Ljekari ustali protiv režima:Vratite nam dostojanstvo ili slijedi generalni štrajk!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Ljekari ustali protiv režima: Vratite nam dostojanstvo ili slijedi generalni štrajk!

Medicinari u svim zdravstvenim ustanovama u RS danas su svoju pauzu iskoristili da se mirno okupe i ukažu na sve teži položaj ljekara. Štrajk upozorenja, kako su naveli, uperen je protiv institucija koje svakodnevno urušavaju vitalni dio sistema. Nakon izbora u BiH, najavljuju potpunu obustavu rada

Vratite nam dostojanstvo ili slijedi generalni štrajk!

„Prekipjelo nam je. Ne možemo da živimo od svog rada. Ponašanje prema zdravstvenim radnicima je katastrofalno. Ljude koji vode zdravstveni sistem ne interesuje pritisak koji trpimo, ne interesuju ih upozorenja Evropske unije. To dovoljno govori o bahatosti. Zdravstvo je vitalni parametar svake država, a oni to ne prepoznaju. Hoćemo da živimo od svoje plate i da naši ljekari, sa porodicama, ne napuštaju svoju zemlju.“

Ovim riječima predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS Miodrag Femić ozvaničio je početak polučasovnog štrajka upozorenja medicinara u svim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj. U Južnom krilu Univerzitetskog kliničkog centra RS okupili su se kako bi ponovo nadležne pozvali za pregovarački sto i riješili pitanje kolektivnih ugovora i povećanja plata. 

„Kolege su izašle sa svojih radnih mjesta jer više ne možemo da trpimo torturu onih koji nisu zaslužili našu pamet. Hvala svima koji su ostali na radnim mjestima da zbrinu hitne slučajeve, jer pacijenti ne smiju da trpe. Podrška nam je stigla od kolega iz Federacije BiH, Crne Gore i Srbije. Nije normalno da za dežurstvo dobijamo 80 KM, dok kolege u FBiH rade to isto za 250 KM. Osnovna plata ljekara specijaliste je 1.500 KM, kolega u FBiH 2.500 KM. Ljekari se plaše da iskažu ono što misle. Štrajk je uperen protiv institucija koje ništa ne čine da sačuvaju minimum dostojanstva“, kazao je Femić. 

Ljekari su danas organizovali štrajk upozorenja, a nakon Opštih izbora u BiH, ukoliko se pregovori ne dese, spremni su i za generalni štrajk. 


„Ovo nije politika, već čisto socijalno pitanje. Ko god dođe na vlast, moraće da pregovara s nama“, kategoričan je Femić. 

Đajić sabotira okupljanje ljekara

Vlado Đajić, direktor najveće zdravstvene ustanove u RS koja grca u dogovanjima koja su premašila 300 miliona KM, danas nije dozvolio okupljanje u zgradi Južnog krila, već su njegovi zaposleni morali da se okupe na parkingu.  

„Plakat na kojem smo informisali naše kolege o štrajku skinut je sa oglasne ploče. Nismo izašli za vrijeme radnog vremena, već u toku pauze, na koju imamo pravo po zakonu. Funkcionisanje zdravstvenog sistema u Rs je ozbiljno dovedeno u pitanje, a samim tim i funkcionisanje socijalne države. Ako Vlada RS i dalje ostane nijema na naše zahtjeve, iskoristićemo jedino legalno pravo za borbu protiv njene nesposobnosti – generalni štrajk“, kazala je Romana Rajić, gastroenterolog-hepatolog u UKC RS. 

Direktor bolnice u Istočnom Sarajevu poslao inspekciju

Direktorima zdravstvenih ustanova u RS, koji su na te funkcije stranački postavljeni i izvršavaju naredbe koje stižu direktno s vrha vlasti u RS, današnji štrajk nije išao na ruku. Dokaz tome je i jučerašnja hitna akcija direktora bolnice u Istočnom Sarajevu Gorana Todorovića koji je sindikalcima poslao republičke inspektore rada. Međutim, kako je Strukovni sindikat doktora medicine i jedini reprezentativan  u granama djelatnosti medicinske stomatološke prakse i bolničkoj djelatnosti, odgovor Inspektorata RS bio je jasan – štrajk je potpuno u skladu sa zakonima. 

„Utvrđeno je da se navedeni štrajk upozorenja organizuje u skladu sa odredbama Zakona o štrajku i odluci Strukovnog sindikata doktora medcine Republike Srpske, a na osnovu čega je utvrđeno i da je zahtjev za zabranu štrajka neosonovan“, stoji u zapisniku inspektora. 

(zurnal.info)