Bošnjaci imama za Bleiburg imaju:Zagrebački imam Mersad Kreštić će učiti dovu na groblju Mirogoj!

Istražujemo

Bošnjaci imama za Bleiburg imaju: Zagrebački imam Mersad Kreštić će učiti dovu na groblju Mirogoj!

Iako u Islamskoj zajednici kažu da ne obilježavaju Bleiburg, već 25 godina zagrebački imami prisustvuju molitvama na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Zagrebački imam Mersad Kreštić će učiti dovu na groblju Mirogoj!

Zbog pandemije koronavirusa nije moguće održavanje centralne manifestacije u Bleiburgu, pa će 75. komemoracija biti održana 16. maja na tri mjesta – u Bleiburgu, Zagrebu i Sarajevu.

Kako je prenio organizator Počasni bleiburški vod, u Zagrebu će se s početkom u 11 sati učiti dova i molitva, te će se položiti vijenci u ime državnih delegacija na groblju Mirogoj u Zagrebu. 

Dovu će učiti imam džamije u Zagrebu Mersad efendija Kreštić.

“Mi uvijek to radimo na groblju Mirogoj. Gore je spomenik poginulim na tom bleiburškom putu. Svećenik rimokatolički uputi molitvu, a onda i ja isto uvijek to obavim. Neko održi i govor. Svake godine to radimo”, kaže ef. Kreštić za magazin Žurnal.

Kako objašnjava ef. Kreštić, “sve ide preko Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. Oni dobiju dopis i onda raspodijele imame”.

Prema Ustavu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, mešihati u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji su za svoj rad odgovorni Islamskoj zajednici BiH.

Zbog toga smo kontaktirali IZ BiH, a glasnogovornik Muhamed Jusić je kazao kako Islamska zajednica u BiH neće učestvovati u obilježavanju Bleiburga, te je demantirao medijske navode da će se dova učiti u zagrebačkoj džamiji:

“Nemamo nikakvu odluku koja bi bila osnova za obilježavanje Bleiburga. Postojali su natpisi u javnosti da će se to obilježavati u zagrebačkoj džamiji. Mi smo to provjerili s muftijom i informacija koju mi imamo je da neće biti obilježavanja u džamiji, u prostorijama Islamske zajednice.”

Ako Islamska zajednica u BiH nema odluku kojom bi se dala saglasnost za obilježavanje Bleiburga, otkud onda odluka mešihata da ipak učestvuje u komemoraciji? Ef. Kreštić i Jusić su nas uputili prema predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, muftiji Azizu ef. Hasanoviću

“Ono što je praksa od početka obilježavanja jeste da je Islamska zajednica sudjelovala na komemoraciji bleiburškim žrtvama s kratkom dovom ili molitvom. Tako će biti i ove godine, samo se lokacija premješta s Bleiburga na Mirogoj. Tu će naš Mersad ef. Kreštić proučiti dovu za sve muslimane žrtve bilo kojeg režima”, kaže Hasanović.

Na našu konstataciju da se obilježavanje Bleiburga ne nalazi u kalendaru IZ BiH, te da ne postoji nikakva odluka, Hasanović kaže da je to “odluka stara preko 25 godina.

Mersad efendija Kreštić, imam koji bi trebao učiti dovu, kaže kako ne želi tumačiti događaje iz Bleiburga 1945. godine.

“Mi ne tumačimo Bleiburg, ne držimo govor, samo uputimo molitvu za žrtve”, zaključuje ef. Kreštić. Ni Muhamed Jusić nije detaljnije govorio o tim događajima.

REAKCIJE 

Nakon najave da će u katedrali Presvetog srca Isusova u Sarajevu nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić predvoditi svetu misu u sklopu komemoracije, uslijedile su žestoke reakcije.

Između ostalih reagirali su i iz SDA

“Uzimajući u obzir da je ovo obilježavanje najavljeno kao dio programa 'Hrvatskog križnog puta', koji se svake godine održava u susjednoj Hrvatskoj, očigledno je da se radi o događaju koji za primarnu svrhu nema sjećanje na nedužni dio žrtava (žene i djeca), već rehabilitaciju pripadnika ustaškog režima i njegovog naslijeđa.”

Član Predsjedništva Šefik Džaferović je dodao “da se Bleiburg prvenstveno koristi za pokušaj rehabilitacije ustaške ideologije u danima kada cijela Evropa obilježava pobjedu nad fašizmom”

Zašto niko nije reagirao na obilježavanje Bleiburga na zagrebačkom groblju Mirogoj, u kojem već 25 godina učestvuju imami Islamske vjerske zajednice? Zašto za SDA nije sporno njihovo učešće?  

(zurnal.info)