NEVIDLJIVI MINISTAR IZAŠAO NA VIDJELO:Vjekoslav Mandić izmjenama pravilnika degradira uposlenike
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

NEVIDLJIVI MINISTAR IZAŠAO NA VIDJELO: Vjekoslav Mandić izmjenama pravilnika degradira uposlenike

Kako saznaje Žurnal, plan ministra Mandića je da kroz izmjene pravilnika na rukovodeće pozicije postavi svoje savjetnike...

Vjekoslav Mandić izmjenama pravilnika degradira uposlenike
Foto: Vlada FBiH

 Znate li ko je Vjekoslav Mandić? To je Federalni ministar zdravstva kojeg u 4 godine mandata gotovo da nije bilo u javnosti. Uprkos činjenici da je Ured za reviziju FBiH godinama ukazivao na potrebu unaprijeđenja unutrašnje organizacije Federalnog ministarstva zdravstva, na izmjene se ministar Vjekoslav Mandić (HDZ BiH) odlučio tek pred kraj aktuelnog ministarskog mandata. Novi prijedlog pravilnika, umjesto da omogući bolju organizaciju, krije mnoge, moguće namjerne, nelogičnosti.

Prema novom pravilniku, dovoljno je da ste završili Medicinski fakultet i da imate samo 5 godina iskustva i možete rukovoditi sektorima koji se bave zdravstvenim sistemom ili Javnim zdravljem. Kvalifikacije su toliko uopštene da službenicima koji su do sada obavljali rukovodeće poslove, stručna znanja i specijalizacije koje su godinama sticali i u koja je njihovim osposobljavanjem ulagalo i ministarstvo, praktično ništa ne znače. Pravilnik također nije omogućio službenicima koji su do sada obavljali rukovodne pozicije adekvatnu alternativu.

„S druge strane, za uposlenike društvenog smjera prema Bolonjskom sistemu vrlo precizno su opisane kvalifikacije. Nije se ispoštovala dosljednost i isti pristup kod opisa kvalifikacija za radne pozicije. Osim toga, novim pravilnikom ukidaju se dva sektora: Sektor za implementaciju projekata i Sektor za međunarodnu saradnju, a bez omogućavanja da postojeći rukovodioci sektora dobiju slične poslove", tvrde izvori Žurnala.

Kako saznaje Žurnal, plan ministra Mandića je da kroz izmjene pravilnika, nakon konkursne procedure na rukovodeće pozicije postavi svoje savjetnike koji bi time postali državni službenici i praktično prestali biti vezani za mandat ministra i dobili stalni posao. 

Jedan od njih je Vedran Marčinko, nekadašnji  član Kantonalnog odbora HNK HDZ BiH, za kojeg se, kako saznajemo, priprema pozicija pomoćnika ministra Sektora za pravne poslove i EU integracije. 

Savjetnica Dragana Galić, medicinska je sestra koja bi mogla uskoro sjediti na mjestu šefa Odsjeka za organizaciju zdravstvenog sistema. 

Ljiljana Pavlović bi nakon „formalne“ konkursne procedure mogla postati pomoćnik ministra za sektor Javnog zdravlja.

Sve ove funkcije u prošlosti su obavljali službenici sa iskustvom rada u zdravstvu i specijalizacijama u potrebnim oblastima, koji će prema svemu sudeći biti degradirani na niže pozicije. 

Do objave ovog teksta iz Federalnog ministarstva zdravstva nije stigao odgovor na upit Žurnala.

Novi prijedlog pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Federalnog ministarstva zdravstva bio je na dnevnom redu Vlade FBiH od 19.2.2019.godine, međutim rasprava i potvrda očekuje se na nekoj od narednih sjednica.

(zurnal.info)