DODIK UZALUD REKLAMIRA RUSKO CJEPIVO:Vlada RS dala saglasnost za nabavku provjerenih vakcina
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

DODIK UZALUD REKLAMIRA RUSKO CJEPIVO: Vlada RS dala saglasnost za nabavku provjerenih vakcina

Republika Srpska tokom pregovora o pristupanju mehanizmu COVAX procijenila da će biti potrebno 400 hiljada doza vakcina.

Vlada RS dala saglasnost za nabavku provjerenih vakcina

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik za RTRS je rekao kako će primiti rusku vakcinu protiv korona virusa jer seza “zapadne” spekuliše da “izazivaju sterilitet”:

- Svakakvih tu spekulacija ima – da će vakcina sa Zapada uticati na sterilitet stanovništva i mnogo čega drugog, što ne možete znati. 

Izjava je došla samo dan prije posjete ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova Bosni i Hercegovini.

Nastranu to što se predsjednik jedne države javno bavi spekulacijama dok govori o životno važnim odlukama građana BiH – RS je već napravila svojevrsnu predbilježbu za nabavku vakcina koje uopće ne moraju biti ruske. 

VLADA RS DALA SAGLASNOST ZA NABAVKU

Kada kaže kako će RS za svoje potrebe nabaviti isključivo rusku vakcinu, pritom svjesno prešućuje činjenicu da je BiH (a time i RS, koliko god to negirao) pristupila Instrumentu  za globalni pristup vakcini za COVID-19 (COVAX). Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (kojim predsjedava  SNSD-ov Zoran Tegeltija) dalo je saglasnost na ugovor o nabavci vakcina sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI). 

Procedura za pristupanje ovim mehanizmima za nabavku vakcina trajala je mjesecima. Mišljenje na predugovor koji je i BiH potpisala dalo je Pravobranilaštvo BiH i Agencija za javne nabavke BiH. 

Za ulazak u ovaj process konsultovana su i entitetska ministarstva zdravstva, kao i institucije Distrikta Brčko. 

Ugovor sa GAVI-jem potpisalo je Vijeće ministara BiH. Za njegovu realizaciju unutar BiH sačinjen je Sporazuma o međusobnim pravima i obavezama za nabavku vakcina putem mehanizma COVAX, čije su potpisnice Vijeće ministara BiH (Ministarstvo civilnih poslova BiH), entitetske vlade i Vlada Distrikta Brčko. 

Vlada Republike Srpske je, dakle, od samog početka ovog procesa, duboko involvirana u nabavku vakcina posredstvom mehanizma COVAX, koji apsolutno ne podrazumijeva nabavku ruske vakcine. Ono što Milorad Dodik sada oportunistički najavljuje nije istina. 

O tome svjedoči i dopis Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske  upućen Ministarstvu civilnih poslova BiH 26. avgusta, u kojem se projicira da će za potrebe vakcinacije 20 posto stanovništva putem ovog mehanizma biti potrebno oko 400 hiljada vakcina. Ovu procjenu izvršio je Zavod za javno zdravstvo Republike Srpske. 

Slijedom toga, Vlada Republike Srpske je 10. septembra donijela zaključak kojim zadužuje ministra zdravlja Alena Šeranića da potpiše sporazum o međusobnim pravima i obavezama u vezi sa nabavkom vakcina putem mehanizma COVAX. 


ŠTA PODRAZUMIJEVA UGOVOR

U tipskom ugovoru za sve zemlje potpisnice (186 zemalja) koji je Vijeće ministara (ovlašteno Ministarstvo civilnih poslova BiH) potpisalo za pristup mehanizmu za nabavku vakcina jasno je navedeno da je cilj COVAX mehanizma da se nabave dvije milijarde doza sigurne i efikasne vakcine do kraja 2021. godine.

Učešćem u COVAX mehanizmu, učesnici će imati pristup dozama kandidata za vakcinu zbog mehanizma o avansnoj kupovini koji će Gavi zaključiti sa proizvođačima vakcina. Kako doze od uspješnih kandidata budu postajale dostupne, biće dodijeljene svim učesnicima u skladu sa Odredbama i uslovima” – navodi se u ugovoru.

Kako će se ovo postići će zavisiti od toga koliko su dostupna sredstva koja su obezbijedili učesnici kao i od skupljanja sredstava za COVAX AMC. Ukupan iznos koji je dodijeljen svakom učesniku i državama koje ispunjavaju uslove za COVAX AMC tokom vremena može biti veći ili manji od 20%, zavisno od dostupnih sredstava pošto su nabavke doza preko dva izvora finansiranja (finansiranje koje vrše učesnici i finansiranje preko COVAX AMC-a) odvojeni.

I ono najvažnije za retoriku koju ovih dana ponovo prosipa član Predsjedništva BiH:

-„Odobrena vakcina” označava vakcinu protiv COVID-a 19 vezano za koju je Gavi ušao u mehanizam o avansnoj kupovini i koja ima potvrdu SZO da proizvođač ispunjava sve potrebne kriterijume da proizvede proizvod u skladu sa međunarodnim standardima ili u izuzetnim slučajevima ima u najmanju ruku licencu/odobrenje regulatornog organa za lijekove.

„Dozvola” označava odobrenje, pristanak, saglasnost, odluku, licencu, izuzetak, podnesak, notarizaciju ili registraciju – stoji u ugovoru.

Osim toga, da bi vakcina bila uvezena u BiH, pa i u RS, ona mora dobiti odobrenje Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Iskustvo afere Respiratori uči nas da u BiH ništa nije nemoguće, no ipak:

- Potpisnici su suglasni da se moraju osigurati odgovarajući standardi kvalitete i sigurnosti za upotrebu cjepiva za sprečavanje COVID-19 ponuđene kroz mehanizam COVAX, a što potvrđuje Agencija za lijekove i medicinska sredstva sukladno svojim nadležnostima utvrđenim Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima – navodi se u Sporazumu koji su između sebe potpisale državna, etitetske i Vlada Distrikta Brčko. 

Prema procjenama navedenim u Sporazumu, Federaciju će to koštati oko 14 miliona KM, RS blizu sedam miliona KM, a Distrikt Brčko oko 600 hiljada KM. 

(zurnal.info)