultata. Tu se ponajprije ubraja još jedna pobjeda moskovskog CSKA protiv Reala i to u Madridu ali očito je da Real ove sezone ima ozbiljnih problema. No, ono što me je posebno obradovalo, ako izuzmemo zasluženu ali opet na rubu živčanog sloma pobjedu Liverpoola, jeste povratak Ajaxa. Nikad, da se razumijemo, Ajax nije otišao na neki drugi planet ali je izgubio konkurentnost među najvećima. Sad su opet među elitom sa jednom sjajnom, uzbudljivom generacijom. Kad kažem uzbudljivom nisam rekao ništa posebno. Ajax, naprosto, drugačije i ne zna. 

BUDUĆNOST NOGOMETA

S užitkom sam čekao prijenos meča između „Kopljanika“ i Bayerna. Mirisao sam nešto posebno. A to smo i dobili svi mi koji smo u srijedu uvečer pratili taj ogled. Moja pažnja je najviše bila usmjerena na dva Ajaxova klinca za koja svi govore da su budućnost nogometa. Ni to nije čudno. Nizozemska možda jeste malo izgubila svoj korak s nogometnom konkurencijom ali iz zemlje ispod razine mora nikad nije dolazilo ništa drugo do nogometne avangarde. Zato kad se za De Ligta i De Jonga govori kako su prototipi nogometaša budućnosti nemamo se što čuditi. Kako rekoh, nikad iz nizozemske nogometne tvornice i nije dolazilo ništa drugo do najsuvremenijih stvari, nogometaša i nogometnih ideja. 

De Jong se kreće pomalo kao Cruyif. Leđa drži uspravno i čini se da vidi cijeli teren. Za svoje godine igra izrazito racionalno ali zna ponekad učiniti i neki potez zbog kojega se čovjek hvata za glavu, pogotovu u fazi izlaska iz obrane, ali i to je uvijek najracionalnije što se u tom trenutku može uraditi. Za De Ligta možemo reći iste stvari, besprijekoran je tehničar ali posebno plijeni sigurnošću i autoritativnošću pogotovu obzirom na svoje godine. ObzIrom su mogućnosti svih pozicija u nogometu dovedene skoro do savršenstva sve oči su uprte u De Ligta jer se upravo na njegovoj, štoperskoj poziciji, očekuje neka nova nogometna evolucija. 

USTANAK SA KAUČA

Ajax opet igra uzbuđujući nogomet. Klinci iz Amsterdama se ne plaše nikoga. Nisu se, tako, uplašili ni Bayerna. I dobili smo pravi pravcati spektakl. Nije to pitanje samo postignutih golova. Pali su tu i crveni kartoni. Tempo je u nekim trenucima bio takav da ga se teško prati. Redale su se šanse ali onaj luđački juriš Ajaxovih klinaca, i to u sudačkoj nadoknadi, i to tek prestiža, prvog mjesta u skupini radi, je bio onaj faktor x zbog kojeg sam pomislio: Ajax se vratio da nam vrati onu iskonsku nogometnu strast. Bio je to juriš protivu svakog rezona. Ali i ja sam ustao s kauča kako bih krenuo s njima u te posljednje napade. To je to. Ajax se vratio. Možda neće otići do kraja ali ako im nekim slučajem uspije zadržati ove klince na okupu narednih par godina možemo očekivati puno radosti. 

Bayern i Ajax su nam pružili vrhunsku nogometnu zabavu. Za kraj nogometne jeseni ljepše nismo mogli poželjeti. Sad imamo čekati ždrijeb, prespavati zimu i nadati se nekoj novoj utakmici poput ove koju su nam pružili stari rivali iz Amsterdama i Minhena. 

(zurnal.info)