Posljednji veliki balkanski sudski proces:Veličanje genocida snažnije nego prije deset godina

Pod okupacijom

Posljednji veliki balkanski sudski proces: Veličanje genocida snažnije nego prije deset godina

Haški tribunal pravosnažno je osudio Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora. Nakon presude, uslijedile su brojne reakcije domaćih i međunarodnih zvaničnika, a presudu i suđenje pratio je i veliki broj svjetskih medija. Kako su na presudu Ratku Mladiću regovali domaći i svjetski državnici i mediji

Veličanje genocida snažnije nego prije deset godina

 

 

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz nije okolišao nakon izricanja presude Ratku Mladiću. Svrstao ga je u red najvaćih ratnih zločinaca u savremenoj istoriji. Pozvao je sve da prihvate istinu. 

“U trenutku kada je imao moć života ili smrti nad hiljadama nevinih muškaraca i dječaka u Srebrenici, naredio je njihovo potpunu eliminaciju i počinio genocid. Mladića bi trebali osuditi svi odgovorni zvaničnici u bivšoj Jugoslaviji i širom svijeta. Njegovo ime trebalo bi uvrstiti na listu najizopačenijih i najbrutalnijih ličnosti u istoriji. Ovo nije presuda srpskom narodu, kojim su Mladić i njegove pristalice manipulisali decenijama. Mladićeva krivica je samo i jedino njegova. Završetkom ovog predmeta, žrtve i preživjeli bi trebali biti u prvom planu”, izjavio je Brammertz.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić po svemu sudeći čeka obraćanje Vijeću sigurnosti kako bi predstavio stavove Srbije o presudi Mladiću. Sjednica Vijeća počinje u 21 sat, a na dnevnom redu je upravo izvještaj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu.

"Teška situacija za srpski narod", najavio je nedavno Vučić današnji dan izricanja presude Ratku Mladiću te sjednicu Vijeća sigurnosti.

Mladićev advokat Branko Lukić je presudu u izjavi za “Sputnjik” nazvao političkom, a ne pravnom ocijenivši da presuda za genocid u Srebrenici ne može imati pravne posljedice na državu Srbiju ili Republiku Srpsku.

Danas nismo čuli ni vidjeli da je optužen srpski narod već general Mladić, iako je tužilaštvo pokušalo da svojom optužnicom nametne krivicu srpskom narodu,” rekao je Lukić.

“Moram da kažem da, sem jednog velikog razočarenja i iskrenog besa kojeg držim u sebi, u ovom trenutku nemam šta posebno da kažem. Nisam očekivao spektakularne stvari, ali sam očekivao minimum istine i pravde. Očekivao sam izmene u pogledu kvalifikacije o Srebrenici”, ocjena je još jednog člana Mladićevog tima odbrane advokata Miodraga Stojanovića.

Ispostavilo se da je određeni doticaj sa realnošću jedini imao nekadašnji tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević, koji je najavio da očekuje potvrđivanje prvostepene presude kao i da Mladić neće biti osuđen za genocid u Prijedoru i drugim gradovima Bosne i Hercegovine  navedenim u optužnici.

“Srbija nije dovedena u vezu sa događajima u Srebrenici, sem da nije dovoljno uradila da to spreči”, rekao je za “Danas” Vukčević. 

Među malobrojnim iz Srbije, poput „Žena u crnom“ koji se ne pridružuju horskom proklinjanju haških sudija je Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava. Ona se nadala da će Mladića osuditi za genocid i u drugim opštinama, ili bar u opštini Prijedor.

“Glavni nedostatak presude je što nema veze sa Beogradom. Ali i ovakva presuda je vrlo značajna za ono što se dešavalo tokom rata”, navodi Biserko za „Danas“.

 

SVJETSKI MEDIJI PIŠU LOŠE, ZATO JE BOLJI DODIK 

 

U Srbiji su inače posebno razočarani pisanjem svjetskih medija. Tako „Novosti“ sa posebnim zgražanjem izdvaja CNN i Guardian koji Mladića naziva “Bosanskim kasapinom”.

Zato opširno prenose izjave političara iz Republike Srpske, prije svih Milorada Dodika. Dodik koji je putem društvenih mreža podijelio fotografiju njegovog praćenja izricanja presude je sve nazavo  pravljenjem „mita o genocidu koji se nije dogodio“. Priču je prebacio na borbu za autonomiju Republike Srpske.

"Želim da izjavim saučešće svih žrtvama u ovom ratu, žao mi je što se ovakav jedan događaj desio. Na ovaj način kroz presude pokušava se da se napiše neka druga istorija u koj su Srbi negativci. Sve češće nalazimo osporavanja RS i pokušaje da se RS pripišu i da se poveže sa presudama ovog tipa. Ja to odbacujem. Još važnije je da nastavimo našu političku borbu za očuvanje RS i njene automije u skadu sa Dejtonom , da odbacimo nepravdu međunarodnog faktora", izjavio je Dodik.

 

dodik tv

 

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović je Haški tribunal nazvala antsrpskim, koji odgovornost za ratne zločine ne utvrđuje prema dokazima, već prema nacionalnoj pripadnosti optuženika.

„Da je suprotno, današnju presudu ne bi sa slobode pratili neki od najzloglasnijih haških optuženika, poput Nasera Orića, Ramuša Haradinaja, Ante Gotovine, kao i brojni drugi iz čijih zona odgovornosti su Srbi zauvek nestali”, prenosi Tanjug izjavu Cvijanovićeve.  

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović ocijenio je da nije ispunjena uloga Haškog tribunala niti su presude doprinijele pomirenju među narodima u BiH. I on poredi broj presuda spram pripadnosti pojedinim stranama.

"Ovo je samo jedna u nizu presuda u kojoj se vojno-političkom rukovodstvu jedne strane pokušava nametnuti sva krivica za dešavanja u periodu 1992-1995, dok se vojno-politička rukovodstva druge dvije strane oslobođaju svake odgovornosti", rekao je Šarović za N1.

Presuda Ratku Mladiću jasno govori da je postojala namjera za činjenje niza najstrašnijih zločinačkih djela u Bosni i Hercegovini, temeljenih na etničkim razlikama, rekao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić:

- Time je veoma jasno utvrđeno da je iz te namjere političkog i vojnog vodstva Republike Srpske proizašlo planiranje, organizovanje i provođenje tog niza najtežih krivičnih djela, dodali su te kazali kako je među zločinima i zločin genocida, zločin protiv čovječnosti, niz ratnih zločina i etničko čišćenje.

Republika Srpska, rekao je Komšić, neće nikada biti samostalna niti nezavisna država, jer je teško povjerovati da će bilo ko bilo kada priznati nešto što je nastalo na udruženom zločinačkom poduhvatu, koji je u realizaciji svojih ciljeva počinio i zločin genocida:

- Ostaje otvoreno pitanje, za sve nas, kao i za naredne generacije, kako da se Bosna i Hercegovina redefinira na novim osnovama, u čemu učešće ne mogu imati nosioci niti elementi udruženog zločinačkog poduhvata, koji je utvrđen u današnjoj presudi.

I bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović naveo je da će Mladića pamtiti kao zločinca, ali da ne postoji kazna koja bi bila adekvatna zločinima koje je počinio:

- Nijedna kazna ne može vratiti u život ubijene ni osigurati potpunu pravdu. Ipak, činjenica da je Mladiću izrečena najteža kazna propisana Statutom – kazna doživotnog zatvora – predstavlja djelimičnu pravdu i satisfakciju za žrtve. Važno je da takav zločinac više nikada ne bude na slobodi. Važno je da su, pred licem cijelog svijeta, njegova zlodjela iz proteklog rata nazvana pravim imenom.

Nakon presude Mladiću oglasili su se i brojni svjetski zvaničnici. Američki predsjednik Joe Biden podsjetio je da je prije 26 godina Mladić naredio pogubljenje oko osam hiljada muškaraca i dječaka u Srebrenici. Vodio je i višegodišnju opsadu Sarajeva i danas mu je za to izrečena kazna:

- Pravda i pomirenje temelj su mira i stabilnosti za budućnost. Iskreno se nadam da će lideri u regiji poštovati presudu i pojačati njen značaj. Danas sam uz sve preživjele porodice žrtava Mladićevih zločina. Nikada ne smijemo iz sjećanja izbrisati ovu tragediju.

Izricanje presude pozdravila je i EU, uz komentar kako je okončano ključno suđenje u novijoj evropskoj istoriji za ratne zločine.

Na presudu je reagovala i Vlada Republike Hrvatske. Pozdravljaju odluku Suda, ali nisu zadovoljni što u postupku nije utvrđeno učešće najviših dužnosnika Srbije, te što Mladić nije optužen za zlodjela u Hrvatskoj:

- Vlada RH izražava žaljenje i nezadovoljstvo što Ratko Mladić nije optužen i osuđen za brojna zlodjela počinjena tijekom agresije na Republiku Hrvatsku, gdje je započeo svoj krvavi pohod, nastavivši ga u BiH.

 

SVJETSKI MEDIJI O MLADIĆU

 

"Bosanski krvnik“ – ovako Ratka Mladića naziva veliki broj svjetskih medija, izvještavajući o presudi izrečenoj danas.

Podsjećajući na njegovu ulogu u genocidu, odgovornost u opsadi Sarajeva, prvostepenu presudu na doživotni zatvor, CNN piše da se sa današnjom presudom završava posljednje veliko balkansko suđenje za ratne zločine pred sudom UN-a.

The Week upozorava da je Ratko Mladić za dio stanovnika još uvijek heroj.

Veličanje i poricanje genocida snažniji su nego prije pet ili deset godina, prenosi The Week upozorenje Sergea Brammertza, glavnog tužioca MMKS-a:

- Mnogi političari ne stide se javno iznositi svoje laži. Prisutan je populistički trend skretanja pažnje sa svih drugih problema u društvu. I danas koriste etničku mržnju kako bi opstali.

U 2017., Ratko Mladić, general Armije VRS-a osuđen je za genocid i druge zločine, ali dijametralno suprotni pogledi na „Mladićevo naslijeđe ukazuju na duboku etničku podjelu koja još uvijek postoji u BiH, tri decenije nakon brutalnog rata", izvještava Euronews:

- Za Bošnjake, mete etničkog čišćenja, on je ratni zločinac poznat kao „bosanski krvnik“, dok ga bosanski Srbi i dalje slave kao svog ratnog zapovjednika, mučenika i heroja.

Uhvaćen 2011., nakon skoro decenije bijega, Mladić je za mnoge bosanske Srbe branilac nacije, izvještava Reuters, navodeći kao jedan od pokazatelja i to da je u Mladićevom rodnom selu jedna ulica imenovana po njemu.

Times izvještava da Srbija još uvijek odbija da prizna genocid u Srebrenici:

- Milorad Dodik, lider u Republici Srpskoj, prije nekoliko dana rekao je kako se genocid nije dogodio, dok je ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin imenovao osuđene ratne zločince da predaju na vojnoj akademiji.

Očekivanja od presude su visoka – pravda za žrtve, njihove porodice i poruka da ratni zločini ne mogu proći nekažnjeno – izvještava Euronews.

- Ali neki bosanski Srbi već odbijaju presudu Haškog tribunala, među njima i veteran Milije Radović, koji Mladića opisuje kao ikonu, te navodi da ne može prihvatiti presudu. „Niko ga ne može osuditi ni za šta, posebno ne Haški tribunal“, kaže Radović. „On je jedan od nas. On je žrtva međunarodne zavjere mafijaških političara. On je naš čovjek, čovjek iz naroda, koji je poštovao pravila rata.

Ovakve izjave magazin naziva kulturom poricanja.

Citirajući Sergea Brammertza, The Week upozorava na napore koji se ulažu u negiranje genocida osnivanjem komisija u Republici Srpskoj, čiji je zadatak da utvrde „istinu“ o zločinu u Srebrenici i opsadi Sarajeva:

- Kao što se i očekivalo, zaključili su da nije bilo genocida u Srebrenici, ni terorisanja civila u Sarajevu, očigledno ignorišući sve dokaze, kaže Brammertz: Sada je u toku nova faza, čak i gora od poricanja genocida, a to je pokušaj kreiranja nove istorijske stvarnosti.

BBC podsjeća da je Mladić jedan od posljednjih osumnjičenih koji se nalazi pred Tribunalom te da je uhapšen 2011. godine. Šest godina nakon hapšenja osuđen je za genocid u Srebrenici 1995. godine, ali oslobođen optužbi za genocid tokom 1992. godine u kampanji progona Bošnjaka i Hrvata iz drugih općina.
Iz agencije Reuters se, osim na genocid u Srebrenici, osvrću i na Mladićevu odgovornost u opsadi Sarajeva. 

Guardian citira Ivu Vukušić, istoričarku sa Univerziteta u Utrechtu, koja je rekla da je za preživjele važno da postoji jednoglasna presuda.

- Ovo je jedno od najvažnijih suđenja. Ukoliko ga osude ali se predsjedavajući suda ne bude slagao sa onim što se zaista dogodilo, on hoće ići u zatvor ali to slabi presudu. Onda će nacionalisti moći da kažu da je osuđen, ali da čak ni predsjedavajući suda nije vjerovao u to.

BBC podsjeća da je Mladić bio pokretač političke zavjere usmjeren protiv dijela bosanskih muslimana, sa ciljem njihovog istrebljenja.

- Etničko čišćenje započelo je progonom – propaganda je okrenula susjede jedne protiv drugih – i za hiljade njih završilo je kada su ljudi ratka Mladića preuzeli bazu UN-a u Potočarima, koja je bila proglašena sigurnom zonom. Ratko Mladić proveo je 16 godina kao bjegunac, i mnogi su se bojali da neće doživjeti ovu pravomoćnu presudu.

(zurnal.info)